VIDEO | Alexandru Rafila, despre noul val al infectărilor cu COVID-19: „Este o proporţie mai mare de copii. Sunt șase copii la ATI, dintre cei 600 internaţi, 1% sunt la Terapie Intensivă”

Publicat: 27/07/2022, 23:11
Actualizat: 27/07/2022, 23:13

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, la Antena 3, că, din cei 600 de copii depistaţi cu COVID-19 şi care sunt internaţi în spitale, şase se află în secţiile ATI. Oficialul a precizat că, într-o proporţie mare, cei afectaţi de noul val de COVID-19 sunt copiii, motiv pentru care au fost deschise centre ambulatorii pentru cazurile de infectare, în Capitală.

„Este o proporţie mai mare de copii. Dacă comparăm cifrele, avem cam 20% persoane sub 18 ani. Ei reprezintă mai mult de 20% din populaţie, deci nu putem să spunem că sunt mai multe în raport cu ponderea, dar, într-adevăr, ne aşteptăm ca, în general, tinerii, copiii să facă forme mai uşoarede boală.

Lucrul acesta se întâmplă în mod obişnuit, dar sunt şi situaţii când e nevoie de spitalizare. Sigur că aceste criterii de spitalizare, pentru copii, mai ales, ar trebui să fie luate în considerare, respectiv internarea, care sunt fie foarte mici, copii, zero-un an, care, de exemplu, pot avea şi un sindrom digestiv şi se deshidratează sau copii care au pneumonie, care ar trebui să fie spitalizaţi.

Sigur că de multe ori, părinţii sunt îngrijoraţi şi doresc să existe o protecţie cât mai mare pentru copiii lor. Evident, că un părinte care vrea neapărat să îşi interneze copilul, beneficiază de asistenţă medicală spitalicească”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a anunţat că, în premieră, au fost deschise la nivelul Capitalei centre ambulatorii destinate copiilor care s-au infectat cu COVID-19.

„Noi am deschis, în Bucureşti, cel puţin, care este cel mai afectat de acest nou val COVID, pentru că un sfert de cazuri sunt în Bucureşti, am deschis centre ambulatorii şi, ca o premieră, centre ambulatorii destinate copiilor la care părinţii să se poată adresa, dacă cumva copilul are febră mai mare sau dacă simptomele trenează de două-trei zile și nu se ameliorează cu tratament asimptomatic , să se poată adresa acestor centre şi să primească îndrumare de specialitate, tratament sau, după caz, îndrumare către internare”, a precizat Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului Sănătății, în prezent, sunt şase minori internaţi în secţiile ATI, în urma infectiei cu COVID.

„Sunt șase copii la ATI, dintre cei 600 internaţi, 1% sunt la Terapie Intensivă. Din fericire, și sper să rămână tot timpul așa, nu avem niciun deces. Să sperăm că lucrul ăsta nu se va întâmpla”, a afirmat Alexandru Rafila.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult