VIDEO | Cum vrea noul Guvern să accelereze imunizarea populației împotriva COVID-19? Alexandru Rafila: „Acest sentiment de impunere a vaccinării trebuie să dispară”

Publicat: 27/11/2021, 17:35
Actualizat: 27/11/2021, 17:37

Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că se pregătește schimbarea strategiei de comunicare pentru impulsionarea campaniei de vaccinare, un demers necesar atât pentru sănătarea populației, dar și pentru supraviețuirea economică.

„Accelerarea campaniei de vaacinare nu se poate face decât prin creșterea încrederii populației și prin schimbarea modului de comunicare. Am discutat cu domnul prim-ministru acest aspect și în perioada imediat următoare, deci în foarte scurt timp, o să încercăm să găsim elemente noi ale comunicări și mai ales ale informării, care de multe ori a lipsit”, a spus Alexandru Rafila, sâmbătă, ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor în timpul unei conferințe de presă de la Guvern.

Întrebarea a venit după ce noul ministru al Sănătății a spus, în contextul avertismentelor internaționale privind noua tulpină, sud-africană, a SARS-CoV-1, că „măsurile de vaccinare sunt recomandate cu tărie de toate organismele internaționale și în continuare vaccinarea este soluția care se consideră oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că aceată nouă tulpină nu știm încă cum va evolua”.

„Acest sentiment de impunere a vaccinării trebuie să dispară și trebuie însă înlocuit cu sentimentul de responsabilitate pentru sănătatea proprie și a membrilor familiei”, a subliniat Alexandru Rafila.

El a subliniat importanța vaccinării persoanelor din categoriile vulnerabile, și în contextul Sărăbătorilor și al creșterii implicite a mobilității pentru petrecerea timpului cu familia.

„E foarte bine că se întâmplă aceste lucruri, dar trebuie să le facem în siguranță. Siguranța este dată de existența anticorpilor, care, chiar dacă, să spunem, nu sunt perfecți – ați văzut și discuții în spațiul public când vorbim de persoane vaccinate care se îmbolnăvesc, putem însă să discutăm și de persoanele vaccinate care se îmbolnăvesc și nu fac forme grave de boală, nu ajung la spital, nu ajung în situația în care să înregistrăm un număr mare e decese”, a spus ministrul Sănătății.

„E mult mai puțin obositor, periculos să te vaccinezi, decât să nu o faci”

Alexandru Rafila nu a exclus ci, dimpotrivă, a spus că este probabil că Guvernul va apela la agenții profesioniste care doresc că se implice în acest efort național, care, potrivit ministrului, are două semnificații: „Este o semnificație legată de sănătatea publică și cea de-a doua semnificație, care devine tot mai evidentă este cea de continuitate a vieții economice într-un context dificil”, a spus Rafila, precizând că inclusiv agențiile de rating stabilesc scenarii și parametri mult mai favotabili pentru țările cu un procent mare de vaccinare, pentru că le corelează cu sustenabilitea funcționării economiilor din aceste țări.

Întrebat cum s-ar încuraja vaccinarea în contextul, menționat anterior de ministru, în care obigativitatea certificatul COVID s-ar dezactiva, atunci când există o scădere mai multe săptămâni consecutiv și se atinge un anumit nivel al incidenței cumulate, Alexandru Rafila a spus că acesta s-ar dezactiva când nu ar mai fi o probelemă pentru sănătatea publică.

„Problema mare în România, din ce am observat eu și multă altă lume, a fost legată de sentimentul de obligativitate, coerciție, care a fost cuplat cu acest instrument – certificatul COVID – dar cred că toată lumea își dă seama că e mult mai puțin obositor, periculos să te vaccinezi, decât să nu o faci, sau să trebuiască să te testezi foarte frecvent”, a conchis Alexandru Rafila, citând studii în acest sens.

România a înregistrat în ultimele 24 de ore 1.727 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în scădere față de ziua anterioară. Cu toate acestea, numărul deceselor raportate sâmbătă, 180, este mai mare decât cel de vineri, 160.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a anunțat vineri, 26 noiembrie, că 70.568 de persoane s-au vaccinat anti-Covid în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor cu schema completă a ajuns la 7,34 milioane.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase