VIDEO | Alexandru Rafila: „Convingerea mea e că nu vom mai ajunge în situația unui lockdown în România sau la restricţii care să limiteze activitatea economică şi socială”

Publicat: 28/07/2022, 00:23

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre măsurile pe care le ia în considerare pentru valul șase al pandemiei de COVID-19. Deși este de părere că numărul cazurilor de COVID-19 nu va scădea în perioada următoare, oficialul este convins că nu va mai exista un lockdown şi nici nu vor mai fi impuse restricţii.

Alexandru Rafila a estimat că numărul cazurilor de infectări nu va scădea, iar săptămâna viitoare vom avea 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

„Nu o să scadă, săptămâna trecută am avut aproape 45.000 de cazuri, adică 7.000 şi ceva de cazuri pe zi. Estimez că, în raportarea de săptămâna viitoare, pe care o vom face luni sau marţi, o să avem undeva în jur de 70.000 de cazuri înregistrate, adică o medie de 10.000 de cazuri pe zi”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă există posibilitatea impunerii unui nou lockdown în România, ministrul Sănătății a precizat că nu vom mai ajunge în această situaţie.

„Nu am pus în niciun fel problema și am susținut și publică chestiunea asta. Îmi pare bine că și alte persoane mai dornice de implementare de restricții au o abordare mai moderată a acestui val pandemic. Trebuie să ne gândim la două elemente: o greșeală care a fost făcută, la un moment dat, când toate măsurile erau legate strict de numărul de cazuri și noi am schimbat această paradigmă în valul precedent al pandemiei, dacă vă aduceți aminte valul cinci, când ceea ce ne-a orientat a fost legat de numărul de persoane internate și numărul persoanelor internate la ATI.

Și, ținând cont de acești indicatori, pentru că ei sunt cei care sunt importanți până la sfârșit, am reușit să ținem școlile deschise, n-am mai închis școlile, s-au ridicat la un moment dat restricțiile, când, în mod evident, presiunea pe spitale scăzuse și lucru ăsta trebuie înțeles, pentru că așa se întâmplă și în alte state europene”, a afirmat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a afirmat că noile valuri de COVID vor consta în infecții respiratorii banale, care nu vor mai pune în pericol sistemul de sănătate și spitalele.

„În Franţa, au aproape 200.000 de cazuri pe zi şi singura restricţie este legată de utilizarea, în anumite spaţii închise şi în mijloacele de transport în comun, utilizarea măştii. Nu cred, în niciun fel, şi e o convingere a mea, că vom mai ajunge în situaţia unui lockdown în România sau la restricţii care să limiteze activitatea economică şi socială.

Aceste noi valuri COVID-19, care probabil vor mai continua cu o anumită intensitate, pe care nu avem de unde să o cunoaştem în momentul de faţă, vor fi valuri de infecţie respiratorie, de obicei banală, perfect controlabilă, şi care nu va mai pune în pericol sistemul de sănătate, spitalele. Dar, ca să nu se întâmple lucrul ăsta, trebuie să lucrăm susţinut, pe viitor, să construim un sistem de asistenţă medicală ambulatorie, de bună calitate”, a precizat Alexandru Rafila.

Întrebat, de asemenea, dacă are convingerea că nu vom avea lockdown, răspunsul oficialului a fost: „absolut”.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...