VIDEO | Marcel Boloș, despre cele 354.000 de vouchere sociale nedistribuite: „Toate aceste cazuri am convenit ca, până vineri, să fie limpezite. Lucrurile acestea trebuie lămurite, pentru ca oamenii să-și poată primi drepturile”

Publicat: 02/08/2022, 17:23
Actualizat: 02/08/2022, 17:25

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a vorbit, marți, la Digi24, despre cele 354.000 de vouchere sociale care nu au ajuns încă la destinatari, din diferite motive care ţin de logistica livrării. Oficialul a precizat că distribuirea voucherelor restante pentru alimente a început de luni, după ce toate cele 2,5 milioane de tichete sociale au fost deja emise.

Sunt două milioane 106 mii de carduri încărcate, emise. Conform comunicatului de presă și termenului pe care ni l-am asumat până în 29 iulie, toate cardurile au fost emise, deci toate cele două milioane 460 de mii de carduri. 354.000 de carduri sunt, acum, fie în proces de limpezire a statutului pe care îl au beneficiarii de vouchere, fie n-au fost găsiți acasă, fie li s-a returnat documentul de predare-primire de la Poșta Română.

Toate aceste cazuri am convenit ca, până vineri, fie limpezite și avem închis atât partea de distribuție pentru cele 354000 de carduri și încărcarea lor. Până vineri, aceste carduri ajung la beneficiarii finali, iar cei care nu pot fi găsiți acasă, li se lasă în continuare scrisoare de recomandare din partea Poștei și ulterior, dacă nicicum nu reușim să ajungem la o soluție de rezolvare a acestor probleme, le vom suspenda sau unele le vom anula”, a afirmat Marcel Boloș.

Întrebat ce pot face aceia care se regăsesc în cei 354.000 de oameni care nu au primit voucherul, Marcel Boloș le-a transmis „să mai aștepte până vineri, ca problema aceasta fie închisă”.

„Mai apoi, dacă sunt cu venituri sub 1.500 de lei sau sub 600 de lei, pentru familiile monoparentale sau biparentale și nu au primit acest drept, atunci trebuie ia legătura fie cu Casa de Pensii, fie cu Autoritatea Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, ca își lămurească statutul de beneficiari. Pot sune la ANEPIS sau la Casa de Pensii își lămurească acest statut.

Noi suntem în posesia acestor liste de beneficiari de la Ministerul Muncii, prin Casele de Pensii și lucrurile acestea, de la caz la caz, trebuie lămurite, pentru ca oamenii să-și poată primi drepturile. Sunt patru tranșe, în total 1.000 de lei pentru fiecare persoană. În momentul în care noi am virat acești bani pe carduri, deja este socotită ca fiind efectuată prima plată”, a precizat Marcel Boloș.

Ministrul Investițiilor a precizat că voucherele pot fi folosite inclusiv în restaurantele de tip fast-food , iar „decizia aparține beneficiarului de card.

„Termenele sunt, pentru prima tranșă, iunie și iulie. Odată cu distribuirea cardului are loc, apoi, și încărcarea, după care, pentru tranșa a doua, termenul de plată este ultima săptămână din luna august, pentru tranșa a treia, este ultima săptămână din luna octombrie și, pentru tranșa a patra, este la mijlocul lunii decembrie.

Înainte de sărbători, toți beneficiarii de vouchere sociale își vor primi drepturile cuvenite, astfel încât mia de lei să ajungă în posesia acestora și să-și poată cumpăra pachetele alimentare așa cum ne-am angajat. Voucherele pot fi folosite în tot lanțul de magazine comerciale pe care îl are autoritatea emitentă.

Noi când am contractat aceste servicii, am contractat cu aceste lanțuri deja existente, astfel încât, toți cei care decontează în acest lanț de magazine comerciale, sunt deja cunoscuți, sunt afișați pe site. Am avut în vedere să fie decontate produse alimentare, mâncare caldă, fără produse de tutun și alcool. Deci, practic, nu pot fi făcute plăți în numerar, nu pot fi scoși banii în numerar. Am gândit ca, odată cu această formă de sprijin, să sprijinim și industria alimentară”, a menționat Marcel Boloș.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului