VIDEO | 100.000 de oameni au participat la parada de Ziua Națională a României: „Rădăcinile noastre sunt puternice! La mulți ani, români”

Publicat: 01/12/2023, 15:43

Peste 2.400 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP, dar și soldați străini au defilat în Capitală, împreună cu peste 150 de mijloace tehnice, în timp ce câteva zeci de aeronave au survolat orașul.

În premieră, la această paradă, au putut fi văzute tancurile franceze Leclerc din Grupul de Luptă NATO condus de Franța în România, noile elicoptere Black Hawk ale SMURD, dar și blindate de luptă, sisteme de rachete și mai multe tipuri de avioane F-16.

Aproximativ 100.000 de români au participat la parada de Ziua Națională a României. Inclusiv datorită vremii, cu mic, cu mare au venit să admire militarii și să cânte imnul național. Mulți au ajuns pentru prima dată la defilare.

„Este prima dată când vin la paradă pentru că acum au mai crescut copiii și am putut să vin și cu ei. Am profitat de vremea frumoasă. Nu bate vântul tare și așa se bucură și ei de paradă. Avioane, tancuri, acestea sunt atracțiile pentru ei. Sperăm să se distreze, dar și să simtă atmosfera României. Sperăm să fie totul bine, să ne ajute Dumnezeu să fie totul bine, multă rugăciune și să fim buni unii cu alții. La mulți ani, România! La mulți ani, românilor”, ne-a spus o femeie care a venit cu familia la parada de 1 Decembrie.

„Este pentru prima dată când vin la paradă și sunt foarte bucuroasă. Sunt curioasă de ce o să văd aici. Vreau să văd militarii, poliția, salvarea, avioanele. Vreau să văd totul pentru că e foarte frumos. Vreau să cânt și imul național”, a completat o fetiță de 4 ani.

„E vremea foarte frumoasă și am zis să nu ratăm. Timp de patru ani nu am venit, dar veneam anual înainte. Să fim uniți, să ne iubim și să fim unul pentru celălalt pentru că suntem frați”, a fost mesajul mamei fetiței.

Românii au stat foarte aproape unii de alții la parada de Ziua Națională | Foto: Alexandra Pandrea – Gândul

„Teritoriul României să rămână întreg, așa cum s-au luptat atâția oameni buni să fie”

Un alt cuplu a venit cu cei doi copii, ca în fiecare an, să admire soldații. Ba mai mult, cei mici erau și îmbrăcați precum militarii.

„De când sunt micuții venim mereu să serbăm ziua aceasta importantă. Ne bucurăm tare mult că suntem aici. E un moment minunat pentru noi, ca popor și este o minune că avem o țară, așa cum a fost în 1918. Prin urmare, ne bucurăm că suntem aici.

Sper să fim mereu uniți și teritoriul să rămână întreg așa cum s-au luptat atâția oameni buni să fie. Trebuie să ne amintim că rădăcinile noastre sunt puternice, că suntem aici de mii de ani și trebuie să rămânem aici. La mulți ani! La mulți ani, români! La mulți ani, România”, a spus un bărbat.

„Să iubească țara aceasta, pentru că au ce să iubească la ea”, a fost îndemnul unui alt spectator la paradă.

Astăzi, se împlinesc 105 ani de la evenimentul care a marcat istoria poporului român. Unirea provinciilor româneşti sub un singur steag și un singur nume este celebrată prin ample manifestări la București și Alba Iulia, dar și în multe alte orașe din țară.

Foto: Alexandra Pandrea

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | 1 Decembrie, poveștile războiului. O ucraineancă a devenit profesoară de română pentru copiii din țara sa. „Am sânge românesc!”

UPDATE VIDEO | De la București, la Alba Iulia, România serbează 105 ani de la Marea Unire / 2.400 de militari au trecut pe sub Arcul de Triumf

EXCLUSIV | Baritonul Alexandru Constantin, fiul celebrului lăutar Nicu Gigantu’, a cântat IMPECABIL imnul la Parada de „Ziua națională”! Declarații în premieră

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?