VIDEO | Ce crede premierul despre recrutarea rezerviștilor voluntari? Nicolae Ciucă: Este nevoie de mai multă comunicare și mai multă prezentare a tot ceea ce înseamnă un astfel de demers

Publicat: 06/08/2022, 13:50
Actualizat: 06/08/2022, 13:53

Premierul Nicolae Ciucă crede că procesul de recrutare a rezerviștilor voluntari este demers care încă nu și-a atins obiectivul.

Aflat, sâmbătă, la ceremonia comemorativă de la Mausoleul Eroilor din Mărășești, premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat ce crede despre rezultatele recrutării rezerviștilor voluntari.

„Din discuțiile avute, primul demers, pe primul proiect de lege, numărul a fost absolut mic față de estimările pe care le aveam. S-au produs modificările legislative în sensul motivării celor care ar putea să opteze. În momentul de față există un număr de 3-4 ori mai mare decât cel care se realizase în prima formă a legii, el nu și-a atins obiectivul și din ceea ce am discutat este nevoie de mai multă comunicare și mai multă prezentare a tot ceea ce înseamnă un astfel de demers, care sunt beneficiile, activitățile, modalitățile de a putea să te înscrii la un astfel de statut”, a declarat Nicolae Ciucă într-o conferință de presă organizată în Vrancea, după participarea premierului la ceremonia comemorativă de la Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti.

Drepturi și beneficii

Ministerului Apărării Naționale a lansat în dezbatere publică, la începutul lunii trecute, un nou proiect de efectuare a pregătirii militare de bază pe timp de pace. Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora.

„Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen”, conform Ministerului Apărării.

Conform propunerii legislative, vor fi drepturi și beneficii:

  • pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor benneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare.
  • la finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională.

Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace, menționează sursa citată.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu a declarat recent că a identificat două variante prin care poate reînnoi media rezerviștilor.

„A trecut un deceniu și jumătate și rezerva noastră a îmbătrânit, pentru că nu am mai completat-o cu oameni. Cred că media rezerviștilor acum este în jur de 50 de ani. De aceea încercăm să facem această, să completăm această rezervă operațională de care are nevoie fiecare stat. Și am găsit varianta voluntarilor în cele 2 forme, voluntarii rezerviști și cea a stagiului militar opțional voluntar.

Potrivit ministrului Apărării, în viitorii doi-trei ani aproximativ 10.000-15.000 de rezerviști vor putea să vină prin aceste sisteme.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...