Vasile Bănescu, REACȚIE după ce a fost dat în judecată de ÎPS Teodosie. Ce spune purtătorul de cuvânt al BOR despre conflict

Vasile Bănescu, REACȚIE după ce a fost dat în judecată de ÎPS Teodosie. Ce spune purtătorul de cuvânt al BOR despre conflict
Publicat: 23/01/2024, 15:15

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, reacționează după ce avocata Înalt Prea Sfințitului Teodosie a anunțat că Arhiepiscopul Tomisului îl va acționa în instanță.

Bănescu spune că poziționările sale nu au fost decât răspunsuri oferite presei, iar acestea reprezintă o „obligație profesională”.

„Poziționările mele publice au fost permanent provocate și solicitate firesc de presa în fața căreia am datoria să răspund. Personal, am fost calomniat grav în mod public de cineva care a emis minciuni pure la adresa mea și a familiei. Am ales, însă, tăcerea bunului-simț, nu calea conflictuală, inclusiv juridică, la care aș fi avut pe deplin dreptul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, potrivit replicaonline.ro.

Întrebat, de asemenea, la ce s-a referit mai exact când a spus că este un caz care „frapează și mâhnește”, Vasile Bănescu a adăugat că nu s-a referit strict la ancheta DNA nefinalizată și nejudecată, ci a vorbit în contextul imaginilor făcute publice de către jurnaliștii de la, Recorder. De asemenea, reprezentatul BOR a insistat de mai multe ori, chiar și în interviul de la care a pornit nemulțumirea Arhiepiscopiei Tomisului, asupra ideii că realitatea va fi descifrată doar de autoritățile competente, care se ocupă de caz.

„A recunoaște că este vorba despre un caz fără precedent în istoria BOR care «frapează și mâhnește», care, desigur, nu creează amorală indiferență sau masochistă bucurie, nu poate constitui, în limitele rațiunii obiective exprimată juridic, o încălcare a prezumției de nevinovăție care se acordă, desigur, oricărui inculpat. Firește că în contextul cazului care afectează acum imaginea Bisericii, m-am referit exact la conținutul acestuia, apărut într-o filmare devenită publică. Consider că nu e bine să ignorăm realitatea, ci să ne adecvăm onest la ea. O realitate pe care, așa cum am subliniat de mai multe ori în interviu, o vor descifra total doar autoritățile judiciare care se ocupă de caz”, a mai spus Vasile Bănescu.

Avocata lui Teodosie, acuzații la adresa lui Vasile Bănescu

Irina Luminița Stanciu, avocata lui Teodosie, îl acuză pe Bănescu că nu a respectat principiului prezumției de nevinovăție și solicită cercetarea disciplinară a acestuia în cadrul BOR.

Unul dintre avocații IPS Teodosie, Irina Lumința Stanciu, a precizat într-un anunț video postat pe pagina Arhiepiscopiei că Vasile Bănescu încalcă prezumția de nevinovăție și că va fi acționat în instanță.

„Față de emisiunea la care a participat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu în 18 ianuarie și afirmațiile făcute de acesta, au adus o atingere gravă principiului prezumției de nevinovăție. Bănescu încalcă grav legea penală, încălcând principiul prezumției de nevinovăție”, a precizat avocata Irina Stanciu.

În videoclipul postat de reprezentanții Arhiepiscopiei, avocata Irina Lumința Stanciu a afirmat, la un moment dat, faptul că Vasile Bănescu „nu are autoritate morală, conduită și viață personală care să fie în acord cu morala creștină, fiind contestat de marea majoritate a creștinilor ortodocși”. De asemenea, în trecut, chiar IPS Teodosie a afirmat un lucru asemănător, acuzând că Vasile Bănescu ar fi la a doua căsătorie, cu o a doua femeie  necredincioasă, mai arată sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii