MApN le propune românilor să fie militari voluntari în termen. La finalul stagiului de pregătire, doritorii ar primi echivalentul a trei salarii medii brute

MApN le propune românilor să fie militari voluntari în termen. La finalul stagiului de pregătire, doritorii ar primi echivalentul a trei salarii medii brute
Foto - caracter ilustrativ: Facebook/MApN
Publicat: 06/07/2022, 09:24

MApN propune introducerea unui nou program militar pe bază de voluntariat, dedicat femeilor și bărbaților cu vârste între 18-35 de ani, diferit de cel al rezerviștilor voluntari. La finalul celor patru luni de pregătire, doritorii ar primi echivalentul a trei salarii medii brute.

Ministerului Apărării Naționale a lansat în dezbatere un nou proiect de efectuare a pregătirii militare de bază pe timp de pace.

Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora.

„Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen”, conform unui anunțat al Ministerului Apărării.

Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace, menționează sursa citată.

„Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României”, potrivit MApN.

Foto – caracter ilustrativ: Facebook/MApN

Drepturi și beneficii

Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare.

La finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională.

Urmează ca după punerea în transparență, proiectul să fie transmis Guvernului și Parlamentului, pentru dezbateri și adoptare. Noile modificări pot fi consultate aici.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult