Vasile Dîncu crede că Putin blufează în privința armelor nucleare: „Nebunia are limite! Nu cred că o să le folosească”

Vasile Dîncu crede că Putin blufează în privința armelor nucleare: „Nebunia are limite! Nu cred că o să le folosească”
Ministrul Apărăii Naționale, Vasile Dîncu / Sursa foto: Facebook Guvern
Publicat: 28/02/2022, 04:49

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că nu crede că preşedintele rus, Vladimir Putin, va recurge la armele nucleare. Putin a anunţat duminică, în a patra zi a invaziei în Ucraina, plasarea în stare de alertă a „forţei de decurajare” a Armatei ruse, care poate cuprinde o componentă nucleară.

„În general, realitatea ne-a convins că Vladimir Putin şi Guvernul său folosesc comunicarea oficială şi pentru propagandă. De foarte multe ori, declaraţiile care s-au făcut de la Kremlin, prin vocile oficiale autorizate, nu au fost până la urmă adevărate sau nu au urmat aceste indicaţii hotărârile care s-au luat. Deci, în primul rând, trebuie să vedem dacă într-adevăr se va întâmpla aşa, dacă se vor muta focoase nucleare, aşa cum s-a anunţat dinspre Moscova. În al doilea rând, sigur că focoasele nucleare au fost folosite în ultima vreme ca principale elemente de descurajare, aşa încât cred că nebunia are limite, nu cred că este vorba de a încerca să folosească aceste elemente de cea mai mare gravitate din perspectiva militară”, a explicat Dîncu, potrivit Agerpres.

În opinia sa, preşedintele rus recurge mai degrabă la o „ameninţare psihologică”.

„Părerea mea este că, având în vedere că s-au solidarizat foarte multe ţări şi din vecinătate, mai ales din zona europeană, ceea ce face în acest moment Vladimir Putin este să încerce să îi dezangajeze pe cei din zonă cu această ameninţare. Cred că rămâne o ameninţare psihologică, mai degrabă, aceasta”, a susţinut ministrul Apărării Naţionale.

Putin a cerut ministrului Apărării şi şefului Statului Major să plaseze forţele de descurajare ale Armatei ruse, care au componentă nucleară, în regim special de alertă de luptă.

„Ordon ministrului Apărării şi şefului Statului Major să plaseze forţele de descurajare ale Armatei ruse în regim special de alertă de luptă”, a declarat Putin duminică în cursul unei întâlniri cu şefii săi militari, difuzată de televiziunea de stat.