VIDEO | Marcel Ciolacu, la Muntele Athos de Bobotează și Sf. Ion. Premierul, întâmpinat de Arhimandritul Efrem: „Nu este prima dată când veniți aici”

Publicat: 07/01/2024, 18:00
Actualizat: 07/01/2024, 18:16

Premierul Ion Marcel Ciolacu a preferat să petreacă zilele de Bobotează și Sfântul Ion – când își sărbătorește și ziua onomastică – la Sfântul Munte Athos, în Grecia. Șeful Executivului a fost însoțit de secretarul general al Guvernului Marian Neacșu.

Starețul Sfintei Mănăstiri Vatopedu, Arhimandritul Efrem și frăția Vatopaidi l-au primit sâmbătă, 6 ianuarie, pe primul ministru al României, Marcel Ciolacu, informează Ortodoxagency. Zilele acestea, aici se sărbătorește și Crăciunul pe stil vechi.

Primirea oficială a avut loc la poarta Mănăstirii, așa cum prevede ordinul ecleziastic, iar apoi în Katholikon-ul Mănăstirii, unde a fost rostită o rugăciune specială și au avut loc schimburi de discursuri.

„Excelența Voastră, domnule prim-ministru, împreună cu onorabilul dumneavoastră anturaj, vă urăm bun venit la Mănăstirea Vatopedi, la această Mănăstire care este Palatul Maicii Domnului. Nu este prima dată când veniți aici. Ați venit mai întâi în calitate de președinte al (n.r. Camerei Deputaților din) Parlamentul României și acum în cea mai înaltă funcție de prim-ministru al țării”, a spus, printre altele, Părintele Efrem.

„Niciun păcătos nu merită o asemenea primire”

Premierul României a mulțumit pentru primirea făcută, subliniind că ”niciun păcătos nu merită o asemenea primire”. El  i-a reamintit stareţului de la Vatopedi că a reținut discuțiile pe care le-au avut anterior:  „Printre primele lucruri pe care mi le-aţi spus a fost: Marcel, niciodată să nu ieşi în spaţiul public şi să vorbeşti doar despre tine. Niciodată să nu spui «tu ai făcut, tu ai rezolvat», fiindcă nu vei putea niciodată să rezolvi ceva singur”.

„Cum spuneaţi, părinte stareţ, orice venire sau revenire e o binecuvântare şi o împlinire sufletească. Sunt într-o vizită neoficială, împreună cu cei mai apropiaţi prieteni ai mei, şi vreau să mulţumesc în mod deosebit familiei pe care o cârmuiţi, care ne-au permis aceste puţine zile de a face parte din familia lor şi le mulţumesc şi în numele meu şi al prietenilor mei sfinţilor părinţi că ne-au permis să fim parte a acestei vieţi duhovniceşti.

Astăzi am fost şi la schitul românesc, unde părintele stareţ vorbea cât de mult dumneavoastră îi ajutaţi pe toţi părinţii români şi vreau în mod deosebit pentru acest lucru să vă mulţumesc”, a afirmat Ciolacu după ce stareţul mănăstirii a precizat că se află pentru prima oară în calitate de premier la Mănăstirea Vatopedi.

Marcel Ciolacu a petrecut câteva zile pe Muntele Athos și anul trecut, în Săptămâna Luminată

Marcel Ciolacu, la acel moment președinte al Camerei Deputaților, a petrecut câteva zile pe Sfântul Munte Athos în aprilie, anul trecut, în Săptămâna Luminată pentru a se ruga pentru ”sănătatea noastră și a tuturor semenilor noștri”. El a transmis atunci și un scurt mesaj cu ocazia Zilei Forțelor Terestre ale Armatei României.

”Am trăit multe momente binecuvântate în acest loc care este tezaurul cel mai de preț al ortodoxiei, dar cel mai mult m-au impresionat călugării români care și-au dedicat viața lui Hristos în lăcașurile românești care dăinuiesc de sute de ani în aceste locuri sfinte.

Întâlnirea cu Părintele iconar Iacob de la Chilia athonită Sfântul Tihon, cu Părintele Daniel sau cu slujitorii Domnului de la Schitul Românesc Prodromu sau de la chiliile românești Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Ipatie au fost momente de mare bucurie, dar și de mândrie pentru tot ce a realizat Biserica Românească de-a lungul timpului.

Am fost, de asemenea, alături de Starețul Efrem, la Mânăstirea Vatoped la Sărbătoarea de Cinstire a Icoanei Maicii Domnului Eleovrytissa (Izvorâtoarea de mir). De aici aș vrea să le urez tuturor celor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, cele mai alese gânduri de sănătate, fericire și prosperitate.

La mulți ani și militarilor din Forțele Terestre ale Armatei României!”, a scris Ciolacu pe Facebook la acel moment.

Sursa foto: Ortodoxagency, captură video

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?