VIDEO | Guvernul condus de Marcel Ciolacu, învestit de Parlament. „Fără reforme, România nu va înainta în direcția în care ne dorim cu toții”

Publicat: 15/06/2023, 20:07
Actualizat: 15/06/2023, 21:01

„Vom asigura României stabilitate politică la sfârșitul mandatului” –  este doar una dintre promisiunile susținute cu tărie de noul prim-ministru, Marcel Ciolacu, după ce Guvernul pe care îl va conduce în următorul an și jumătate a fost învestit de Parlament. În cadrul declarațiilor de presă susținute în fața jurnaliștilor, premierul a afirmat că „România nu va pierde” dacă programul de guvernare va fi pus în aplicare „în această bună-credință”.

Prim-ministrul a mai spus și că România „trebuie să facă reforme”, astfel încât să nu piardă „acest aproape ultim tren pe care îl reprezintă Programul Național de Redresare și Reziliență”.

„În primul rând, aș dori să mulțumesc colegilor mei care m-au votat și celor care nu m-au votat. Este normal într-o democrație. Este o perioadă relativ scurtă. Este evident că va trebui, începând de astăzi, să începem să punem în aplicare programul de guvernare asumat și sunt ferm convins că dacă vom continua în această bună-credință și vom asigura României această stabilitate politică la sfârșitul mandatului, în anul 2024, România nu va pierde.

Ce este cel mai important, în acest moment, este faptul că trebuie să facă reforme, să ne asumăm aceste reforme și nu va pierde acest aproape ultim tren pe care îl reprezintă Programul Național de Redresare și Reziliență. Toată lumea, întotdeauna, vorbește foarte mult despre banii din acest program și mai puțin despre reforme, dar sunt cele două lucruri la pachet. Fără reforme, România nu va înainta mai departe în direcția în care ne dorim cu toții,” a spus Marcel Ciolacu.

„Îmi pare rău că trei oameni de stat, trei lideri politici n-am reușit să găsim consensul”

Întrebat cum comentează mesajul președintelui UDMR, Kelemen Hunor, potrivit căruia „supărarea va trece, dar neîncrederea va rămâne”, Marcel Ciolacu a spus: „Sunt ferm convins că vom găsi împreună resursele umane, nu neapărat politice, de a depăși acest moment”.

„Am spus-o și în plen, o spun și acum – îmi pare rău că trei oameni de stat, trei lideri politici n-am reușit să găsim consensul. Este foarte ușor să căutăm vinovați. Din punctul meu de vedere, fiecare dintre noi a avut partea lui de vină, dar toți trei am avut bună-credință. Lucrurile nu se termină nici azi, nici mâine”, a adăugat premierul.

În ceea ce privește promisiunea că, în guvernarea lui, statul român nu va pierde niciun ban din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), noul prim-ministru a specificat: „Haideți să vedem, să depășim cererea doi și trei”.

„Acest lucru ne-am propus – să nu pierdem niciun ban. Știți mecanismul foarte bine, vedem ce vine din cererea doi, care deja s-a aprobat, care sunt obiecțiile Comisiei pe anumite jaloane. Ele, pe urmă, intră într-o nou scadențar, la trei luni, la șase luni – deci, totuși, lăsați-ne să intrăm în detaliu.

Mai mult, mâine, împreună cu domnul președinte al Senatului, Nicolae Ciucă, avem întâlnire cu actualul ministru al Finanțelor și fostul ministru al Finanțelor și actualul ministru al Fondurilor Europene și fostul ministru al Fondurilor Europene, unde vom lua din nou toate jaloanele și vom face o analiză și financiară, și din punct de vedere al fondurilor europene.

Pe urmă, tot cu domnul Nicolae Ciucă o să lărgim cadrul, și cu domnul Marius Budăi, pentru a vedea amendamentele și scrisoarea de la Comisie în ceea ce privește pensiile speciale, astfel încât, până la sfârșitul acestei sesiuni, să trecem legea prin Camera Deputaților”, a explicat noul premier.

„Întotdeauna pleci la drum cu încredere. Haideți să vedem miniștrii la treabă”

Întrebat, de asemenea, dacă este mulțumit de miniștrii care fac parte din guvernul lui și dacă are încredere în partidul în care se află la guvernare, Marcel Ciolacu a menționat: „N-am nicio problemă. Haideți să ne vedem pe toți la muncă. Întotdeauna pleci la drum cu încredere. Nu am nicio pretenție, eu nu cunosc toate lucrurile din lumea aceasta. Haideți să vedem miniștrii la treabă, începând de astăzi”.

Marcel Ciolacu a mai spus că relația cu președintele Klaus Iohannis din poziția de prim-ministru „va fi o relație instituțională și de respect, și o voce comună a României”, precizând că în actuala Coaliție nu mai există niciun protocol de funcționare pentru că „a consolidat încrederea”.

Întrebat de ce a fost scris în Programul de guvernare că românii sunt „sclavii moderni ai Europei”, Marcel Ciolacu a afirmat: „Pot da și colegii mei explicațiile la acest termen nefericit trecut în programul de guvernare”.

„Știm foarte bine cum românii au fost tratați în Europa în anumite zone, cum munceau câte 12-14 ore pe zi, cum nu au avut acces la sistemul de sănătate, mai ales în perioada pandemiei, cum au stat izolați în anumite barăci.

Acest lucru nu mai trebuie să se repete și, astfel, cu doamna ministru de Externe și ministrul Muncii, trebuie să găsim, să și preîntâmpinăm, facem și prevenție, să dăm și informația românilor care pleacă în străinătate la muncă, dar și să avem o relație punctuală imediată, pe acest nivel”, a afirmat primul-ministru.

Cabinetul Ciolacu și programul de guvernare propus de partenerii de la Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal și Grupul minorităților naționale au primit, joi, 290 de voturi „pentru” de la cei 385 de aleși care au exprimat un vot valabil.

Noul Guvern va fi format din 18 ministere, după ce PSD și PNL și-au împărțit câte nouă ministere, iar UDMR, care a făcut parte din Guvernul Ciucă, până la rotativa guvernamentală, nu va avea niciun ministru în noul Executiv.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Premierul Marcel Ciolacu a povestit că a condus numai maşini second-hand şi că a lucrat ca muncitor. „Nu am furat niciodată”

VIDEO | Marcel Ciolacu, primele declarații după ce a fost votat în Parlament. „O să încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor”

VIDEO | Marcel Ciolacu: Acest nou guvern trebuie să își asume cu mult curaj legea prin care se INTERZICE cumulul pensiei cu salariul la stat

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?