Verdict: MORTUL e de vină! Bolnav căzut în drum și omorât de o mașină, după ce șase persoane au trecut indiferente pe lângă el

Verdict: MORTUL e de vină! Bolnav căzut în drum și omorât de o mașină, după ce șase persoane au trecut indiferente pe lângă el
Publicat: 01/06/2023, 18:56

O femeie în vârstă de 42 de ani din Prahova, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă după ce a călcat cu mașina un bătrân de 68 de ani, căzut în stradă după ce i s-a făcut rău, a fost declarată nevinovată.

Înainte de incident, șase persoane au trecut pe lângă victimă fără să-i ofere ajutor.

Judecătoria Câmpina a pronunțat o primă sentință într-un dosar de ucidere din culpă în care a fost trimisă în judecată o femeie de 42 de ani, acuzată că a călcat cu mașina un bolnav care zăcea pe șosea.

Potrivit rechizitoriului, incidentul a avut loc în dimineața zilei de 17.12.2018, când „lumina nu luase încă locul întunericului”.

Șoferița conducea o Dacia 1310 pe drumul comunal din satul Măgureni, când, la un moment dat, a călcat cu mașina un bătrân de 68 de ani care suferea de mai multe afecțiuni și care a căzut pe drum după ce i s-a făcut rău.

A crezut că a trecut peste o groapă

Femeia avea să declare că în momentul în care a trecut cu mașina peste bărbat a crezut că a dat într-o groapă.

„Am simţit că am trecut peste o groapă şi imediat am oprit autoturismul. Astfel, am coborât din vehicul şi am constatat faptul că, prins sub maşina mea, cu capul ieşit în afara vehiculului pe direcţia pragului stânga faţă se afla un consătean, care prezenta leziuni în zona capului şi îi curgea mult sânge, fiind inconştient…..Afară ploua şi era ceaţă şi cred că din cauza vizibilităţii reduse nu l-am observat căzut pe partea carosabilă. Menţionez faptul că, mă uitam în faţă, pe direcţia înainte (având rază de vizibilitate peste partea din faţă a vehiculului spre partea carosabilă) dar pur şi simplu nu l-am observat, având impresia ca am trecut peste o groapă…”, a declarat femeia după accident.

Șase oameni puteau să-l salveze. Nu au făcut-o

Ancheta a scos la iveală un detaliu revoltător. Înainte ca victima căzută pe șosea să fie călcată de șoferiță, pe lângă ea au trecut mai mulți pietoni, un biciclist și o mașină care l-a ocolit. Nimeni nu l-a ajutat.

„Când era căzută, pe langă victimă au trecut un biciclist şi mai mulţi pietoni care nu i-au acordat vreo atenţie sau ajutor. Înaintea producerii accidentului, un alt conducător auto, care s-a deplasat în aceeaşi direcţie de mers ca inculpate a ocolit cu autovehiculul victima căzută pe carosabil”, se arată în dosarul respectiv. Conform datelor din dosar, înainte ca bărbatul să fie călcat „şase persoane care au trecut prin zonă nu i-au acordat ajutor şi nu au sesizat autorităţile”.

Ce a declarat un expert

Șoferița a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă după ce o expertiză realizată în dosar a stabilit că, deși circula cu doar 35 km/h, „putea evita producerea accidentului rutier, dacă observa la timp prezența victimei pe carosabil”.

„Inculpata nu a avut un comportament preventiv şi nici nu a adaptat viteza la condiţiile specifice de drum. Dacă susţine că, a avut privirea către înainte, inculpata nu a fost atentă la drum (a avut mintea preocupata de altceva), astfel se explică faptul că, nu a văzut victima pe carosabil (deşi aceasta era vizibilă) şi a avut impresia că, a trecut peste „o groapă”, când în fapt ea a trecut cu autoturismul peste un corp omenesc şi l-a târăt câţiva metri sub maşină“, se arată în rechizitoriu.

„Culpa aparține exclusiv victimei”

Pe de altă parte, Judecătoria Câmpina a dispus achitarea femeii care a călcat pietonul.

„Este adevărat că persoana vătămată a fost ocolită de un alt conducător auto, dar instanţa consideră că această situaţie nu constituie un element de fapt obiectiv şi probă în baza cărora să poată concluziona că orice conducător auto ar fi trebuit să aibă această aptitudine în condiţiile expuse. Din contră, inculpata s-a deplasat cu viteza reţinută, sub limita legală instituită pe segmentul respectiv de drum”, se arată în sentința Judecătoriei Câmpina, care nu este definitivă.

Mortul e de vină!

Judecătorul a mai arătat că vina pentru producerea accidentului mortal este exclusiv a victimei.

„Starea de pericol a fost generată exclusiv de persoana vătămată, care nu a acţionat conştient, fiind clar că şi-a pierdut starea de conştienţă pe fondul diagnosticului medical relevat de actele medicale. (…) nu conduita inculpatei a fost cauza producerii accidentului, ci exlusiv comportamentul victimei. Culpa victimei este exclusivă”, se mai arată în sentința Judecătoriei Câmpina, care poate fi atacată cu apel, scrie adevărul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului