VIDEO | Klaus Iohannis, după vizita din Delta Dunării: Este o zonă care nu este importantă doar pentru noi, este importantă pentru toată Europa

Publicat: 01/09/2023, 17:46

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns, vineri după-amiază, în Delta Dunării, alături de soția sa, Carmen Iohannis, acolo unde s-au plimbat cu barca pe canalele fluviului. Iohannis este de părere că Delta are atât o importanță turistică, cât și una economică, în contextul complicat de securitate din regiunea Mării Negre. 

Șeful statului i-a îndemnat pe români să meargă și să viziteze frumusețele naturale ale Deltei, dar a subliniat totodată și răspunderea pe care fiecare dintre noi o avem în protejarea rezervației naturale.

”Delta Dunării este o zonă senzațional de frumoasă. Delta Dunării este monument UNESCO. Delta Dunării este în răspunderea noastră. Delta Dunării este un loc mirific pentru cei care vin în vizită. Delta Dunării este locul în care și din care trăiesc localnicii, oamenii locului. Dar mai este mult mai mult de spus de despre despre Delta Dunării. Este un loc cu frumuseți aproape inimaginabile. Vă recomand tuturor să veniți să le vedeți. Este un loc cu un potențial deosebit, este un spațiu care poate fi exploatat în același timp și turistic și economic. Oportunități la tot colțul. Este o zonă care nu este importantă doar pentru noi români. Este o zonă care este foarte importantă pentru toată Europa și pe bună dreptate este monument al naturii, UNESCO, este al întregii lumi”, a punctat Klaus Iohannis

Iohannis atrage atenția cu privire la problemele cu care Delta Dunării se confruntă, respectiv pescuitul, poluarea, dar și turismul, despre care președintele afirmă că ”poate fi organizat mai frumos” pentru cei care vizitează biosfera Deltei. Acesta a subliniat faptul că efectele schimbărilor climatice se observă în toate datele științifice colectate în ultimii ani, în care locuitorii din Deltă trec de la o extremă la alta, respectiv de la inundații la secetă.

”Dincolo de aceste lucruri foarte frumoase trebuie să vedem însă și care sunt problemele. Probleme sunt începând de la pescuitul excesiv la problemele legate de turism care poate fi mai frumos organizat pentru cei care vin aici. Sunt locuri extraordinari de frumoase pe care nu le văd de obicei turiștii. Mulți trec cu barca mare, viteză și în loc să vadă Delta, alungă Delta. Este păcat și aici mai avem foarte multă muncă de convingere, de dus. Sunt probleme care la prima vedere nu apar. Probleme legate de poluare și ele trebuie rezolvate. Și poluarea nu este doar poluare locală, chit că și aceasta există, este o poluare care vine mai de sus, de pe Dunăre. (…) Și aici lucrurile devin complicate. Avem dovada științifică și ne-a fost prezentată că există ani tot mai deși cu secetă versus inundație excesivă. Este foarte clar că schimbările climatice au un efect vizibil și măsurabil asupra Deltei Dunării. Aici trebuie să ne străduim cu toții să prevenim schimbările climatice dramatice care ar putea să apară”. 

Pe lângă prezența primei doamne, Klaus Iohannis a fost însoțit de ministrul Mediului, liberalul Mircea Fechet, de Guvernatorul Deltei Dunării, dar și de experți de la diferite institute de cercetare.

Delta Dunării a căpătat o importanță deosebită pentru țara noastră, odată cu invazia Rusiei în Ucraina, din februarie 2022. Pe lângă potențialul turistic arhicunoscut al zonei, prin Delta Dunării trec acum cerealele exportate de Ucraina.

Conform datelor publicate în iunie de Autoritatea portuară maritimă din Ucraina, aceștia au precizat că prin trei porturi ucrainene de pe Dunăre au exportat un număr record de 3 milioane de tone de alimente doar în luna mai. Ucraina a devenit în 2022 a treia sursă a importurilor agroalimentare din UE, cu o creștere de 88% față de 2021, devansând chiar și importurile europene din SUA.

Sursa: Statista

Conform datelor publicate de Statista, importurile României de cereale din Ucraina au urcat de la 1,636 de tone metrice în 2021, la 1,333,757 de tone metrice în anul 2022, după invazia Rusiei în Ucraina.

Sursa VIDEO: Administrația prezidențială

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Victor Ponta: „În 2010 am descoperit zona fabuloasă a Deltei Dunării. Am investit un miliard de euro”

Experții europeni inspectează canalul Bâstroe, la finalul săptămânii. C.E. vrea soluții pentru îmbunătățirea tranzitului de cereale ucrainene

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, serbează Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori