VIDEO | Valeriu Gheorghiță: Persoanele vaccinate cu schemă completă au un risc de cinci ori mai redus să se infecteze, indiferent de forma de boală

Publicat: 20/10/2021, 22:55
Actualizat: 21/10/2021, 00:15

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, miercuri, la TVR1, implementarea certificatului verde obligatoriu se va aplica și în România, așa cum se întâmplă și în celelalte state europene și se vor adopta și anumite măsuri de control prin care cei care folosesc acel certificat pentru a diferite activități vor putea fi identificate ca proprietari de drept, fiind cunoscut faptul că în România, multe persoane folosesc certificatele altor persoane pentru a merge la restaurante sau alte activități. Totodată, medicul a vorbit și despre riscurile la care se supun cei care nu s-au vaccinat și sunt în momentul de fată foarte expuși în fața virusului SARS CoV2.

„Se pleacă de la acest principiu folosit în Europa, în întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții din Italia, mesajul a fost unul foarte simplu, că prin utilizarea certificatului verde digital putem să revenim la o normalitate în context pandemic. Din acest punct se folosește și în celelalte țări se folosește certificatul digital. Sunt luate măsuri pentru a verifica validitatea acestui certificat digital pentru a se vedea dacă într-adevăr este acea persoană indicată în certificat, pentru că există această tendință ca o persoană care dorește să meargă la un restaurant să folosească certificatul digital al altei persoane”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă ar exista o nemulțumire a celor nevaccinați care să solicite adoptarea restricțiilor și celor vaccinați, în contextul în care și cei vaccinați pot transmite boala, medicul Valeriu Gheorghiță a afirmat: As pleca de la câteva principii. Dacă ne gândim doar la nivel individual, într-adevăr există această ipoteză și vedem că sunt 20-25% din cazuri noi de infecții cu SARS-CoV2 și la persoane vaccinate și este explicabil într-o perioadă cu transmitere comunitară extrem de accelerată, expunerea repetată duce într-un final la infectarea acestora, dar beneficiile se găsesc tocmai în prevenirea formelor grave și a formelor care necesită spitalizare.

El a precizat că persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă au un risc de cinci ori mai redus de a contacta boala, iar dacă totuși se infectează, formele de boală sunt considerabil mai reduse, întrucât încărcătura virală este mult mai mică, în comparație cu persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală.

„Persoanele vaccinate cu schemă completă au un risc de cinci ori mai redus să se infecteze, indiferent de forma de boală de care vorbim. În cazul în care se infectează, perioada de contagiozitate este mult mai scurtă și atunci expunerea celorlalte persoane este mult mai redusă. De asemena, se apreciază că încărcătura virală a persoanelor vaccinate care fac infecția SARS CoV2 este similară cu cea a persoanelor nevaccinate, însă datele recente ne arată că cantitatea de virus viu din secrețiile respiratorii este în doar 60% prezentă la persoanele care sunt vaccinate”, a afirmat medicul.

„O persoană vaccinată sau o persoană care are un istoric de trecere prin boală are un risc mult mai mic, comparativ cu ceilalți să se infecteze și implicit să transmită. Cel mai mare risc să se infecteze îl au cei care nu au niciun fel de protecție. Un risc intermediar o au persoanele vaccinate doar cu o doză și nu au schema completă de vaccinare”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce i-a spus Gina Basoc soțului ei înainte să moară. Ultimele cuvinte ale șefei de...
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă nu se mai ferește! A devenit milionară la 18 ani...
Doi liceeni susțin că au demonstrat teorema lui Pitagora, unul din marile mistere ale matematicii....
6 pești TOXICI, de evitat ☢️ Au foarte mult MERCUR
Cum l-a anunțat Valentina Pelinel pe Cristian Borcea că îl va face tată din nou:...
Cel mai bun SUV second-hand. Consumă puțin și este mai ieftin decât un Duster nou...
Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce subiecte au primit elevii anul acesta? Emoții mari pentru...
BANCUL ZILEI. Bulă vrea să agațe o tipă bună: Domnișoară, pot să vă servesc cu...
Antalya 2023. De la poze cu munţi ce se întrepătrund cu marea la gastronomia cunoscută...
FOTO EXPLOZIV! Andreea Bălan și Cătălin Cazacu, noul cuplu din showbiz!? Sărut în miez de...
Tocmai PENTAGONUL spune că suntem urmăriți de o NAVĂ-MAMĂ extraterestră
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
L-AU UCIS! Doliu imens în Ucraina. Au confirmat chiar acum
Cătălin Cazacu, gesturi tandre față de Andreea Bălan. Cele două vedete s-au întâlnit la Nuba
Nelu Cortea și Cătălin Bordea, primele declarații după ce au câștigat „America Express”