Verdict: MORTUL e de vină! Bolnav căzut în drum și omorât de o mașină, după ce șase persoane au trecut indiferente pe lângă el

Verdict: MORTUL e de vină! Bolnav căzut în drum și omorât de o mașină, după ce șase persoane au trecut indiferente pe lângă el
Publicat: 01/06/2023, 18:56

O femeie în vârstă de 42 de ani din Prahova, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă după ce a călcat cu mașina un bătrân de 68 de ani, căzut în stradă după ce i s-a făcut rău, a fost declarată nevinovată.

Înainte de incident, șase persoane au trecut pe lângă victimă fără să-i ofere ajutor.

Judecătoria Câmpina a pronunțat o primă sentință într-un dosar de ucidere din culpă în care a fost trimisă în judecată o femeie de 42 de ani, acuzată că a călcat cu mașina un bolnav care zăcea pe șosea.

Potrivit rechizitoriului, incidentul a avut loc în dimineața zilei de 17.12.2018, când „lumina nu luase încă locul întunericului”.

Șoferița conducea o Dacia 1310 pe drumul comunal din satul Măgureni, când, la un moment dat, a călcat cu mașina un bătrân de 68 de ani care suferea de mai multe afecțiuni și care a căzut pe drum după ce i s-a făcut rău.

A crezut că a trecut peste o groapă

Femeia avea să declare că în momentul în care a trecut cu mașina peste bărbat a crezut că a dat într-o groapă.

„Am simţit că am trecut peste o groapă şi imediat am oprit autoturismul. Astfel, am coborât din vehicul şi am constatat faptul că, prins sub maşina mea, cu capul ieşit în afara vehiculului pe direcţia pragului stânga faţă se afla un consătean, care prezenta leziuni în zona capului şi îi curgea mult sânge, fiind inconştient…..Afară ploua şi era ceaţă şi cred că din cauza vizibilităţii reduse nu l-am observat căzut pe partea carosabilă. Menţionez faptul că, mă uitam în faţă, pe direcţia înainte (având rază de vizibilitate peste partea din faţă a vehiculului spre partea carosabilă) dar pur şi simplu nu l-am observat, având impresia ca am trecut peste o groapă…”, a declarat femeia după accident.

Șase oameni puteau să-l salveze. Nu au făcut-o

Ancheta a scos la iveală un detaliu revoltător. Înainte ca victima căzută pe șosea să fie călcată de șoferiță, pe lângă ea au trecut mai mulți pietoni, un biciclist și o mașină care l-a ocolit. Nimeni nu l-a ajutat.

„Când era căzută, pe langă victimă au trecut un biciclist şi mai mulţi pietoni care nu i-au acordat vreo atenţie sau ajutor. Înaintea producerii accidentului, un alt conducător auto, care s-a deplasat în aceeaşi direcţie de mers ca inculpate a ocolit cu autovehiculul victima căzută pe carosabil”, se arată în dosarul respectiv. Conform datelor din dosar, înainte ca bărbatul să fie călcat „şase persoane care au trecut prin zonă nu i-au acordat ajutor şi nu au sesizat autorităţile”.

Ce a declarat un expert

Șoferița a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă după ce o expertiză realizată în dosar a stabilit că, deși circula cu doar 35 km/h, „putea evita producerea accidentului rutier, dacă observa la timp prezența victimei pe carosabil”.

„Inculpata nu a avut un comportament preventiv şi nici nu a adaptat viteza la condiţiile specifice de drum. Dacă susţine că, a avut privirea către înainte, inculpata nu a fost atentă la drum (a avut mintea preocupata de altceva), astfel se explică faptul că, nu a văzut victima pe carosabil (deşi aceasta era vizibilă) şi a avut impresia că, a trecut peste „o groapă”, când în fapt ea a trecut cu autoturismul peste un corp omenesc şi l-a târăt câţiva metri sub maşină“, se arată în rechizitoriu.

„Culpa aparține exclusiv victimei”

Pe de altă parte, Judecătoria Câmpina a dispus achitarea femeii care a călcat pietonul.

„Este adevărat că persoana vătămată a fost ocolită de un alt conducător auto, dar instanţa consideră că această situaţie nu constituie un element de fapt obiectiv şi probă în baza cărora să poată concluziona că orice conducător auto ar fi trebuit să aibă această aptitudine în condiţiile expuse. Din contră, inculpata s-a deplasat cu viteza reţinută, sub limita legală instituită pe segmentul respectiv de drum”, se arată în sentința Judecătoriei Câmpina, care nu este definitivă.

Mortul e de vină!

Judecătorul a mai arătat că vina pentru producerea accidentului mortal este exclusiv a victimei.

„Starea de pericol a fost generată exclusiv de persoana vătămată, care nu a acţionat conştient, fiind clar că şi-a pierdut starea de conştienţă pe fondul diagnosticului medical relevat de actele medicale. (…) nu conduita inculpatei a fost cauza producerii accidentului, ci exlusiv comportamentul victimei. Culpa victimei este exclusivă”, se mai arată în sentința Judecătoriei Câmpina, care poate fi atacată cu apel, scrie adevărul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sistemul de pensii din România, modificat din această lună. Ce se întâmplă cu toate contribuțiile
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție de vis! Imagini hot: „Frumusețe stratosferică”
A fost anunțată cauza morții lui DJ Lalla. Care sunt ipotezele anchetatorilor
Cum fac dragoste femeile musulmane înainte de căsătorie! Scandalos!
ANAF vinde un apartament cu 3 camere în Timişoara. Prima dată nu l-a vrut nimeni...
2023: Se poate circula cu o copie după permisul auto? Ce se întâmplă dacă prezinți...
Data la care intră banii pe voucherele de alimente. 2,5 milioane de români vor primi...
Asta, DA, răsturnare de situație în showbiz! S-au ÎMPĂCAT după un an în care n-au...
Iohannis, despre susţinerea Germaniei pentru aderarea la Schengen: Prietenul la nevoie se cunoaşte
Unde a fost prinsă Eva, fata soților Andra și Cătălin Măruță. Imaginile cu micuța dansatoare...
ORAȘUL din România cu CELE MAI MULTE BISERICI! Aici este cu adevărat RAIUL pe...
MOARTEA lui VIOREL LIS! Oana Lis e în lacrimi: Cu Dumnezeu...
Angajații nu mai dau randament. De ce nu mai au chef de muncă
Zodiile cu cel mai mare noroc în dragoste în săptămâna 2-8 octombrie 2023. Ce ne...
BANCUL ZILEI. Rozi: Auzi mă, Gheorghe! Avem două fete frumoase, iar vecinu’ Săndel trage cu...
Arsenie Boca a Știut a Dezvăluit și Exact Înainte să Moară: ‘Cum Să Scaapi de...