VIDEO | Cum vrea noul Guvern să accelereze imunizarea populației împotriva COVID-19? Alexandru Rafila: „Acest sentiment de impunere a vaccinării trebuie să dispară”

Publicat: 27/11/2021, 17:35
Actualizat: 27/11/2021, 17:37

Noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că se pregătește schimbarea strategiei de comunicare pentru impulsionarea campaniei de vaccinare, un demers necesar atât pentru sănătarea populației, dar și pentru supraviețuirea economică.

„Accelerarea campaniei de vaacinare nu se poate face decât prin creșterea încrederii populației și prin schimbarea modului de comunicare. Am discutat cu domnul prim-ministru acest aspect și în perioada imediat următoare, deci în foarte scurt timp, o să încercăm să găsim elemente noi ale comunicări și mai ales ale informării, care de multe ori a lipsit”, a spus Alexandru Rafila, sâmbătă, ca răspuns la o întrebare a jurnaliștilor în timpul unei conferințe de presă de la Guvern.

Întrebarea a venit după ce noul ministru al Sănătății a spus, în contextul avertismentelor internaționale privind noua tulpină, sud-africană, a SARS-CoV-1, că „măsurile de vaccinare sunt recomandate cu tărie de toate organismele internaționale și în continuare vaccinarea este soluția care se consideră oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că aceată nouă tulpină nu știm încă cum va evolua”.

„Acest sentiment de impunere a vaccinării trebuie să dispară și trebuie însă înlocuit cu sentimentul de responsabilitate pentru sănătatea proprie și a membrilor familiei”, a subliniat Alexandru Rafila.

El a subliniat importanța vaccinării persoanelor din categoriile vulnerabile, și în contextul Sărăbătorilor și al creșterii implicite a mobilității pentru petrecerea timpului cu familia.

„E foarte bine că se întâmplă aceste lucruri, dar trebuie să le facem în siguranță. Siguranța este dată de existența anticorpilor, care, chiar dacă, să spunem, nu sunt perfecți – ați văzut și discuții în spațiul public când vorbim de persoane vaccinate care se îmbolnăvesc, putem însă să discutăm și de persoanele vaccinate care se îmbolnăvesc și nu fac forme grave de boală, nu ajung la spital, nu ajung în situația în care să înregistrăm un număr mare e decese”, a spus ministrul Sănătății.

„E mult mai puțin obositor, periculos să te vaccinezi, decât să nu o faci”

Alexandru Rafila nu a exclus ci, dimpotrivă, a spus că este probabil că Guvernul va apela la agenții profesioniste care doresc că se implice în acest efort național, care, potrivit ministrului, are două semnificații: „Este o semnificație legată de sănătatea publică și cea de-a doua semnificație, care devine tot mai evidentă este cea de continuitate a vieții economice într-un context dificil”, a spus Rafila, precizând că inclusiv agențiile de rating stabilesc scenarii și parametri mult mai favotabili pentru țările cu un procent mare de vaccinare, pentru că le corelează cu sustenabilitea funcționării economiilor din aceste țări.

Întrebat cum s-ar încuraja vaccinarea în contextul, menționat anterior de ministru, în care obigativitatea certificatul COVID s-ar dezactiva, atunci când există o scădere mai multe săptămâni consecutiv și se atinge un anumit nivel al incidenței cumulate, Alexandru Rafila a spus că acesta s-ar dezactiva când nu ar mai fi o probelemă pentru sănătatea publică.

„Problema mare în România, din ce am observat eu și multă altă lume, a fost legată de sentimentul de obligativitate, coerciție, care a fost cuplat cu acest instrument – certificatul COVID – dar cred că toată lumea își dă seama că e mult mai puțin obositor, periculos să te vaccinezi, decât să nu o faci, sau să trebuiască să te testezi foarte frecvent”, a conchis Alexandru Rafila, citând studii în acest sens.

România a înregistrat în ultimele 24 de ore 1.727 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în scădere față de ziua anterioară. Cu toate acestea, numărul deceselor raportate sâmbătă, 180, este mai mare decât cel de vineri, 160.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a anunțat vineri, 26 noiembrie, că 70.568 de persoane s-au vaccinat anti-Covid în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor cu schema completă a ajuns la 7,34 milioane.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?