VIDEO | Vedetele strâng bani pentru refugiații din Ucraina (DOCUMENTAR)

Publicat: 11/04/2022, 19:00
Actualizat: 11/04/2022, 19:34

Modul în care ucrainenii au fost forțați să fugă din calea războiului, după ce trupele rusești au invadat țara nu a lăsat indiferente persoanele din lumea întreagă. Vedetele mondiale s-au mobilizat să strângă fonduri care să ajungă la refugiați, dar și la cei care încă n-au părăsit țara.

Pe lista celor care s-au implicat activ în acest demers se află nume cunoscute din lumea muzicii, filmului și a sportului.

În acest sens, pe 25 martie, Comisia Europeană și guvernul Canadei au anunțat lansarea unei campanii mondiale de strângere de fonduri, în parteneriat cu organizația internațională de promovare și apărare a drepturilor civile „Global Citizen”.

Volodimir Zelenski i-a invitat pe muzicieni, actori, sportivi, pe oamenii de afaceri și politicienii din întreaga lume să se alăture acestei mișcări și să susțină Ucraina. Scopul campaniei „Stand Up for Ukraine” urmărește să mobilizeze oamenii și să strângă fonduri pentru a sprijini eforturile umanitare din Ucraina și din țările învecinate.

Pe lângă eforturile din urma acestei campanii, starurile din străinătate și din țară s-au mobilizat și au organizat diverse strângeri de fonduri sau direct donații pentru refugiați.

Actrița de la Hollywood Mila Kunis, împreună cu soțul său, Ashton Kutcher, au reușit să strângă peste 34 de milioane de dolari din donațiile celor peste 65.000 de oameni care au susținut cauza Ucrainei.

Cei doi au anunțat pe rețelele sociale că și-au îndeplinit obiectivul de a-i ajuta pe ucrainenii care și-au părăsit casele, pentru a se refugia în țările vecine.

Actrița s-a născut în Ucraina, la Cernăuți, însă a părăsit țara alături de familia sa când avea doar 7 ani. Aceasta a susținut că în această perioadă, este mai mândră ca niciodată că este ucraineancă. Ca răspuns, soțul său a declarat că el este mândru că este însurat cu o ucraineancă.

„Iar eu nu am fost mai mândru că sunt însurat cu o ucraineancă. Evenimentele care s-au petrecut în Ucraina sunt devastatoare. Nu există loc în această lume pentru acest tip de atac nedrept asupra umanității. Oamenii din Ucraina sunt curajoși și puternici, dar asta nu înseamnă că nu trebuie ajutați. Trebuie să-i susținem, vă rugăm să ne ajutați” – ASHTON KUTCHER.

Și celebrul actor Leonardo DiCaprio a făcut o donație generoasă victimelor războiului. Acesta a sprijinit oamenii cu o sumă în valoare de 10 milioane de dolari. Leonardo DiCaprio are și origini ucrainene, bunica sa din partea mamei fiind născută în Odesa, un oraş-port strategic la Marea Neagră.

În acest demers s-au alăturat și actrița Blake Lively, cu sprijinul soțului ei, celebrul Ryan Reynolds, care au anunțat că vor dubla orice donație primită de către agenţia pentru refugiaţi a ONU, în limita a un milion de dolari.

Victoria și David Beckham sunt și ei printre cei care nu au rămas indiferenți față de situația în care se află Ucraina acum. Cei doi au donat o sumă considerabilă pentru victimele din estul Europei, aproximativ un milion de euro.

Fostul fotbalist de la Real Madrid și Manchester United, actual patron al formației americane Inter Miami, a îndemnat oamenii din toată lumea să doneze în contul său de la UNICEF prin care pot fi sprijiniți copiii care sunt afectați de războiul din Ucraina.

Acesta a susținut că a simțit neputința cu care ne confruntăm toți, în scene de disperare. Totodată, David Beckham a făcut apel la cetățeni prin intermediul rețelelor de socializare.

”La fel ca voi, am urmărit situația din Ucraina desfășurându-se cu groază și neîncredere. Mame forțate să fugă cu copiii lor. Familii sfâșiate. Copii luați din paturile lor pentru a deveni refugiați peste noapte. Cu familia în siguranță, în jurul meu, am simțit neputința pe care o împărtășim cu toții atunci când ne confruntăm cu scene de disperare. Vă rog, alăturați-vă mie în a sprijini UNICEF în activitatea sa vitală pe teren și donați ceea ce puteți” – DAVID BECKHAM

Kit Harington, starul din „Game of Thrones”, alături de alți artiști au apărut în spoturile radio și video, pentru a ajuta la strângerea a 120 de milioane de dolari pentru Comitetul de Urgență în caz de dezastru. Astfel, vorbim despre 15 organizații non-profit din Marea Britanie care s-au unit să sprijine refugiații ucraineni.

Legendara trupă rock Scorpions, cea care a dat o ultimă lovitură comunismului cu piesa „Wind of Change” odată cu reunificarea Germaniei și care în anul 1990 răsuna chiar în Piața Roșie din Moscova, a schimbat într-un concert la Las Vegas versurile piesei considerate simbol a istoriei moderne.

Solistul trupei, Klaus Meine, a înlocuit versurile melodiei Wind of Change, după prima sa vizită în URSS, cu versuri prin care își arăta susținerea față de poporul ucrainean în lupta sa pentru libertate și independență. Astfel, versul : „Urmez Moscova până la Gorky Park” a fost înlocuit cu „Acum, ascultă-mi inima, spune Ucraina”.

Pe fundal a fluturat drapelului Ucrainei, iar Matthias Jabs a cântat la o chitară în culorile albastru-galben.

Nu sunt singurii rockeri care au sărit în ajutorul ucrainenilor. Membrii trupei Metallica nu s-au lăsat mai prejos. Aceștia au donat jumătate de milion de dolari, fonduri care au fost donate prin intermediul unei organizații de caritate și trimise unui ONG care le oferă refugiaților ucraineni hrană. Totodată, Metallica are în plan să adune în următoarele luni un milion de dolari în sprijinul refugiaților.

Și rapper-ul rus Oksimiron, pe numele său Miron Fedorov, care a condamnat decizia liderului său încă de la începutul invaziei în Ucraina, a organizat diverse concerte de caritate și a strâns deja peste 80.000 de dolari pentru cei care au fost nevoiți să-și părăsească țara.

Și în România a fost organizat un concert caritabil în sprijinul Ucrainei

Și artiștii din România, alături de alți interpreți străini, au organizat pe Arena Națională – în cea de-a doua săptămână a lunii martie – un concert caritabil în sprijinul Ucrainei. Peste 35.000 de persoane au participat la concertul care a durat aproape 8 ore.

Suma strânsă în urma acestui eveniment s-a ridicat la aproximativ 750.000 de euro, bani care au fost donați către organizația Crucea Roșie, care va ajuta refugiații Ucraineni ajunși în țara noastră.

Printre artiștii care au urcat pe scena s-au numărat Armin Van Buren, Tom Odell, Jamala, Carlas Dreams, Horia Brenciu, Andra, Inna și Adda.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult