VIDEO | A doua dronă, descoperită mult mai adânc pe teritoriul României. Ce a uitat Armata în cel de-al doilea crater

Publicat: 10/09/2023, 18:06
Actualizat: 10/09/2023, 18:27

Resturile celei de-a doua drone căzută pe teritoriul României a fost descoperită tot în Tulcea, dar mult mai adânc în teritoriul național. Dacă prima dronă s-a prăbușit lângă Plauru, practic pe malul Dunării, de data aceasta rămășițele dispozitivului ucigaș au fost găsite la câțiva kilometri de graniță.  

Locul în care au fost găsite fragmente dintr-o a doua dronă pe teritoriul românesc se află la 3,5 kilometri în linie dreaptă de Dunăre, granița cu Ucraina, confirmă G4Media. În zonă se vede craterul adânc de câțiva metri, format de prăbușirea dronei, și câteva elemente metalice uitate sau ignorate de specialiștii Ministerului Apărării. Cele mai multe fragmente au fost ridicate de armată pentru a fi analizate.

Ministerul Apărării a uitat resturi de dronă în crater

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că noi fragmente drintr-o dronă „similară celor folosite de armata rusă” au fost găsite, sâmbătă, la circa 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru, iar zona a fost securizată de militari. Amintim că rămășițe ale primei drone au fost găsite în urmă cu câteva zile la Plauru, la circa 100 de metri de Dunăre.

Cel mai probabil, și această dronă provine din stolul ucigaș care a atacat săptămâna trecută porturile ucrainene de la Dunăre, Reni și Izmail.

Monitorizare permanentă a spațiului aerian

În urma primului incident Ministerul Apărării Naţionale a anunțat monitorizează permanent spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, chestiuni stabilite prin planurile naţionale şi aliate.

În plus, echipele Ministerului Apărării și ISU Tulcea au demarat program complex de avertizare și protecție a populației civile în zonă. Avertizări prin Ro-Alert, prin echipaje mobile, eventuale adăposturi în cazul alarmelor aeriene etc. Deși nu există un risc major ca Rusia să lovească din greșeală teritoriul României, oficialii  NATO nu exclud posibilitatea ca Moscova să provoace intenționat Alianța în scopuri destabilizatoare.

Nu există nu risc major să fim loviți de drone, dar nici un risc zero

Nu este un risc zero, e un risc foarte mic ca una din aceste drone să eșueze și să producă pagube pe teritoriul României. Acest risc nu poate fi exclus, motiv pentru care noi trebuie să fim pregătiți și trebuie să înștiințăm populația și trebuie să luăm măsurile de protecție normale în astfel de situații, avertiza Raed Arafat.

„Dincolo de aceste mesaj, Ro-ALERT, va fi o instruire a populației din zonă să nu se panicheze. Nu e o premieră că vorbim acum cu populația, dar acum se va lucra în conformitate cu hotărârea CNSU, într-un mod organizat și concentrat, pe zonele care colegii de la Ministerul Apărării ne ni le vor comunica ca și zone de risc principal. Sunt lucruri pe care trebuie să le știe oamenii care locuiesc în zonele aflate la granița cu Ucraina și vedem foarte clar că sunt afectate de aceste bombardamente. Deci, dacă apar mesaje Ro-ALERT, să aplice ce spune acolo, să-și activeze telefoanele, dacă le-au dezactivat, să fie atenți la (comunicările) cu care vin pompierii, pentru că în zonele în care n-avem semnal telefonic or să fie pompierii cu mașini care vor face aceste anunțuri”, secretarul de stat.

Atacurile vor continua

Ce este cert, rușii vor continua să atace în limita mijloacelor disponibile, infrastructura portuară din Ucraina, pentru a limita sau a distruge exporturile de cereale vitale pentru această țară. De curând, chiar înainte de G20 din India, premierul britanic Sunak avertiza că Moscova poate ataca și convoaiele civile, nu neapărat sub pavilion ucrainean, sau intalații portuare de la Marea Neagră.

Citiți și: Ministerul Apărării condamnă atacurile neîncetate asupra porturilor ucrainene. Nu există indicii că România este lovită intenționat, confirmă NATO

EXCLUSIV | Controversele dronei căzute în România, comentate de un analist militar. „Să domine calmul. Rusia dorește provocarea unui stat membru NATO”

Raed Arafat a anunțat MĂSURILE de urgență pentru zona din România în care a căzut drona rusească

SUA iau atitudine și trimit avioanele de război la granița României, după ce bucăți de drone rusești au căzut pe teritoriul NATO

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?