VIDEO | Lucian Heiuș: „Îmi doresc ca administratorii tuturor societăților din România să conștientizeze că neachitarea în termen de 60 de zile ale acestor impozite și contribuții la surse este o infracțiune și să-și achite la timp obligațiile și taxele”

Publicat: 14/09/2022, 16:52

Lucian Heiuș, președintele ANAF, a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre acuzațiile apărute după ce firmele cu datorii derizorii către stat au fost incluse pe lista celor aproape 53.000 de contribuabili, trimisă de Agenția Națională de Administrare Fiscală la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). Șeful ANAF susține că toate societățile care nu și-au achitat taxele și impozitele încalcă legea privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și le recomandă celor care se află în această situație să ia măsuri.

Andreea Dumitrache: Cum răspundeți acestor acuzații că, de fapt, se irosesc bani, se irosesc resurse, pentru că polițiștii vor fi obligați să facă toate aceste demersuri și pentru cei cu datorii mai mici?

Lucian Heiuș: Legea 241 în Articolul 6 este legea privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Spune foarte clar: societățile care nu achită în termen de 60 de zile impozitele și contribuțiile cu reținere la sursă, este evaziune. Noi nu am făcut altceva decât am pus la dispoziție Inspectoratului General al Poliției baza de date cu cele 52.972 de societăți, care, la 31 august, îndeplineau aceste criterii.

ANAF-ul nu poate să facă cercetare penală, că nu avem asemenea competență. Noi am înaintat această bază de date organelor de cercetare penală, care, prin specialiștii dumnealor, vor aplica această lege.

Andreea Dumitrache: Ce se întâmplă în cazul companiilor de stat? Sunt 800 și multe dintre ele au aceste datorii atât de mari.

Lucian Heiuș: Dacă discutăm strict despre această faptă de evaziune fiscală, organele de cercetare penală cred că nu vor face nicio diferențiere între societăți comerciale cu capital de stat sau cu capital privat. Dacă discutăm de o latură administrativă, noi, ca și ANAF, facem executare silită împotriva tuturor acestor societăți, indiferent că sunt cu capital de stat sau cu capital privat, că sunt cu capital românesc sau cu capital străin.

Dar prin modificarea care a intrat în vigoare începând cu luna martie, anul acesta, neachitarea acestor impozite este evaziune și organele de cercetare penală vor acționa în consecință. Eu îmi doresc și chiar recomand societăților care se află în această situație, fie să-și achite debitele restante, fie să ia legătura cu noi, pentru că au posibilitatea să-și facă o eșalonare a acestor debite, să și le achite într-un anumit interval de timp.

Andreea Dumitrache: De ce nu rezolvați mai întâi aceste probleme – marii datornici dintre companiile de stat?

Lucian Heiuș: Noi facem executare silită și pe CFR Marfă, valorificăm tot felul de bunuri, încercăm să facem dări în plată pentru a stinge aceste obligații pe care societățile, fie că sunt cu capital de stat, fie că sunt cu capital privat, le acumulează.

Probabil că întrebarea ar trebui să fie pusă celor care sunt în conducere executivă sau în consiliile de administrație ale acestor societăți, care ar trebui să vină cu niște programe clare de recuperare și de achitare a acestor obligații și ca pe viitor să nu acumuleze în continuare obligații, pentru că altfel riscă să aibă același tratament ca și o altă societate.

Andreea Dumitrache: Câți bani încercați să recuperați? Care este estimarea dumneavoastră după tot acest demers pe care l-ați făcut?

Lucian Heiuș: Noi nu am făcut o estimare și nici nu facem o asemenea analiză. În schimb, eu îmi doresc ca patronii, ca consilierii de administrație, administratorii tuturor societăților din România să conștientizeze și să înțeleagă că neachitarea, în termen de 60 de zile ale acestor impozite, și contribuții la surse este o infracțiune și să-și achite la timp obligațiile și taxele.

Să crească, practic, conformarea voluntară la plată, pentru că ăsta este obiectivul principal al ANAF-ului, să crească conformare voluntară la declarare și la plată. Nu urmărim strict din această acțiune o sumă de bani sau din inspecție o altă sumă. Eu îmi doresc ca ponderea impozitelor și taxelor în PIB să crească de la an la an.

Anul acesta, noi am propus o creștere cu un punct procentual, care este foarte mult față de ce am găsit anterior și, în anii care vin, să creștem această pondere în PIB a încasărilor din taxe și impozite.”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Oana Zăvoranu a ajuns la fundul sacului. Vedeta își vinde haine din garderobă.
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu