Nicușor Dan: La 12.00, îi aștept la discuții pe șefii de autobaze și depouri STB. Nu va fi o negociere. Cer PSD să se pronunțe în cazul grevei

Nicușor Dan: La 12.00, îi aștept la discuții pe șefii de autobaze și depouri STB. Nu va fi o negociere. Cer PSD să se pronunțe în cazul grevei
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei / Sursa: Alexandra Pandrea
Publicat: 21/01/2022, 09:53
Actualizat: 21/01/2022, 10:01

Primarul general Nicușor Dan a spus, vineri, că îi așteaptă la discuții pe șefii de depouri și autobaze STB, în contextul în care șoferii continuă greva pentru a doua zi consecutiv. „Nu va fi o negociere”, a punctat el, adăugând că cere PSD să se pronunțe în cazul protestului: „Fie susține această manifestare, fie retrage spirjinul politic domnului Petrariu, care a organizat această grevă”.

„Avem în continuare de-a face cu o manifestare total irațională. Chiar dacă oficial hotărârea Tribunalului București (prin care s-a decis sistarea grevei – n.red.) a fost comunicată azi, toată lumea știe că a fost luată ieri. Să nu iei în considerare acest lucru, riscând pierdea locului de muncă și răspunderea penală, e un lucru irațional”, a spus, vineri, Nicușor Dan, într-o conferință de presă.

În acest context, primarul general a convocat o întâlnire, la ora 12.00, la sediul Primăriei Capitalei, cu șefii de de autobaze și depouri.

„Sunt 20 de persoane, care sunt membri în conducerea acestei instituții – STB – și mulți sunt membri de sindicat. (Convocarea întâlnirii s-a făcut – n.red.) pentru două motive: 1. Vreau să le transmit, prin ei, angajaților STB hotarârea noastră de a merge înainte în aplicarea legii și a hotărârii judecătorilor. Nu se pune problema să nu aplicăm o hotărâre judecătorească. Și 2. Să înțeleg care sunt acele probleme care pot fi rezolvate, ca să câștigăm timp. (…) Întânirea de la 12.00 nu este o negociere, este o informare că nu ne jucăm cu asta, și o informare din partea lor către mine cu privire la anumite probleme care există în STB.”, a afirmat edilul.

În plus, Nicușor Dan a cerut ca Partidul Social Democrat să ia o poziție în cazul grevei șoferilor STB.

„Cer PSD să se pronunțe pentru că avem o grevă care paralizează Bucureștiul și afectează sute de mii de bucureșteni, organizată de un consilier general PSD, care și-a câștigat mandatul pe lista PSD. Cer PSD  să se pronunțe pe una din două opțiuni: fie susține această manifestare, fie retrage spirjinul politic domnului Petrariu, care a organizat această grevă”, a transmis Nicușor Dan.

Aangajații STB, societatea de transport public din București, au intrat vineri dimineață în grevă generală, pentru a doua zi consecutiv, sindicaliștii spunând că revendicările lor privind creșterile salariale nu au fost soluționate.

Dosar penal pentru greva STB

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 (PJS3) au deschis un dosar penal in rem cu privire la greva șoferilor Societății de Transport București (STB), au spus oficialii instituției, pentru GÂNDUL.

„A fost înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de declarare a grevei cu încălcarea Legii dialogului social”, au spus oficialii PJS3.

Unul dintre articolele cu privire la care procurorii au suspiciuni că a fost încălcat este 191, aliniatul (1) din Legea 62/2011, respectiv Legea dialogului social.

Conform textului de lege, „participarea la grevă este liberă. Nimeni nu poate fi constrâns să participe la grevă sau să refuze să participe”.

Dosarul penal a fost deschis în urma unui proces verbal de sesizare depus de Brigada de Poliție pentru Transportul Public.

O altă plângere penală a fost depusă tot Brigada Transporturi, de către directorul STB.

În paralel, vineri, de la ora 12.00, la Tribunalul București se judecă o solicitare depusă tot de STB prin care se cere constatarea nelegalității grevei.

În cursul zilei de joi, magistrații de la Tribunalul București a dispus suspendarea grevei angajaților Societății de Transport București și reluarea imediată a activității. Hotărârea instanței a fost executorie.

Acțiunea în instanță a fost introdusă de către conducerea STB, care a reclamat că greva este ilegală, nefiind parcurși pașii procedurali.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun