VIDEO | Lucian Heiuș: „Direcţia de Control Venituri Persoane Fizice are 30 de echipe pe teren, ceea ce este incredibil de puţin. Vreau să ajungem în luna iulie să avem 70 de echipe”

Publicat: 22/06/2022, 22:01

Lucian Heiuș, președintele ANAF, a afirmat, miercuri, la Digi24, că Direcţia de Control Venituri Persoane Fizice din cadrul instituţiei pe care o conduce are doar 30 de echipe pe teren, care trebuie să verifice peste 561.000 de contribuabili şi firme. În acest context, șeful ANAF a precizat că îşi propune ca numărul acestor echipe să crească şi să ajungă la 70 în luna iulie.

„Constatăm, din păcate, la foarte multe persoane – și discutăm de sute de mii de persoane – că există o diferență semnificativă între ceea ce noi am estimat ca venit și ceea ce au declarat acele persoane și luăm într-un an, nu putem merge mai mult de 5 ani, pentru că intervine prescripția. Diferența între venitul estimat de noi și venitul declarat de persoana fizică trebuie să fie mai mare cu 10%, dar nu mai puțin de 50.000 de lei, pentru că n-o să mergem la diferențe care nu sunt relevante. Așa prevede legea, nu noi am stabilit, este o lege de foarte mult timp în România, dar este o lege care a fost aplicată mai timid”, a afirmat Lucian Heiuş.

Întrebat dacă vor fi verificați fiecare dintre cei 561.000 de contribuabili și firme, Lucian Heiuș a menționat că este imposibil de făcut acest lucru, iar controalele vor începe de la cele mai mari sume.

„Această Direcţie Generală de Control Venituri Persoane Fizice a făcut o analiză de risc pe nişte aplicaţii informatice şi au ieşit, din păcate, aceste sume. Este imposibil să-i verificăm pe toţi, bineînţeles că începem de la cele mai mari sume, de la diferenţele cele mai mari, semnificative şi coborâm atât timp cât ne permite resursa pe care o avem. Astăzi, lucrează la această Direcţie, efectiv, pe teren, cred că vreo 30 de echipe, ceea ce este incredibil de puţin. Vreau să ajungem în luna iulie să avem vreo 70 de echipe, în lunile următoare să creştem, iar în anii care vin, acest departament de verificare a veniturilor acestor gen de persoane să capete o importanţă semnificativă în structura ANAF-ului”, a declarat Lucian Heiuş.

Şeful ANAF a dezvăluit şi cum explică unele persoane faptul că le-au apărut în conturi anumite sume de bani, fără a putea fi, însă, justificate.

„După ce au fost respinse contestaţiile la decizia pe care noi am emis-o, s-au dus în instanţă şi am cerut şi eu colegilor mei să văd care sunt motivele sau justificările spuse, în general, de persoane aflate în această situație. Sunt unele chiar hazlii: ‘am cumpărat o casă la ţară şi când am vrut să o repar am găsit o găleată cu aur în fundaţie’; ‘am făcut evaziune fiscal, dar în urmă cu 15 ani, pentru că 10 ani e perioadă de prescripţie’; ‘am făcut în anii 90 bişniţă în Turcia, am adus blugi cu portbagajul, am ţinut banii şi după aceea am cumpărat 10 apartamente’. Nu a ţinut nicio astfel de justificare în faţa judecătorilor, pentru că judecătorul este cel care, în final, decide”, a explicat Lucian Heiuş.

De asemenea, Lucian Heiuș a precizat că peste 80% dintre procesele în care sunt contestate deciziile emise de inspectorii fiscali sunt câştigate de ANAF.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului