VIDEO | Marcel Boloș, despre noile investiții în PNRR: „Fostele amenajări de hidrocentrale şi fostele centrale hidroenergetice care au rămas pe Valea Oltului, Valea Siretului, Valea Jiului sunt luate în calcul”

Publicat: 17/08/2022, 17:55
Actualizat: 17/08/2022, 17:56

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat, miercuri, la Digi24, că fostele centrale hidroenergetice de pe Valea Oltului, Valea Siretului şi Valea Jiului ar putea fi introduse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). De asemenea, oficialul a precizat că autorităţile intenţionează să facă investiţii și în parcuri solare şi eoliene.

„Pe lângă măsurile din această perioadă pe care le discută coaliția, cele referitoare la compensarea energiei, cât și la sursele de finanțare necesare, lucrăm, în paralel, la componenta de investiții, pentru că nu putem să stăm pasivii la această gestionare de costuri, care creează probleme populației, dar și mediului de afaceri. Avem capitolul de REPower EU, cel care urmează a fi introdus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, şi avem în vedere atât investiţii în energia verde.

Aici discutăm de parcuri solare şi eoline, care ar contribui la independenţa energetică a României, pe de o parte, iar pe de altă parte, fostele amenajări de hidrocentrale şi fostele centrale hidroenergetice, care au rămas pe Valea Oltului, chiar şi pe Valea Siretului, pe Valea Jiului sunt luate în calcul, pentru ca atunci când ne prezentăm la renegociere, să putem să avem proiectul închegat pentru că e o contribuţie însemnată la ceea ce înseamnă independenţa energetică”, a declarat Marcel Boloş.

Marcel Boloș a afirmat că proiectul legat de fostele centrale hidroenergetice poate fi realizat dacă este declarat de importanţă strategică naţională.

„Directiva Uniunii Europene pe probleme de mediu spune că, atunci când ai proiecte care sunt de importanţă strategică naţională, atunci urmezi procedurile de mediu şi iei măsuri ca tot ce înseamnă ecosistemul verde şi biodiversitatea să fie protejate, deci dacă ele nu sunt declarate de importanţă strategică naţională, poţi avea aceste dificultăţi şi poţi să le abandonezi datorită problemelor de mediu apărute.

Suntem într-un moment de răscruce, pentru că fără aceste investiţii pe ceea ce înseamnă investiţiile în energie, dar noi nu am acţionat nu numai pe zona aceasta a independenţei energetice la nivelul României, ci am acţionat şi pe zona aceasta a independenţei energetice, la nivelul autorităţilor locale.

Pentru prima dată, le-am creat un fond de 500 de milioane de euro, astfel încât să-i învățăm ușor-ușor cu problemele de independență energetică pentru ceea ce înseamnă serviciile publice de interes local, precum iluminatul public, transport public în comun de călători, alimentarea cu energie termică a populației, încălzirea, până la urmă, a populației.

Gândiți-vă la costurile la gigacalorie și subvențiile pe care le dau autoritățile locale, pentru ca oamenii să nu ajungă să plătească confortul termic la fel de exploziv ca prețurile la gaze naturale sau prețurile la energia electrică. Deci am încercat ușor-ușor să-i obișnuim cu aceste probleme de independență energetică”, a precizat Marcel Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că speră ca lansarea oficială a apelului de proiecte să aibă loc în luna septembrie.

„Lucrăm, în momentul de față, la ghidul solicitantului. Sper ca în septembrie deja să avem lansarea oficială a apelului de proiecte. Este un moment de răscruce pentru primării. Mai avem în pregătire și pentru IMM-uri, exact pe aceeași problemă a independenței energetice.

Guvernul a aprobat un fond total de un miliard de euro, în paralel cu aceste măsuri pe care le-ați menționat, care sunt în fierbere, în momentul de față, dar nu este o soluție să avem numai aceste măsuri, pe moment gândite, și, în paralel, să nu avem investițiile acestea, care să preia din presiunea care se face asupra bugetului de stat și asupra bugetelor locale, în această perioadă”, a afirmat Marcel Boloş.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni