VIDEO | Filosoful Mihai Șora a fost înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu. „A reprezentat un mod de a fi, a reprezentat un mod de a îmbătrâni. Rămâne un exemplu pentru noi”

Publicat: 28/02/2023, 20:59

Sute de oameni au fost marți la Biserica Albă și la Cimitirul Bellu pentru a-i aduce un ultim omagiu și a-l conduce pe ultimul drum pe filosoful și eseistul român Mihai Șora. Printre cei prezenți la slujba de înmormântare au fost academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, deputatul Iulian Bulai, fostul premier Ludovic Orban și foștii miniștri Theodor Paleologul și Vlad Voiculescu.

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a spus că a avut un mare respect pentru Mihai Șora, care a încercat să își servească țara cât de mult a putut.

„Un om de carte, un om care și-a văzut de treabă, care a încercat să-și servească țara cât a putut, în limitele posibile sistemului actual și care a fost și un lung supraviețuitor, depășind 100 de ani și dându-mi și mie curajul să ajung la 100 de ani.

Am avut un mare respect față de el și îmi pare efectiv rău că a plecat din mijlocul nostru. Am întemeiat Ateneul Român împreună, am încercat să întărim diferite sisteme educative și în felul acesta am făcut amândoi, în limitele posibile, fără să ne compromitem în politicianismul propriu-zis, datoria față de țară”, a spus Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Theodor Paleologu: „A fost o sursă de inspirație pentru sute de mii de oameni”

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu spune că Mihai Șora a fost un mentor pentru mulți oameni și o sursă de inspirație pentru tineri, mai ales din ultima perioadă a vieții.

„Am amintiri cu el ca un bunic sfătos, foarte blând, întotdeauna moderat. Un om care a trăit 106 ani are multe etape în viață. Eu l-am prins în această etapă senină, de mare bunătate și generozitate față de cei mai tineri. Cred că lucrul acesta este foarte important.

A avut mulți apropiați, discipoli, să le spunem, oameni cu care a discutat și înainte de 1989, care au găsit în el un mentor și cred că și pe ei trebuie să-i întrebați. În ultimii ani, a însemnat foarte mult. Repet, vorbim de un om care a trăit 106 ani, mai mult de 100 de ani, și ni-l amintim din diferite momente.

Toți cei care au citit cărți în «Biblioteca pentru toți» trebuie să se gândească la el. El a inițiat «Biblioteca pentru toți». De asemenea, să nu uităm că a fost ministru al Educației foarte scurtă vreme, doar câteva luni.

Apoi, avem în minte acest om care era implicat în treburile cetății, se pronunța, lua atitudine și a fost o sursă de inspirație pentru sute de mii de oameni, foarte mulți tineri. Și asta cred că e iarăși extrem de important, de relevant”, a spus Theodor Paleologul.

Iulian Bulai: ”Rămâne în amintirea colectivă o voce critică, un exemplu pentru generația tânără”

Mihai Șora a fost vocea coerentă și omul care a arătat că poți să rămâi activ în societate indiferent de vârstă, de aceea a reprezentat un exemplu pentru tânăra generație, a spus deputatul Iulian Bulai.

„A reprezentat un mod de a fi, a reprezentat un mod de a îmbătrâni, care rămâne un exemplu pentru noi. Generația tânără și-a reprezentat omul care arată că tinerețea durează dincolo de vârste și că, pentru a fi activ în societate și pentru a avea o voce critică, folosind mijloace moderne de medii sociale, limita nu poate reprezenta, nu poate fi reprezentată de vârste.

De aceea, rămâne în amintirea colectivă o memorie vie a unei voci critice, coerente, dincolo de democrațiile și de dictaturile prin care a trecut România în ultimii 100 de ani. Reprezintă un exemplu pentru generația tânără. De aceea sunt astăzi aici. Am adus o coroană de flori în amintirea și în memoria exemplului de tinerețe veșnică a domnului Mihai Șora”, a mai spus Iulian Bulai.

Înmormântarea filosofului Mihai Șora

”Înainte de orice, a fost un om iubit”

„Mihai Șora a fost un om autentic, cinstit, curat ca lacrima și, pe măsură ce și-a trăit viața, se apropia din ce în ce mai mult de Dumnezeu. Cred că asta l-a făcut să fie aparte și cred că, înainte de orice, a fost un om iubit. Și cred că asta contează cel mai mult pentru noi, ceilalți, pentru că dacă există ceva pe lumea asta care merită trăit este iubirea.

Din ce se vede astăzi, în înscrierile de pe pagina lui de Facebook, se pare că a lăsat în urma lui multă iubire, inclusiv de la cea care i-a fost alături și care strigă, în felul ei, iubirea în toate formele sale. Deci, până la urmă, el rămâne pentru mine, în mintea mea ca un om care a cunoscut iubirea, nu îndrăgostire ci iubire, și e o lecție că se poate obține la orice vârstă, că poate să dăinuiască peste timp și că atunci când cineva se întreabă cât durează iubirea, iată că până la 106 ani”, a spus o femeie.

„Domnul Șora rămâne ca un intelectual de mare valoare, un om calm, liniștit, de o cultură excepțională”, a spus un bărbat.

Filosoful și eseistul Mihai Șora a murit în 25 februarie, la vârsta de 106 ani. Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, în satul Ianova, din județul Timiș. A fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. În 2014, la vârsta de 98 de ani, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora.


CITEȘTE ȘI:

FOTO, VIDEO | Mihai Șora a fost înmormântat. Mesajul emoționant al soției filosofului: „Să fii cuminte! Mă întorc repede”

VIDEO | Fiul lui Mihai ȘORA, la slujba de înmormântare a filsofului: „Nu am fost înștiințat că a murit, am aflat întâmplător. Relația noastră a fost sistematic împiedicată în ultimii zece ani”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”