VIDEO | Nici la Mediu nu erau cunoscute neregulile de la depozitul GPL din Crevedia. Ce declară ministrul Mircea Fechet

Publicat: 30/08/2023, 17:40
Actualizat: 30/08/2023, 17:40

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, miercuri, la Titu, că la Garda de Mediu Dâmbovița nu s-a primit nici o sesizare referitoare la eventuale nereguli la depozitul GPL de la Crevedia, Flagas SRL, care  îi aparţine lui Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal. Primarul localității, Florin Petre, invocase, la rândul său, lipsa reclamațiilor. Marți, președintele Iohannis s-a declarat nemulțumit de scuzele autorităților cu atribuții în domeniu, afirmând că nu poate accepta astfel de explicații, că nu se știa, că nu s-au făcut sesizări formale.

Garda de Mediu Dâmboviţa a comunicat că nu a primit nicio sesizare privind activitatea staţiei GPL care a explodat la Crevedia, a afirmat miercuri, la Titu, ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Fechet: „Ni s-a adus la cunoştinţă că acolo nu se mai desfășoară nicio activitate economic”

„Ministerul (…), prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, a fost notificat în legătură cu sistarea activităţii respectivei societăţi comerciale. Cu alte cuvinte, ni s-a adus la cunoştinţă că acolo nu se mai desfăşoară nicio activitate economic. (…)

În măsura în care ar fi existat acţiuni tematice de control sau în măsura în care ar fi existat sesizări de la cetăţeni cu anumite episoade de poluare (…), bineînţeles că Garda de Mediu ar fi trebuit să controleze şi să constate măsura în care se confirmă sau nu respectivele sesizări. Din informaţiile pe care le am, până la acest moment, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu a comunicat că nu a primit nicio astfel de sesizare”, a declarat ministrul Mediului.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) a anunţat, pe 27 august, că fosta staţie GPL din Crevedia nu mai avea autorizaţie de mediu de aproximativ trei ani, menţionând că aceasta figura în acte cu un rezervor de 5.000 de litri şi o pompă. Potrivit instituţiei, fosta staţie GPL nu ar mai fi trebuit să funcţioneze din data de 14 octombrie 2020, după ce titularul a notificat APM Dâmboviţa, prin adresa nr. 13425/14 octombrie 2020, cu privire la încetarea activităţii în punctul de lucru din comuna Crevedia.

ANPM preciza că notificarea pentru încetarea activităţii a fost înregistrată cu şapte luni înaintea expirării documentului, dată de la care nu a mai fost solicitată nicio viză anuală şi, astfel, autorizaţia de mediu pentru acel punct de lucru şi-a încetat valabilitatea încă de atunci.

Primarul Florin Petre: „Nu știu nimic, nu am văzut nimic”

„Nu știu nimic, nu am văzut nimic. Nu a venit nicio sesizare la primărie”, a spus primarul din Crevedia, marți, 29 august.

Primarul știa doar că activitatea firmei se oprise în 2020, când a fost retrasă autorizația. De atunci, în trei ani, edilul spune: „Am văzut o cisternă parcată la poartă din când în când”, dar „am văzut poarta închisă și atât”.

„Ce să caut dincolo de ușă?”, le-a spus el jurnaliștilor.

„Știam că a fost închisă după adresa de la ISU. Nu este în competența primăriei și, din moment ce nu a venit nicio sesizare la primărie… Nu avem nimic scris la primărie”, a spus primarul Florin Petre.

„Cei care au fost afectați sunt cei care locuiesc lângă acest GPL. Puteți să-i întrebați dacă au făcut vreo sesizare sau nu. Dacă nu s-a făcut la primărie, nu s-a știut. Dacă s-a făcut la poliție, trebuie verificat la poliție”, a continuat primarul.

Întrebat dacă a observat în vreun moment ca stația să mai fie funcțională, în condițiile în care se află la circa un kilometru de Primăria Crevedia, edilul a insistat că nu a văzut nimic în zonă.

„Am văzut o cisternă parcată la poartă, din când în când. OK, am trecut pe acolo poate de două ori pe săptămână. Nu am văzut decât poarta închisă și atât”, a mai spus primarul din Crevedia.

Întrebat cine este vinovat de tragedie, primarul a replicat: „patronul firmei”.

„Sincer. Noi am văzut cu ochii noștri că poarta este închisă și nu mai circulă nimeni. Ce să caut dincolo de ușă”, a continuat primarul.

Firma de GPL la care s-a produs explozia din Crevedia se numeşte Flagas SRL şi îi aparţine lui Ionuț Doldurea, fiul primarului PSD din Caracal.

Potrivit autorităților, stația funcționa ilegal, a fost amendată de mai multe ori, iar în 2020 anunțase că își închide punctul de lucru, șapte instituții știind acest lucru.

Klaus Iohannis: „Nu pot accepta asemenea explicații”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat marți, la Spitalul Floreasca, că nu poate accepta astfel de explicații, că nu se știa, că nu s-au făcut sesizări formale.

„Nu pot să accept explicaţii de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este un pic greu de acceptat în cazul, de exemplu, Crevedia, că cei de acolo nu au ştiut.

Nu vreau în acest moment să acuz pe nimeni, dar aştept ca instituţiile abilitate să îşi facă datoria, să vină cu explicaţii, cei vinovaţi să primească pedepse exemplare şi acolo unde sistemul nu funcţionează, unde corelările din lege nu sunt bune, unde procedurile nu sunt suficient de bune, unde se calcă în picioare autorităţi care au toţi aceeaşi compentenţă şi niciunul nu se duce până la rădăcina fenomenului – acestea să fie lămurite, clarificate, pentru a preveni în viitor astfel de evenimente”, a afirmat Klaus Iohannis.

CITIȚI ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Mărturiile oamenilor care au văzut infernul de la Crevedia și au simțit cum ard hainele pe ei. ”A fost iadul pe pământ”

Imaginea Apocalipsei, la Crevedia. Clădirea de lângă stația GPL, DEZINTEGRATĂ de suflul exploziilor

Primarul din Crevedia nu a observat nimic suspect la stația GPL care a spulberat case, mașini și a ucis oameni. Iohannis nu acceptă scuzele edilului

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunţul dimineţii! Este vorba despre Florin Piersic
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina în care zăcea fără suflare un tânăr în vârstă...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă o Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Halep nu scapă de ITIA. Anunțul agenției aruncă în aer circuitul WTA
Cele mai mari pensii din România. Unii nu au cotizat cu niciun leu la stat
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Florin Piersic, mutat de urgență la un spital privat din București pentru o nouă operație:...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Mayașii și-ar fi binecuvântat terenurile de sport cu ardei iute și plante halucinogene