VIDEO | Cum vede drumul un șofer beat sau drogat. Experimentul care arată ce înseamnă să conduci după ce ai consumat substanțe stupefiante   

Publicat: 19/07/2023, 20:26

Peste 2.000 de șoferi sunt prinși băuți la volan în fiecare lună, iar numărul celor care conduc drogați este din ce în ce mai mare, la controalele făcute de polițiști fiind depistați, în medie, șase în fiecare zi. Riscul de a face accidente în trafic este mai mare în cazul șoferilor care s-au urcat la volan după ce au băut sau au consumat substanțe stupefiante. Un experiment făcut pe un traseu din poligon, de un șofer care conduce cu ochelari speciali și trebuie să meargă printre jaloane, să parcheze și să oprească la punct fix arată cum vede drumul și ce viteză de reacție are cel care conduce beat sau drogat.  

Experimentul a fost organizat de Agenția Națională Antidrog, cu sprijinul Academiei Titi Aur, pentru a arăta ce riscuri sunt când un șofer conduce după ce a consumat droguri sau alcool.

Potrivit recentelor modificări aduse Codului Penal, niciun şofer băut, drogat sau fără permis care produce accidente mortale, nu mai poate scăpa cu o pedeapsă cu suspendare, ci va fi condamnat la închisoare cu executare.

La experimentul organizat în poligon, am putut testa, cu ajutorul ochelarilor speciali, modul în care consumul de alcool și de droguri influențează viteza de reacție, dar și îndemânarea la volan. Astfel, pe un traseu prestabilit, șoferul a condus fără ochelari speciali, dar și cu ochelari speciali.

În drumul parcurs de conducătorul auto cu ochelarii speciali s-au dărâmat jaloane, iar timpul în care a fost străbătut traseul a crescut considerabil.

Demonstrație pe platoul de îndemânare - traseu simplu: jaloane, parcare laterală, frânare la punct fix cu și fără ochelari speciali
Demonstrație pe platoul de îndemânare – traseu simplu: jaloane, parcare laterală, frânare la punct fix cu și fără ochelari speciali

În sala de simulatoare a fost testată viteza de reacție cu și fără ochelarii speciali. La vederea fără ochelari, luminile care se aprind pe panou sunt rapid văzute și atinse. Când testarea se face cu ochelari care tulbură vederea, viteza de reacție este mult redusă, la fel cum se întâmplă și în cazul unui șofer care conduce beat sau drogat.

Demonstrație în sala de simulatoare - viteză de reacție cu și fără ochelari speciali
Demonstrație în sala de simulatoare – viteză de reacție cu și fără ochelari speciali

Canabisul, drogul depistat la cei mai mulți șoferi prinși drogați

Directorul Agenției Naționale Antidrog, Ramona Dabija, a precizat că, în perioada 2019-2022, au avut loc 34 de accidente grave pe fondul consumului de substanțe psihoactive, care s-au soldat cu 14 persoane decedate.

„Drogurile sunt o realitate, sunt peste tot. Pot fi afectați conducătorii auto începând cu vârsta de 18 ani, dacă ei își obțin permisul de conducere la vârsta de 18 ani, și putem vorbi până la, să spunem, 60 de ani, așa cum avem noi plaja.

Este important să conștientizăm că efectul acestor substanțe pot rămâne în lichidele biologice până la 14 zile după ce le-ai consumat. Și atunci, chiar dacă tu spui «nu am consumat astăzi, dar am consumat în urmă cu trei zile», există șansa, în momentul în care ești depistat pe traseu și ți se recoltează inclusiv probe biologice, să ieși pozitiv la una dintre substanțe.

În raportul național, substanțele cele mai des întâlnite în rândul șoferilor sunt canabisul, noile substanțe psihoactive, urmate de ecstasy și metamfetaminele. NSP-urile (noile substanțe psihoactive – n.r.) sunt foarte ieftine, dar fac foarte mult rău. Sunt acele legale de care auzim și despre care se crede că acest cuvânt legal înseamnă că sunt la liber. Ceea ce este fals, pentru că în realitate tocmai de aceea se cheamă noi substanțe psihoactive, combinația lor conține substanțe care pot afecta foarte grav atât integritatea fizică, cât și pe cea psihică”, a spus directorul Agenției Naționale Antidrog.

Pericolele din trafic: mii de șoferi se urcă lunar la volan băuți sau drogați

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române, Octavian Dan, a precizat că lunar sunt depistați circa 2.000 de șoferi care conduc sub influența alcoolului și 200 sub influența substanțelor interzice.

„Polițiștii acționează permanent pentru depistarea celor care se află sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive și conduc. Astfel, în fiecare lună, în medie, sunt depistați aproximativ 2.000 de șoferi care conduc sub influența alcoolului. De asemenea, lunar, în medie, sunt depistați aproximativ 200 de șoferi care conduc sub influența substanțelor psihoactive.

Scopul campaniei noastre este să conștientizeze oamenii pericolul la care se expun dacă aleg să conducă într-o stare care nu le permite. Și mă refer la condus sub influența alcoolului sau altor substanțe. În principal, în toate acțiunile noastre și prin cele de informare și prin cele de depistare a celor care încalcă legea, ne dorim ca cetățenii să fie siguri, siguranța acestora fiind scopul pentru care noi acționăm”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Zeci de copii, internați în spitale după ce și-au preparat, singuri, droguri otrăvitoare. Concluzia Poliției este una înspăimântătoare

ANA oferă ajutor gratuit copiilor dependenți de stupefiante. Cum ne învață specialiștii antidrog să ne învingem frica față de instituții

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?