Ion Cristoiu, despre candidatura lui Iohannis la NATO: „Un președinte își depune candidatura la NATO. Este o premieră”

Publicat: 13/03/2024, 12:25
Actualizat: 13/03/2024, 13:52

Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Cristoiu a adus în discuție implicațiile candidaturii lui Klaus Iohannis la funcția de secretar general NATO . Publicistul a argumentat că afirmațiile lui Iohannis cu privire la candidatura sa la șefia Alianței din partea „estului” sunt problematice din mai multe perspective. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Cristoiu a subliniat că anunțul candidaturii lui Iohannis reprezintă un eveniment fără precedent în istoria NATO. În mod normal, țările importante din NATO își alege liderii, iar acestea au decis ca fostul premier al Olandei, Mark Rutte să fie „alesul”.

„Noi până acum, până la ora asta… avem un singur eveniment. Un președinte de țară își depune candidatura, o premieră în istoria NATO, pentru la că NATO, de regulă te sună ăia. Pe Rutte l-au sunat americanii de vreo câteva ori: „noi îți propunem… tu ce zici?”

Deci noi avem un singur moment, un moment în care președintele României anunță că va candida și face două mari precizări. Asta este foarte important. Spune că are dreptul să fie secretar general NATO, deoarece România e „buricul pământului” – Fals! pentru că secretarul general NATO nu este ales după contribuția țării respective, că atunci ar trebui să fie unul din Germania”, a declarat Ion Cristoiu.

Cristoiu a avertizat că această candidatură ar putea alimenta diviziunile din cadrul NATO, organizație care este esențială pentru securitatea și stabilitatea Europei, mai ales în aceste vremuri tulburi generate de amenințarea în creștere a Rusiei la adresa Occidentului.

„La Kremlin se „destupă șampania”

„România nu este cea mai importantă „piesă” din NATO. Acolo este America și o să vedem și de ce spune asta. Și a 2-a cea mai gravă, pentru care o spun eu cu toată responsabilitatea, cred că la Kremlin se „destupă șampania”,este ideea că el vorbește în numele unei părți nemulțumite din NATO.

Deci, la Moscova și în lume imaginea este aceasta. NATO, care este o organizație în război cu Federația Rusă, în plin război, e divizată.

El (Iohannis n.red) n-a zis: „domnule, m-am înscris și eu și poate am șanse”. Nu! el a zis „m-am înscris în numele estului”. Deci care este știrea dată de RIA Novosti – „NATO este împărțit, e o diviziune”.

Problema este dacă acest argument al lui este o șmecherie a lui sau în orele următoare nu mă pot pronunța, dar vreau să văd reacția țărilor care îl sprijină.

Normal era dacă țările astea aveau de gând să dea o „smetie” Occidentului… una din ele-îl propunea pe el. Nu-s de acord cu nici măcar unguri.

El nu zice așa: „Bă, eu mă autopropun că sunt el mai tare din lume, îl domin pe Ciolacu, pe Ciucă, îl am adjunct pe Pahonțul. Nu! El a spus „am dreptul eu să fiu șef la NATO din două motive: România este bunicul pământului în NATO și dacă eu ajung, este o valorizare a României”, ceea ce este fals pentru că secretarul gena NATO nu este ales așa.

Păi așa ar trebui să spunem că și Mircea Geoană a fost desemnat că România e recunoscută și mult mai grav, se prezintă drept reprezentantul unui grup de țări nemulțumite, 10 alea care spun că nu au fost de acord cu Rutte.

„Asistăm la o diviziune în interiorul NATO”

Deci el nu spune: „Nu, mie nu-mi place. Eu cred că Rutte nu e bun. Eu sunt mai bun”… În NATO, organizație militară, repet, „în război” cu Federația Rusă, când are mai multă nevoie ca niciodată măcar de imagine de unitate, vine un tip și spune în numele unor 10 țări eu vreau să fiu, pentru că se înțelege că noi suntem nemulțumiți că nu avem… și adăugăm asta la a 2-a diviziune din NATO, prostia cu trupele (în Ucraina n.red).

Noi de noi la ora actuală asistăm la o controversă în interiorul NATO. Unele țări spun că vor să trimită trupe și deja s-a făcut o grupare condusă de Franța, altele că nu. Păi, stimați domni, dacă această organizație militară, cea mai mare din lume, nu se înțelege privind secretarul general NATO, care n-are nicio valoare, că nu contează cine secretar, poate să fie și Geoană, dar poate să fie oricine, că acolo nu el hotărăște.

Dacă la postul ăsta, NATO este divizat, cum dracu va fi unit când va trebui să atace Rusia? Suntem normali?! E ceva în neregulă”, a declarat Ion Cristoiu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cum faci să nu mai risipești pâinea. Cel mai bun truc, dezvăluit de un brutar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”