VAMA VECHE LA TIMPURI NOI. Primele nopți albe din 2022 în Vamă. Cum s-au distrat pe plajă tinerii, dansând „la bec”, în căutarea spiritului Vămii de-altădată (GALERIE FOTO)

VAMA VECHE LA TIMPURI NOI. Primele nopți albe din 2022 în Vamă. Cum s-au distrat pe plajă tinerii, dansând „la bec”, în căutarea spiritului Vămii de-altădată (GALERIE FOTO)
Vama Veche/ Caracter ilustrativ
Publicat: 02/05/2022, 10:50
Actualizat: 02/05/2022, 10:51

Primul weekend de la începutul sezonului estival din acest an a fost plin de turiști în Vama Veche, așa cum este de obicei în lunile iulie-august, chiar dacă temperaturile din aceste zile nu au depășit 16 grade ziua, iar în timpul nopții erau chiar 9 – 10 grade. Lipsa soarelui sau perioadele în care vântul scădea și mai mult temperaturile nu i-au împiedicat pe oamenii de toate vârstele să-și ia rucsacul în spate și o pătură și să stea pe plajă de dimineață până noaptea târziu.

Inclusiv până după miezul nopții, coada de mașini care așteptau să intre în stațiune era aproape până în 2 Mai, chiar dacă între cele două stațiuni e o distanță de aproximativ patru kilometri. Strada principală din Vama Veche era atât de aglomerată după lăsarea serii, încât dacă voiai să ajungi până pe plajă cel mai sigur era să o ocolești folosind străduțele întunecate din jur, pline și ele de mașini parcate.

Vineri seară, un grup de peste 15 polițiști stătea ciorchine la intrarea în satul Vama Veche, dând impresia că e o ultimă ședință înainte de a-și începe programul de muncă. „Ia uită-te la ăștia, ne așteaptă pe noi”, spune o tânără care scoate capul pe geamul din mașina care o aduce până la intrarea în Vamă. Odată cu venirea masivă a grupurilor de turiști, polițiștii s-au împrăștiat repede prin stațiune, iar în câteva ore, atunci când strada principală a devenit sufocată de oameni, au parcat mașina Poliției în capătul străzii pentru a bloca accesul altor mașini spre plajă.

Nu era nici ora 20.00 când deja toată Vama arăta ca o reuniune de la școală – sute de grupuri de tineri care după doi ani de pandemie s-au strâns în același loc să arate că, pentru ei, nu s-a schimbat nimic.

Boxe scoase afară, muzică de club, dansuri pe mese

Vama Veche nu mai este de câțiva ani buni locul în care să mergi dacă vrei să ai parte de o experiență diferită de cea din celelalte stațiuni românești, fiind invadată de restaurante și hoteluri scumpe, mașini de lux care țin să ajungă neapărat până pe plajă printre sutele de turiști, dar și melodii care bubuie din boxe.

Chiar și așa, cazare în Vama Veche nu mai găseai nici cu o săptămână înainte decât în câteva locuri pe care le puteai număra pe degete și unde puteai sta dacă plăteai între 300 și 500 de lei pe noapte. Mai scump decât în timpul verii. În schimb, sunt mai multe locuri amenajate în care poți sta cu cortul, cele mai multe sunt curți împrejmuite cu baie și duș, iar tariful pe noapte este de doar 25 de lei de persoană.

Prețurile sunt mult mai mari anul acesta dacă vrei să mănânci în Vamă, chiar și un simplu sandviș costă peste 12 lei, iar pentru un singur shot de băutură ajungi să dai și 15 lei. Sudul Vămii e mai nou complet cucerit de baruri și localuri care seamănă cu cele din restul stațiunilor de pe malul mării – au boxe scoase afară, muzica este dată la maximum și se dansează pe mese, atmosfera fiind mai degrabă una de club, decât una boemă. Sâmbătă noaptea, printr-o mulțime de mii de tineri care ocupau fiecare spațiu liber de la cluburi până la valurile mării, o mașină își croia drum, însoțită ca la paradă de bătăi în capotă și dansuri de jur împrejur.

Unde mai există totuși Vama invocată de nostalgici

Însă zona de nord a rămas în continuare locul în care fiecare se simte „liber să facă ce vrea”, în care vezi grupuri de 5-6 tineri care se strâng în jurul unei umbreluțe sau direct pe plajă și care scot din rucsac sticle de băutură pe care le împart chiar și cu oameni pe care nu îi cunosc sau care nu sunt din gașca lor.
Singurul loc din Vama Veche care s-a schimbat ceva mai puțin este la Stuf. Becul încă luminează asemenea unui far în mijlocul plaje

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...