VIDEO | Cum să ne vindecăm rapid după o despărțire. Sfatul specialiștilor: „Forma cea mai simplă de a trata durerea este să o spunem. Strategia care funcționează este să te distanțezi, să te depărtezi de partener”

Publicat: 13/09/2022, 12:57
Actualizat: 13/09/2022, 14:11

Dr. Gabriela Saulea, trainer și consilier după divorț, a vorbit, marți, la Super Neatza cu Răzvan și Dani, despre cei mai importanți pași pentru o vindecare rapidă după despărțire. Pentru ca separarea de persoana iubită să nu fie o experiență traumatizantă, medicul a precizat că este important să exprimăm ceea ce simțim, pentru a ne elibera de acea stare negativă.

„Atunci când ne despărțim de cineva drag, ne doare. Unii spun că nu-i doare, dar, în general, fie s-au detașat de mai de mult timp, fie neagă. Însă, într-o bună zi, își dau seama că, totuși, e o durere acolo. Ai investit timp, ai investit emoții, ai investit lucruri, sunt alții implicați – durerea asta trebuie vindecată.

Al doilea lucru este confuzia. Este o stare de agitație, este o întrebare – Ce să fac acuma? Ce am greșit? Ce nu e bine? Ce ar trebui să fac mai departe? Toate gândurile astea ne copleșesc și ne fac să fim într-o stare de a nu fi prezent, a nu înțelege ce se întâmplă. Iar al treilea lucru este neîncrederea – îmi pierd încrederea în partener, îmi pierd încrederea în mine, îmi pierd încrederea în anturaj, îmi pierd încrederea în orice știam până acum că funcționează.

Dintr-o dată, toate lucrurile astea au dispărut și nu mai știu în ce să am încredere. Acestea sunt minim 3 simptome cu care pacienții mei vin la mine când trec printr-un divorț sau despărțire”, a afirmat Gabriela Saulea.

Dr. Gabriela Saulea a precizat că o metodă eficientă pentru a putea trece mai rapid peste o despărțire o reprezintă distanțarea de partener și concentrarea pe propria persoană.

„Am aflat, de exemplu, că am fost trădați. E o durere foarte intensă, seamănă cu un infarct miocardic, ne lovește în plex. Forma cea mai simplă de a trata durerea este să o spunem. În clipa în care durerea o scoatem, o spunem, o țipăm, o înjurăm, o facem sub o formă să scoatem de acolo, ea începe să se ușureze. După fiecare descărcare, te simți mai ușor, pentru o perioadă, măcar.

Al doilea simptom este această confuzie. Ne gândim: ‘Ce fac? Dacă nu iau legătura, poate îl pierd. Dacă iau legătura, poate mai am o șansă, poate nu mai vreau să am o șansă, nu vreau să-mi încalc principiile’. Vestea bună este că, în oricare situație, există o singură strategie care funcționează și strategia care funcționează în clipa în care ai ajuns la o despărțire este să te distanțezi, să te depărtezi de partener.

Rupi orice legătură cu partenerul, pentru o perioadă de timp, Timp de 3 săptămâni, 3 luni, cât îți trebuie, rupi și te focusezi pe tine, pentru că, în clipa asta, tu poți să înțelegi ce se întâmplă cu tine, să-ți tratezi rănile. Câtă vreme stai cu ochii în pagina lui de social media, cu siguranță nu o să te ajute. Ai nevoie să dai înapoi și să începi să lucrezi cu tine, să înțelegi ce s-a întâmplat acolo, cine ești”, a precizat Gabriela Saulea.

Trainerul susține că este extrem de important să ne implicăm activ în procesul de vindecare, în contextul în care „cei care nu reușesc să treacă peste această ruptură sunt cei care, în general, lasă timpul să rezolve rana”.

„Al treilea simptom este neîncrederea, când, practic, îți pierzi speranța că mai e ceva în regulă cu tine, când ți se confirmă toate rănile din copilărie. Cei care nu reușesc să treacă peste această ruptură sunt cei care, în general, lasă timpul să rezolve rana. Cei care merg și fac ceva în direcția asta – și asta e recomandarea noastră, să facem ceva ca să vindecăm acea situație – aceia înfloresc, pentru că descoperă alte resurse, alte lucruri pe care nu le știau în prima relație.

Șansa este chiar cu al tău partener să poți să faci o altă relație, dar nu cea care s-a încheiat. Cea care s-a încheiat este moartă și îngropată, însă poți, dintr-o altă perspectivă, să construiești o altă relație. Asta e partea frumoasă a vindecării”, a explicat Gabriela Saulea.

Întrebată dacă este sănătos să ne găsim un partener imediat după ce am ieșit dintr-o relație, dr. Gabriela Saulea a afirmat că este „cam la fel de sănătos cum e să ne găsim o sticlă de whiskey imediat după ce am ieșit dintr-o relație și să nu mai știm de noi”.

„Pe moment, atenuează durerea, cumva anesteziază. Și un drog, și o altă relație, și fuga în muncă, și fuga în activități foarte multe – toate astea sunt forme de distracție, forme în care să ieșim din situația noastră și să încercăm să o ducem în altă parte. Însă situația tot acolo e și va veni o zi în care trebuie să dai piept cu ea.

În concluzie, putem să trecem peste despărțire, sunt pași. Așa cum sunt simptome, sunt și tratamente care sunt aplicabile la toată lumea. Importante este să ne dorim și să facem lucrurile ca la carte”, a menționat Gabriela Saulea.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață