VIDEO | Alexandru Rafila: „Schimbarea paradigmei în ceea ce privește medicina de familie este necesară. Un proiect consistent de 180 milioane de euro urmează să finanţeze dotarea a 3.000 de cabinete”

Publicat: 28/05/2022, 00:58

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, la Digi24, că, în prezent, este nevoie de investiţii în medicina de familie din România, care să-i atragă pe tineri să se îndrepte spre această ramură. În acest context, oficialul a precizat că, prin PNRR, vor fi dotate 3.000 de cabinete de medicină de familie din țara noastră.

Alexandru Rafila a afirmat că, deși are o relație bună cu medicii de familie din România, sistemul acesta de medicină din țara noastră nu mai funcţionează și este nevoie de o schimbare de strategie.

„Strategia legată de schimbarea paradigmei în ceea ce privește asistenţa medicală primară, adică de medicină de familie, este necesară. Medicul de familie trebuie să poată să integreze, cel puţin în localităţile mai mici, în comune, mai multe servicii decât cele medicale. Ne gândim la nişte centre medicale comunitare care să aducă alături de medicul de familie şi alte categorii de lucrători, medicali sau din zona socială, asistentul comunitar, mediatorul sanitar, moaşa. Trebuie să construim un astfel de sistem care funcţionează foarte bine în multe ţări, în ţările nordice, în Finlanda, funcţionează de mai bine de 100 de ani”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că o problemă în acest sens o reprezintă și îmbătrânirea personalului, vârsta medie a medicilor de familie fiind de 55 de ani.

„Este vorba şi despre îmbătrânirea personalului. Media de vârstă este 55 de ani, este o medie foarte ridicată. Ne pune într-o situaţie dificilă, nu acum neapărat, dar în următorii cinci ani. Sunt sute de localităţi în România care nu au medic de familie. Acest lucru se va accentua. În oraşe va fi mai puţin sesizabil, dar în alte locuri va fi evident sesizabil şi singurul răspuns este de schimbare a modului în care medicina de familie este percepută de tinerii medici, adică să dorească să facă medicină de familie, să le ofere o atractivitate din punct de vedere a confortului profesional şi, de ce nu, din punct de vedere al confortului material”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, oficialul a menționat că este nevoie şi de implicarea autorităţilor pentru a aduce noi medici în comunităţile mai mici.

„O să fie nevoie, mai ales în localităţile mai mici, mai puţin atractive din punct de vedere al vieţii în aceste localităţi, de implicarea autorităţilor locale care să facă eforturi să aducă medicii în aceste localităţi şi sigur, statul român care să creeze un cadru care să genereze acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.

În acest sens, Alexandru Rafila a anunțat că vor fi dotate 3.000 de cabinete de medicină de familie din România, cu ajutorul unui proiect de 180 de milioane de euro.

„Avem în PNRR, acum, în derulare şi deja am publicat ghidul aplicantului, un proiect consistent de 180 milioane de euro, care urmează să finanţeze dotarea a 3.000 de cabinete de medicină de familie. Aşa că putem să ajutăm o parte dintre medicii care au nevoie de dotări, să găsim un format oarecum standardizat al dotării necesare într-un cabinet de familie, pentru că medicina, acum, doar cu un tensiometru şi un stetoscop şi o masă de consultaţii, este, în mod evident, insuficientă”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a adăugat că este necesară și extinderea competenţelor medicilor de familie în ceea ce privește prescrierea de medicamente şi investigaţiile care ar putea fi făcute acolo, cu scopul de a diminua presiunea asupra spitalelor.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului