VIDEO | Luptătorii neînfricați din Batalionul Azov (DOCUMENTAR)

Publicat: 24/03/2022, 20:30

Cel mai mare avânt al armatei ruse este pe frontul din sud, unde, cu ajutorul cecenilor, încearcă să lege frontul din Crimeea cu cel din cele două republici separatiste – Donbas și Luhansk. Deși rușii au avansat și au câștigat câteva orașe mici, nu pot face joncțiunea pentru că se lovesc de rezistența acerbă, la Mariupol, a trupelor din batalionul Azov.

Detașamentul de Operațiuni Speciale „Azov” sau Batalionul Azov este un regiment al Gărzii Naționale Ucrainene situat în Mariupol, în regiunea de coastă a mării Azov. Batalionul, care are aproximativ 900 de membri, a fost înglobat în Garda Națională a Ucrainei, divizia de rezerviști a armatei țării. Garda numără în jur 46.000 de militari, asta înseamnă că sub 2% din trupele efective sunt din gruparea Azov.

Membrii regimentului provin din 22 de țări și din medii diferite, inclusiv arabi, ruși, americani, creștini, musulmani și evrei. A devenit cunoscut după ce membrii săi au fost acuzați de tortură și crime de război, precum și pentru simpatiile față de ideologia neonazistă și utilizarea simbolurilor neonaziste.

Ce arăta raportul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU

Regimentul Azov a fost acuzat de încălcarea dreptului internațional umanitar, într-un raport din 2016 al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU. În raport se atrăgea atenția asupra unor incidente din perioada noiembrie 2015 – februarie 2016, când membrii batalionului au folosit clădiri civile pentru a-și depozita armele și au strămutat unii rezidenți după ce le-au jefuit casele. De asemenea, au fost acuzați că au violat și torturat deținuți în regiunea Donbas. Ca urmare, atât Canada, cât și SUA au anunțat că forțele lor armate nu vor sprijini și antrena batalionul Azov din cauza ideologiei sale. Asta, după ce unitățile regimentului au fost  antrenate de trupele armatei Statelor Unite în misiunea lor de antrenament intitulată Operațiunea Fearless Guardian.

În 2016, însă, SUA au ridicat interdicția ca urmare a unor presiuni venite din partea Pentagonului. În Congres au existat însă mai multe tentative de a numi batalionul Azov „o organizație teroristă străină”. În 2018, Congresul Statelor Unite a blocat ajutoarele militare pentru batalionul Azov din cauza aceleiași ideologii extremiste.

Batalionul Azov își are originile într-un grup de ultrași ai FC Metalist Harkov numit „Secta 82”. La sfârșitul lunii februarie 2014, în timpul crizei din Crimeea, când o mișcare separatistă desfășura activități în Harkov, „Secta 82” a ocupat clădirea administrației regionale din acest oraș și a devenit grup de „autoapărare” locală. Astfel, membrii acestui grup au format un corp de voluntari care să patruleze și să apere zona⁠ și se numea „Corpul Răsăritean”.

A fost poreclit inițial „Bărbații în negru”

Batalionul Azov, sprijinit de Corpul Răsăritean, a fost fondat pe 5 mai 2014 în Berdiansk de un adept al naționalismului alb. Organizația a început să activeze în cadrul batalioanelor de voluntari reglementate de Ministerul de Interne. Organizația a fost pregătită militar în apropiere de Kiev de instructori cu experiență din armata georgiană. În septembrie 2014, statutul batalionul Azov a fost schimbat de la batalion la regiment, iar membrii săi au fost înrolați în Garda Națională a Ucrainei⁠.

În aceeași perioadă a început să primească echipamente militare după ce a primit și finanțare de la Ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei și din alte surse. Se aproximează că sunt plătiți cu 10.000 de grivne, adică puțin peste 500$ pe lună. Batalionul a fost poreclit inițial „Bărbații în negru” sau „Corpul negru”,o referință la cunoscuții omuleți verzi ai Rusiei datorită uniformelor și măștilor de culoare neagră purtate. Grupul a fost finanțat de Igor Kolomoyskyi, oligarh miliardar de origine cipriotă și ucraineană.

Batalionul Azov este în războiul din Ucraina. Are o prezență mare în Mariupol și încearcă să apere instalațiile industriale cheie ale Ucrainei. Batalionul Azov a lovit o navă de patrulare blindată rusească lângă Mariupol și a tras în ea cu două rachete antitanc. Marina ucraineană a fost neutralizată încă de la începutul invaziei, iar până acum ucrainenii nu au avut niciun succes contra navelor rusești, folosite intens pentru bombardamente. Acum soldații Azov au reușit o lovitură contra navei blindate de patrulare Project 03160, din seria de nave „Raptor”. Ucrainenii de pe mal au folosit un 9M113 Konkurs, un lansator de rachete ghidate antitanc de fabricație sovietică.

În plus, batalionul a distrus și o unitate de 200 de spioni ruși de elită din Republica Kabardino-Balkaria. Conform unui site ucrainean  „azoviții” i-au deposedat pe invadatorii uciși de documente personale, le-au fotografiat, prezentându-le apoi opiniei publice prin canalul „Azov” de pe Telegram. De asemenea, apărătorii ucraineni au prezentat și imagini cu tehnica de luptă anihilată.

Pe de altă parte, au apărut și zvonuri conform cărora, pe măsură ce conflictul militar din Ucraina se intensifică, nenumărați ucraineni sunt strămutați din casele lor și fug pentru a-și salva viața, dar, potrivit unora dintre ei, nu îi ingrijorează doar Rusia, ci și propria armată. Asta, pentru că mulți civili acuză Batalionul Azov că folosește femei și copii ca scuturi umane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Șansă istorică pentru SIMONA HALEP. Anunț venit astăzi, 18 APRILIE: Se fac demersuri
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Cel mai bizar vulcan de pe Pământ, poate chiar din Sistemul Solar, este o anomalie