VIDEO | Gest incredibil al unui pilot rus: A făcut salutul nazist, chiar pe podium, apoi a început să râdă

VIDEO | Gest incredibil al unui pilot rus: A făcut salutul nazist, chiar pe podium, apoi a început să râdă
Sursa: captură video Twitter
Publicat: 12/04/2022, 13:57

Gest incredibil făcut de un pilot rus de karting, în vârstă de 15 ani. S-a bătut pe piept și a ridicat brațul drept înainte, chiar pe podium. După ce a făcut semnul nazist, a început să râdă.

Artem Severiukhin, în vârstă de 15 ani, s-a bătut peste piept și și-a ridicat brațul drept în gest înainte de a râde în timp ce și-a sărbătorit victoria din prima rundă a Campionatului European FIA Karting de la Portimao, Portugalia, notează Sky News.


Ward Racing, echipa suedeză din care face parte, a declarat deja că plănuiește să-i rezilieze contractul în urma incidentului.

Echipa a spus că este „profund stânjenită de comportamentul pilotului pe care îl critică în cei mai puternici termeni posibili”.

„Acțiunile lui Artem Severiukhin în timpul ceremoniei de premiere din 10 aprilie 2022 au fost exclusiv individuale și nu reprezintă în niciun fel punctele de vedere și valorile Ward Racing”, se arată într-un comunicat

„Din contră, Ward Racing este alături de comunitatea internațională, condamnând invadarea Ucrainei de către Rusia și își exprimă solidaritatea cu oamenii care suferă din cauza acestui atac neprovocat și îngrozitor.

Pe baza acestor considerente, Ward Racing nu vede nicio posibilitate de a continua cooperarea cu Artem Severiukhin și va continua cu rezilierea contractului său”, potrivit sursei citate.

Pe de altă parte, Severiukhin a negat că a făcut salutul nazist spunând că, de fapt, a făcut semnul către prietenii și familia sa, care stăteau vizavi de podium.

Într-un videoclip pe Instagram, el a spus: „Vreau să îmi cer scuze tuturor pentru ceea ce s-a întâmplat ieri în timpul Campionatelor Europene de Karting. Stând pe podium, am făcut un gest pe care mulți l-au perceput ca un salut nazist. Acest lucru nu este adevărat. Nu am susținut niciodată nazismul și îl consider una dintre cele mai grave crime împotriva umanității”.

El a adăugat că știe că este „un prost”, adăugând: „Sunt gata să fiu pedepsit. Dar vă rog să credeți că nu a existat nicio intenție în acțiunile mele de a sprijini nazismul, nu a existat nicio dorință de a jigni spectatorii”.

Gestul său este investigat de FIA

Forul de conducere al sportului, FIA, a anunțat că investighează „comportamentul inacceptabil” și „vor fi luate măsuri suplimentare”.


Severiukhin a concurat în campionat cu licență italiană din cauză că FIA a interzis participarea concurenților ruși la competiții, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Severiukhin tocmai câștigase prima sa cursă a sezonului la categoria OK, care este pentru șoferii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani.

Campionatul European de Karting FIA este un eveniment de renume, în care starurile actuale de Formula 1 Max Verstappen, Lewis Hamilton și Lando Norris au câștigat titluri în timpul carierei lor de juniori.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult