VIDEO EXCLUSIV | Cele 5 soluții propuse de Octavian Berceanu pentru un București european: „Nu poți să arunci tot gunoiul lângă tine. Asta se întâmplă în Capitală”

Publicat: 27/09/2022, 16:00

Capitala ar trebui să țină cont de cel puțin cinci aspecte, de la colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor, la salubrizare, poluare și dezvoltare metropolitană, pentru a-și rezolva problemele esențiale cu care se confruntă, a explicat Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.  

“Cel mai important lucru este managementul deșeurilor. Nu poți să arunci tot gunoiul lângă tine. Asta se întâmplă în București. Noi nu reciclăm pentru că nu sortăm, nu sortăm pentru că nu ni se pune la dispoziție tot ce înseamnă mecanismul ăsta de sortare, de la tomberoane, să renunți la tomberonul ăla în care arunci tot gunoiul odată…  nu ține doar de educație, pentru că dacă ne-am limita la educație, toate orașele din lume ar fi la fel. Nu suntem nici mai sus, nici mai prejos față de alte orașe…nu ține de educație, ține de legislație și de aplicarea legislației… e comunitară, e unitară la nivel de Europa. Ori asta trebuie să faci, să renunți la a strânge tot gunoiul în devălmășie și de a-l înmormânta într-o groapă pentru că se construiește în jurul gropii, e parte din metropolă, din București, nu poți să mai faci nici măcar altă groapă aici, că n-o să locuim pe gropi de gunoi”, a declarat fostul comisar-șef al Gărzi de Mediu, Octavian Berceanu, în cadrul emisiunii “Cu Gândul la București”.

Întreaga emisiune poate fi vizionată AICI:

Celelalte probleme identificare de Berceanu se referă la salubrizare, poluare și mobilitate, precum și la dezvoltarea integrată la nivel de metropolă.

„A doua mare problemă este chiar partea asta care ține de salubrizare, de spălatul străzilor”

„A doua mare problemă este chiar partea asta care ține de salubrizare, de spălatul străzilor și de ape, de tratarea apelor care ies din București, pentru că în aval de Bucureti totul este distrus, toate ecosistemele sunt distruse din cauza celor  trei milioane care locuim în metropolă și nu avem stație de epurare care să funcționeze. Al treilea lucru este legat de mobilitate. Atâta timp cât nu ai o mobilitate coerentă în București, să te uiți la ceas, nu știu, ca în alte orașe, să mă gândesc, nu vreau să vin la dumneavoastră în studio cu mașina, ci cu mijloace de transport în comun. Știu că ajung aici la patru sau la cinci fără un sfert? Asta e, predictibilitatea lipsește, și nu avem nici măcar banda aia, prima bandă, pentru salvare, pentru autobuze, pentru autobuzele școlare care să funcționeze. Deci lucruri minime”, a explicat Berceanu.

Potrivit politicianului, al patrulea punct este legat de poluare.

„Poluarea ne mănâncă între șase și opt ani din viață, a zis dl. dr. Țincu (…) Murim mai repede și decât restul țării, și  dedcât restul Europei, și aici trebuie să lucrăm destul de mult. De la perdelele astea forestiere până la cum spălăm străzile, pur și simplu. Și o ultimă sau o zonă unde ar trebui noi să dăm un exemplu de dezvoltare al unui oraș este să renunțăm la Plan Urbanistic General, care ține doar de sectoare, și să avem un plan urbanistic metropolitan care să includă și Voluntariul, și Chiajna, și Popești-Leordeni, și Mogoșoaia…  toate orașele astea micuțe care s-au dezvoltat lângă noi. Nici Nicușor, nici dna. Firea nici Băsescu nu puteau singuri să rezolve”, a mai spus Berceanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase