VIDEO | Florin Cîțu, declarații după consultările de la Cotroceni: „S-a conturat o majoritate PSD-AUR-USR, la care ne uităm toți” / „Președintele Camerei Deputaților, inclusiv de la AUR”

Publicat: 11/10/2021, 13:17
Actualizat: 11/10/2021, 16:36

Președintele PNL, premierul interimar Florin Cîțu, a declarat, după consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, că majoritatea conturată în Parlament este PSD-AUR-USR și PNL va încerca, în perioada următoare, să-și creeze propria majoritate. Totodată, Cîțu a anunțat că NU va merge la Ora Premierului, deoarece PNL „se află în negocieri”. În altă ordine de idei, președintele Camerei Deputaților ar putea veni inclusiv de la AUR.

Florin Cîțu: PSD-AUR-USR este noua majoritate

„PNL a prezentat mandatul, pe care am spus foarte clar, nu avem o majoritate și atunci nu am avansat o propunere de premier. Săptămâna trecută s-a conturat o majoritate PSD-AUR-USR, una votată, e declarată majoritatea la care ne uităm cu toții.

Acestea au fost mesajele cu dl președinte.

Îi asigur pe toți românii că PNL și UDMR va administra această perioadă dificilă prin care trece România. Am văzut spitalul modular de la Pipera, se va da în funcțiune spitalul de la Lețcani, vom aveam mai multe resurse. Acesta e mesajul pentru români.

Vom folosi toate resursele, să ne asigurăm că creșterile la energie vor fi foarte puțin resimțite de români, am luat decizia să compensăm facturile, acestea sunt mesajele noastre.

Cîțu: Vom da premierul când vom avea majoritate

PNL are o decizie foarte clară: Dacă USR votează contra PNL, nu putem merge la guvernare cu USR.

Când vom avea majoritate vom da și premierul și mergem mai departe.

Nu vom dezvălui strategiile noastre, când vom avea o majoritate în jurul PNL, e varianta pe care noi mergem.

În afara retoricii, există o majoritate votată și testată. PNL merge înainte, își asumă guvernarea, vom încerca să facem o guvernare în perioada următoare.

Vom avansa și un nume de premier, când vom avea MAJORITATEA. Bineînțeles că vom negocia.

Am spus că toate opțiunile sunt pe masă, întotdeauna vom face ceea ce e mai bine pentru PNL și pentru români.

Dl. președinte va comunica domnia sa concluziile acestor consultări.

Cîțu: Președintele Camerei Deputaților ar putea veni inclusiv de la AUR

Se va vota următorul președinte al Camerei Deputaților. Noi vom avea un reprezentant, va fi votat în BEx, acea demisie să își urmeze cursul și vom vedea.

Vom vedea cum va ieși la vot, există o majoritate testată la vot USR-AUR-PSD. S-ar putea ca ei să dea un președinte al Camerei Deputaților, de la AUR, vom vedea.

PNL va căuta o majoritate. PNL a avut un congres, unde am câștigat congresul. Există decizii ale BEx, BPN, este voința PNL de a avea această echipă. Nu ne batem joc de votul propriilor membri.

Acum sper ca majoritatea să rezolve problemele în Parlamentul României.

Premierul interimar: Numărul de paturi la ATI va mai crește, dar trebuie să ne vaccinăm

Noi vom gestiona în această perioadă, să găsim cele mai bune soluții. Vom vedea astăzi. E important ca fiecare să fie responsabil, să ne vaccinăm, e singura soluție. Paturile ATI vor mai crește, dar nu  mai avem nevoie de paturi dacă lumea se va vaccina.

Nu vreau resurse pentru oamenii care se îmbolnăvesc, avem vaccin, putem să scăpăm de acest val, dacă ne vaccinăm.

PNL va căuta cea mai bună soluție pentru PNL și România, nu fugim de la guvernare. Era foarte simplu ca USR să nu voteze cu PSD și AUR, dar vom găsi cea mai bună variantă.

Nu există varianta fără mine premier. PNL a avut un congres, a ales o conducere. Cine vine la negociere cu o asemenea condiție, înseamnă că nu vine să negocieze. A fost decizie BPN, ca eu să fiu premier. E decizia noastră, PNL are o conducere la negocieri, a avut un congres, nimeni nu poate să ne spună ce să facem cu aceste negocieri.

Scenariu în privința contribuțiilor

Haideți să așteptăm ce se întâmplă după ziua de azi. Ar fi fost bine ca întrebările să vină înainte de moțiune.

Sunt mai multe variante, ne uităm la ele pentru a face ca și costul contribuțiilor la Sănătate să fie mai mic pentru români, o reducere a contribuțiilor la pensii, un plafon până în 2024, azi există plafoane, ne uităm la toate variantele, vrem ca acest cost să fie mai mic pentru cetățeni.

Sunt scenarii la care lucrăm, vrem să vedem că nu va avea un impact asupra deficitului la pensii. Am luat 2 miliarde la pensii, deficitul a fost mai mic, mergem pe acea strategie.

Cîțu: Avem creștere economică 14%

Avem creștere economică 14%, încasările la buget sunt mai mari cu 9 miliarde lei, vom vedea o scădere, din contră, a deficitului bugetar.

Bugetul pentru campania de comunicare: majoritatea au fost probono, UNICEF a venit cu campania. Înainte a fost un buget.

Cîțu: Nu mergem la Ora prim-ministrului

Nu mergem în Parlament azi la Ora Premierului, deoarece suntem în negocieri.

Cum se împart banii la primării

Criteriile de împărțire a banilor la primării e pe baza notei de la prefectură, se face pe baza criteriilor din notă. Tot am auzit că sunt supărați unii dintre… La rectificarea bugetară, primăriile PSD, care sunt cele mai slabe, au primit cei mai mulți bani.

Peste 50% din bani s-au dus la primarii PSD. Nu stă nimeni să se uite la partid, ci la nevoile primăriilor. Sunt… prefecturile au trimis anumite criterii, pe baza lor se primesc cererile și se centralizează la Ministerul Dezvoltării. Din 11 miliarde lei s-a împărțit 1 miliard de lei”, a declarat Florin Cîțu, în conferința de presă.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult