VIDEO | Valeriu Gheorghiță: Persoanele vaccinate cu schemă completă au un risc de cinci ori mai redus să se infecteze, indiferent de forma de boală

Publicat: 20/10/2021, 22:55
Actualizat: 21/10/2021, 00:15

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, miercuri, la TVR1, implementarea certificatului verde obligatoriu se va aplica și în România, așa cum se întâmplă și în celelalte state europene și se vor adopta și anumite măsuri de control prin care cei care folosesc acel certificat pentru a diferite activități vor putea fi identificate ca proprietari de drept, fiind cunoscut faptul că în România, multe persoane folosesc certificatele altor persoane pentru a merge la restaurante sau alte activități. Totodată, medicul a vorbit și despre riscurile la care se supun cei care nu s-au vaccinat și sunt în momentul de fată foarte expuși în fața virusului SARS CoV2.

„Se pleacă de la acest principiu folosit în Europa, în întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții din Italia, mesajul a fost unul foarte simplu, că prin utilizarea certificatului verde digital putem să revenim la o normalitate în context pandemic. Din acest punct se folosește și în celelalte țări se folosește certificatul digital. Sunt luate măsuri pentru a verifica validitatea acestui certificat digital pentru a se vedea dacă într-adevăr este acea persoană indicată în certificat, pentru că există această tendință ca o persoană care dorește să meargă la un restaurant să folosească certificatul digital al altei persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă ar exista o nemulțumire a celor nevaccinați care să solicite adoptarea restricțiilor și celor vaccinați, în contextul în care și cei vaccinați pot transmite boala, medicul Valeriu Gheorghiță a afirmat: As pleca de la câteva principii. Dacă ne gândim doar la nivel individual, într-adevăr există această ipoteză și vedem că sunt 20-25% din cazuri noi de infecții cu SARS-CoV2 și la persoane vaccinate și este explicabil într-o perioadă cu transmitere comunitară extrem de accelerată, expunerea repetată duce într-un final la infectarea acestora, dar beneficiile se găsesc tocmai în prevenirea formelor grave și a formelor care necesită spitalizare.

El a precizat că persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă au un risc de cinci ori mai redus de a contacta boala, iar dacă totuși se infectează, formele de boală sunt considerabil mai reduse, întrucât încărcătura virală este mult mai mică, în comparație cu persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală.

„Persoanele vaccinate cu schemă completă au un risc de cinci ori mai redus să se infecteze, indiferent de forma de boală de care vorbim. În cazul în care se infectează, perioada de contagiozitate este mult mai scurtă și atunci expunerea celorlalte persoane este mult mai redusă. De asemena, se apreciază că încărcătura virală a persoanelor vaccinate care fac infecția SARS CoV2 este similară cu cea a persoanelor nevaccinate, însă datele recente ne arată că cantitatea de virus viu din secrețiile respiratorii este în doar 60% prezentă la persoanele care sunt vaccinate”, a afirmat medicul.

„O persoană vaccinată sau o persoană care are un istoric de trecere prin boală are un risc mult mai mic, comparativ cu ceilalți să se infecteze și implicit să transmită. Cel mai mare risc să se infecteze îl au cei care nu au niciun fel de protecție. Un risc intermediar o au persoanele vaccinate doar cu o doză și nu au schema completă de vaccinare”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
FOTO. Nume grele din fotbal în istoricul amoros al Laurei Giurcanu. Cu cine s-a iubit...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
A fost lansat primul studiu arheologic al oamenilor în spaţiu. Cercetătorii vor analiza cum trăieşte...
Metoda de furt care face ravagii. Cu o simplă monedă, HOȚII iau tot din MAȘINĂ
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Bill Gates avertizează că următoarea pandemie „va fi mai mortală decât COVID”
Veste-şoc pentru fanii Survivor! Emisiunea care a fost scoasă din grilă, după doar 3 zile
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Teodor Niță și Octavian Berceanu, în prima linie a bătăliei cu mafia deșeurilor! VIDEO
Cei mai buni actori, aflați în viață, care nu au primit încă un Oscar
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Anunţul teribil care zguduie România! E cea mai proastă veste. Nu mai putem ţine pasul
Vestea anului despre milioane de pensii! Cine va încasa mai mulți bani? Nu mai poate...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Care este şcoala pe care dacă o faci în România ai cele mai mari şanse...