Vânzarea cannbisului ar putea fi interzisă turiștilor, în Amsterdam. Anunțul primarului ecologist al capitalei Olandei

Vânzarea cannbisului ar putea fi interzisă turiștilor, în Amsterdam. Anunțul primarului ecologist al capitalei Olandei
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 20/04/2022, 10:42
Actualizat: 20/04/2022, 11:27

Primarul din Amsterdam, Femke Halsema, este îngrijorată de creșterea criminalității legate de piața drogurilor. Într-o scrisoare adresată consiliului municipal, edilul ecologist din capitala Olandei a anunțat că dorește să interzică vânzarea și consumul de canabis vizitatorilor străini.

„Multe dintre problemele majore ale orașului sunt alimentate de piața canabisului: de la neplăcerile cauzate de turismul drogurilor, până la infracțiuni grave și violențe”, a spus primarul, în ziarul Dutch News, citat de Le Figaro.

„Interzicerea vânzării către turiști este o intervenție necesară… și un prim pas către reglementare”, a adăugat ea.

Aleasă în funcție în anul 2018, primărița ecologistă plănuiește să permită vânzarea produselor de marijuana doar cetățenilor olandezi și rezidenților din Olanda.

„Există o interdependență îngrijorătoare între comerțul cu droguri ușoare și cele de mare risc: banii din comerțul cu canabis își găsesc cu ușurință drumul în droguri puternice”, spune Femke Halsema.

Cafenelele cu cannabis sunt o atracție turistică, în special în Cartierul Roșu, punctul fierbinte al prostituției din Europa. Peste trei milioane de turiști intră în aceste celebre „coffee-shop-uri” în fiecare an pentru a obține narcotice. Într-un articol publicat pe 16 aprilie, cotidianul Het Parool subliniază: „Economia drogurilor este în plină desfășurare, iar băieții tineri sunt din ce în ce mai implicați în infracțiuni grave”.

Amsterdam este, de asemenea, un centru important pentru comerțul internațional cu cocaină.

„O mare parte a producției, comerțului și distribuției sunt organizate din acest oraș”, precizează ziarul Het Parool. Municipalitatea din Amsterdam se confruntă cu „mii de dealeri stradali”.

„Polițiștii raportează nu doar o întinerire, ci și o întărire a persoanelor cu care intră în contact”, precizează cotidianul.

Luni, 4 aprilie, în cadrul prezentării raportului de securitate al orașului, primarul Femke Halsema a spus: „Infractorii au devenit mai nemiloși în ultimii ani. Ordinele de asasinare sunt date nu numai din motive comerciale, ci și din motive precum răzbunare, demonstrarea puterii și insuflarea fricii”.

Cel mai frapant exemplu, potrivit presei olandeze, este moartea lui Peter. R. de Vries, jurnalist specializat în materie penală. A fost împușcat în centrul orașului Amsterdam în iulie 2021.

În 2020, un sondaj realizat de Biroul de Cercetare, Informare și Statistică din Amsterdam a constatat că 11% dintre turiști au spus că nu se vor mai întoarce niciodată în capitală în cazul în care cannabisul ar fi interzis. Cu toate acestea, municipalitatea încearcă să împiedice tinerii turiști să meargă în centrul orașului.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase