VIDEO | Bombardamente masive în Harkov: Zeci de oameni au murit și câteva sute sunt răniți

VIDEO | Bombardamente masive în Harkov: Zeci de oameni au murit și câteva sute sunt răniți
Sursa: Profimedia
Publicat: 28/02/2022, 16:03

Zeci de civili au fost uciși și alte câteva sute au fost răniți în timpul bombardamentelor ruse asupra orașului Harkov, din estul Ucrainei, conform cifrelor transmise de oficialii ucraineni.

Anton Herașcenko, un consilier al ministrului de Interne, a scris pe Facebook că trupele Moscovei au bombardat zone rezidențiale cu rachete Grad, spunând: „Au fost uciși zeci de oameni și sute sunt răniți! Întreaga lume trebuie să vadă această groază! Moarte inamicilor!”, notează BBC.


În acest moment nu se poate ști cu exactitate câți civili au fost uciși, precizează sursa citată.

Șefa ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat astăzi că cel puțin 102 civili au fost uciși, iar alte 304 persoane au fost rănite.

„Cei mai mulți dintre acești civili au fost uciși de arme explozive cu o arie largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă și lovituri aeriene. Cifrele reale sunt, mă tem, considerabil mai mari”, a spus Bachlet.

Atacurile din Harkov au avut loc chiar în timp ce la granița dintre Ucraina și Belarus au loc negocieri de pace între oficialii ruși și cei ucraineni.

O femeie a rămas fără picioare din cauza unei rachete rusești

Imagini șocante circulă pe rețelele de socializare, cu o femeie care a rămas fără picioare din cauza unei rachete care a aterizat pe o stradă din orașul Harkov din Ucraina.

În imaginile șocante se poate vedea cum femeia a fost adăpostită într-o clădire, iar unul dintre picioare, sfâșiat, i-a rămas afară, pe stradă, foarte aproape de  racheta care este înfiptă în asfalt.

O rachetă a explodat într-un apartament, tot în Harkov

Trupele ruse au intrat duminică în Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, iar asediul continuă și luni.  Harkov este al doilea oraș ca mărime al țării.

Armata rusă bombardează orașul Harkov, iar potrivit imaginilor de pe rețelele de socializare, inclusiv zone rezidențiale au fost atacate.

Într-o filmare de pe rețelele de socializare se poate vedea cum o rachetă a explodat într-un apartament din Harkov.

A cincea zi de război în Ucraina

Atacurile în Ucraina au continuat în mai multe direcții în noaptea de duminică spre luni, după ce Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării şi şefului Statului Major să pună Forţele de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă.

Frontul din sud avansează rapid, iar rușii au preluat duminică noaptea controlul asupra orașului Berdyansk. Din nord vine o coloană puternică a Gărzii Naționale cecene, dar imaginile din satelit arată și o coloană de 5 kilometri de vehicule militare care se apropie de Kiev.

În nord-est sunt lupte grele în regiunea Harkov.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat duminică, la cererea ţărilor occidentale, o rezoluţie care convoacă luni în „sesiune specială de urgenţă” Adunarea Generală a ONU pentru ca cei 193 de membri ai săi să decidă asupra invadării Ucrainei de către Rusia.

Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat duminică noaptea că 352 de civili, dintre care 14 copii, au fost ucişi de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia.

Fostul viceministru rus de externe Andrei Fedorov spune că primele zile ale lunii martie sunt importante în războiul ruso-ucrainean. Fedorov a declarat pentru Al Jazeera că următoarele zile sunt esențiale în invazia Ucrainei de către Rusia, deoarece ordinul inițial al președintelui Vladimir Putin era să „finalizeze operațiunea militară cu o victorie până pe 2 martie”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult