VIDEO | Marius Budăi, despre protestele pensionarilor: „Știm cu toții că cei care sunt în stradă au dreptate. Din păcate, nu putem repara peste noapte ceea ce nu s-a făcut în anii 2020 și 2021. Pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie”

Publicat: 11/10/2022, 16:53

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit, marți, la Antena 3, despre protestele organizate de asociaţiile de pensionari, atât în fața Guvernului, cât și la sediile prefecturilor din ţară, prin care solicită creşterea pensiilor cu 26%. Oficialul a declarat că „pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie”, iar „decizia va fi luată și se va regăsi, de fapt, și în construcția bugetului pe anul următor”.

„Știm cu toții că cei care sunt în stradă au dreptate. Știm cu toții că, din păcate, nu putem repara ceea ce nu s-a făcut în anii 2020 și 2021. Nu putem repara peste noapte. Noi am avut o majorare, la început de an, de 20% a pensiei minime și de 10% a valorii punctului de pensie, am avut intervenții repetate prin pachetele sociale. Vom mai avea o altă majorare la 1 ianuarie.

Eu vă spun că nu este indexare, că dacă ar fi o indexare de la 1 ianuarie – și cu pixul pe hârtie calculăm împreună, oricând doriți – ar fi doar de 5,1% majorarea, la început de an. Este ceea ce își permite România acum. Nu a știut nimeni – noi, PSD, nu am știut, când am intrat la guvernare, că vom avea un război. Nu știați nici dumneavoastră, nu știa nimeni.

Ceea ce facem și ce am făcut în acest an prin măsurile repetate pe care le-am luat – nu aș vrea să le repet pe toate acum, să încep cu ce s-a făcut la 1 ianuarie, cu ce a urmat ulterior, cu cardurile pe care le implementăm acum – însă am văzut recent și poziția președintelui Marcel Ciolacu și poziția premierului, care au spus foarte clar că pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie”, a afirmat Marius Budăi.

Întrebat dacă bugetul poate suporta mai mult de 11% din majorarea pensiilor, în contextul în care aceasta a fost ultima variantă înaintată de premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD, Marcel Ciolacu, Marius Budăi a declarat: „Nu am această decizie acum”.

„Noi am spus foarte clar că pensiile vor fi majorate în termenul cel mai scurt. Decizia va fi luată și se va regăsi, de fapt, și în construcția bugetului pe anul următor, când știți foarte clar că există asumare ca să avem bugetul din anul acesta aprobat. Va fi o certitudine, banii se vor regăsi în buget.

Noi nu am spus că majorarea va fi de 10%. Ceea ce eu am prezentat – am spus că în concepția PSD, majorarea trebuie să fie de cel puțin 10% și această majorare pe care noi am propus-o are în spate și o analiză financiară cu tot ceea ce înseamnă, ca să fie și sustenabilă, să poată să fie și plătită, ulterior, nu să o alocăm doar pe hârtie.

Restul, decizia, așa cum am spus anterior, va fi luată și va fi transparent trecută în propunerea de buget pe anul următor. Va fi aprobat bugetul, în acest an, și vor fi banii în buget pentru a putea fi plătiți, începând cu luna ianuarie, să fie plătită această majorare”, a precizat Marius Budăi.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Antarctica este împânzită cu vulcani, dar ar putea oare să erupă?