VIDEO | Ligia Deca recunoaște problemele din educație/ Avem nevoie de o intervenție pe 3 paliere: salarizare, burse pentru elevi și infrastructură

Publicat: 03/11/2023, 15:01

Aflată la ședința Biroului Politic Național al PNL de la Sinaia, ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că sistemul de educație din România are nevoie de o intervenție pe trei paliere: instruirea profesorilor și salarizarea corectă a acestora, burse suplimentare pentru studenți și elevi, dar și investiții în infrastructura din educație.

Ligia Deca recunoaște probleme din ultima perioadă din ministerul pe care îl conduce, asta după ce Marcel Ciolacu, declara în ședința de Guvern de săptămâna trecută, că a sesizat „o situaţie total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit”. (detalii AICI)

În acest context, ministrul Educației a precizat că este nevoie de o intervenție pe trei paliere. Primul palier este dat de investițiile în personalul didactic, dar și creșteri salariale cuprinse între 25-30%.

„Cred avem nevoie de o intervenție pe trei pariere mari. Una este investiția unui profesor pentru a avea calitate mai bună a actului educațional. Și aici vorbim atât despre creșteri salariale și am văzut în acest an, prin intermediul premierului de atunci, Nicolae Ciucă, și a Partidului Național Liberal, a existat un angajament al coaliției și o creștere salarială fără precedent, între 25-30% pe medie pentru personalul din învățământ”, a spus Ligia Deca la Sinaia.

Referitor la cel de-al doilea palier, șefa de la Educație spune că elevii și studenții ar trebui să beneficieze de mai multe burse și de un cuantum mai mare, în contradicție cu cererile premierului Marcel Ciolacu, de vinerea trecută.

„Un al 2-lea palier de intervenție este reprezentat de ajutorul dat elevilor și studenților. Și aici vorbim, de exemplu, despre burse mai multe și în cuantum mai mare. Bursa de merit a crescut de la 200 la 450 lei, cea socială a crescut de la 200 la 300 lei, iar numărul lor de asemenea a crescut. Vorbim de în jur de 750.000 de burse sociale și în jur de 450.000 de burse de merit care să stimuleze performanța în fiecare sală de clasă”, a precizat Deca.

Tot referitor la bursele de merit, ministrul Educației a adăugat că este de acord ca bursele să fie limitate de o medie minimă și a spus că, în momentul actual, peste 82% din totalul burselor de merit se acordă elevilor care au obținut peste media 8: Nici noi nu ne dorim avem burse de merit sub o medie minimă, decentă, însă, așa cum spuneam, vorbim despre un procent de sub 2% din totalul burselor de merit care sunt în această situație. Peste 82% dintre burse se acordă peste media opt, peste 52% se acordă peste media 9,50”.

Legat de al treilea palier, Ligia Deca spune că vrea să implementeze ultimele tehnologii în sălile de curs, în condițiile în care mii de elevi și sute de școli din țară nu au încă conexiune la internet. Deca a plusat și a promis că peste 5800 de unități școlare vor fi modernizate.

„Al 3-lea palier cred este reprezentat de infrastructură, de cum avem ultimele tehnologii în sălile de clasă, în laboratoare, atelierele de practică. Și asta facem acum prin PNRR. Peste 5800 de școli, unități de învățământ, vor avea cu totul altă față după acest an școlar, când toate țările de clasă, laboratoarele, toate spațiile unde se întâmplă educația vor fi dotate cu echipamente și digitale și care sprijine procesul educațional”, a conchis ministrul Educației.

CITIȚI ȘI:

UPDATE VIDEO | Marile decizii se iau în teambuilding la Sinaia / PNL hotărăște politica de alianțe electorale a partidului

Marcel Ciolacu: „Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind BANII CASH!” Ce anunță premierul / Sursa: Ciucă nu susține măsura cash

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?