VIDEO | Adrian-Ionuț Chesnoiu, despre marele său regret: ”Cei care au negociat PNRR-ul nu l-au negociat în numele României”

Publicat: 17/05/2022, 13:15
Actualizat: 17/05/2022, 13:16

Întrebat dacă ar putea fi adus în discuție un eventual proiect de lege care să interzică vânzarea terenurilor agricole către străini, Adrian-Ionuț Chesnoiu – ministrul Agriculturii – a precizat pentru GÂNDUL că există o lege a vânzării terenurilor, care a fost elaborată de parlamentarii români.

În momentul de față, persoanele care nu se ocupă cu agricultura și care nu au rezidență pe teritoriul României nu pot cumpăra terenuri. Acestea pot fi achiziționate doar de cei care lucrează efectiv în România, care produc alimente și produse agroalimentare în România.

”Avem o Lege 17 a vânzării terenurilor elaborată de Parlamentul României. Ea a intrat în vigoare în 2019 și-și produce efectele. Tranzacțiile cu terenuri către persoane care nu se ocupă cu agricultura, care nu au rezidență pe teritoriul României, sunt, astăzi, imposibile. S-au stabilit categoriile de preemptori și procedurile, în așa fel încât terenurile să fie achiziționate de cei care lucrează efectiv în România, care produc alimente și produse agroalimentare în România, nu de cei care folosesc terenul agricol în sens speculativ (Interviul integral poate fi urmărit pe canalul de YouTube GÂNDUL). 

Acesta este și motivul pentru care am depus o inițiativă legislativă în Parlamentul României pentru stabilirea unei perioade minime a contractului de arendă10 ani. Pentru ca fermierii să poată, pe de o parte, să facă investiții în sisteme de irigații, să poată să aducă îmbunătățiri calității solului, astfel încât să creștem rentabilitatea și productivitatea pe unitatea de suprafață. Astăzi, când discutăm, s-au luat aceste măsuri”, afirmă Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

”Că nu s-au luat (n.red. – măsuri) la timpul potrivit, asta ar trebui să răspundă cei care au fost la momentul respectiv în funcție. Dar eu, ca ministru al Agriculturii, am susținut acest lucru. Și înainte să fiu ministru, am fost președintele comisiei pentru agricultură și am luat poziție publică, de la tribuna Parlamentului față de inițiativa fostului ministru de modificare a legii, tocmai în scopul de a încuraja, în continuare, fondurile de investiții să achiziționeze terenuri. Și n-o să ne oprim aici, pentru că sunt și multe alt lucruri pe care le vom face în continuare”

Adrian-Ionuț Chesnoiu

”Agricultura României n-are în PNRR niciun euro cent”

Cu toate că pare greu de crezut, ministrul Agriculturii dezvăluie că agricultura României nu are în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) niciun euro cent. De ce?

Adrian-Ionuț Chesnoiu este tranșant, din acest punct de vedere, acuzându-i pe cei care au negociat PNRR-ul că nu au negociat – cel puțin în domeniul industriei alimentare și agriculturii – ”în numele României”. Se discută acum despre o renegociere, iar ministrul Agriculturii este decis să schimbe lucrurile în bine după o analiză atentă a PNRR.

”E ziua mea și ați vrut să-mi faceți un cadou mai amar. Ministerul Agriculturii, din păcate și agricultura României, n-are în PNRR niciun euro cent. Cei care au negociat PNRR-ul nu l-au negociat în numele României. Și asta o spun cel puțin în domeniul agriculturii și industriei alimentare.

Nu numai că încerc, dar cu siguranță voi reuși. Și vă spun de ce… Pe de o parte, am făcut o analiză a PNRR-ului, în momentul de față, și încercăm – prin parteneriate punctuale cu celelalte ministere de resort care au bani alocați în PNRR – să direcționăm banii către fermierii româniAstfel, la Ministerul Mediului și Pădurilor, au alocări financiare pentru împăduriri. Evident că am discutat cu domnul ministru al Mediului și am spus că banii aceștia trebuie direcționați către fermieri, pentru că plantarea unui copac se face în pământ, iar pământurile sunt folosite și sunt proprietatea celor care se ocupă cu agricultura. Iată doar o linie de finanțare care se va îndrepta către fermieri.

”Pământul este al celor care sunt proprietarii lui. Slavă Domnului, încă avem foarte mulți fermieri. Eu sunt o persoană destul de stabilă, din toate punctele de vedere, și la pământul acesta țin enorm de mult. Nu acceptam provocarea de ministru al Agriculturii dacă nu iubeam țara și nu iubeam fermierii și pământul acestei țări. D-aceea ce fac zi cu zi, încerc să fac mai mult bine decât am găsit atunci când am venit în Ministerul Agriculturii”

Adrian-Ionuț Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican