EXCLUSIV | Ministerul Transporturilor pune piciorul în prag și îi AVERTIZEAZĂ, prin CNAIR, pe antreprenori: Plătiți sau nu veți mai fi plătiți!

Publicat: 21/11/2023, 14:14
Actualizat: 21/11/2023, 14:19

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a trimis o înștiințare către antreprenori prin care aceștia sunt avertizați că, dacă nu fac plățile la timp pentru subantreprenori, compania va sista plățile pentru titularii de contracte.

Înștiințarea CNAIR vine la cinci zile după ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat public că se primesc tot mai multe reclamații din partea subcontractorilor că nu sunt plătiți la timp. Decizia este aplicabilă atât titularilor de contracte români cât și celor străini, care sunt majoritari.

Oficialitățile române au înțeles problemele cu care s-au confruntat companiile care au câștigat licitații pentru lucrări de infrastructură și, tocmai de aceea, a promovat acte normative care să actualizeze prețurile la materialele de construcții și combustibil.

Sorin Grindeanu: „De acum încolo să nu se dea drumul dacă nu-și îndeplinesc și ei mai departe obligațiile”

Fie că vorbim de CNAIR sau CFR, companiile din subordinea Transportuilor care lucrează direct cu antreprenorii, plățile au fost făcute la timp.

„Eu înțeleg că dacă, hai să luăm CNAIR-ul, dacă CNAIR îți plătește toate facturile – și le plătește – la rândul lor și cei care sunt beneficiarii acelor facturi și trebuie să plătească mai departe către subcontractori, să facă acest lucru. Pentru că, în ultima vreme, văd și știu de la domnul director că sunt tot mai multe reclamații, dacă pot să le spun așa, că cei care sunt titluari de contract nu își îndeplinesc mai departe, pe linie în jos, îndatoririle cu subcontractorii”, afirma Sorin Grindeanu în urmp cu cinci zile.

Drept urmare, ministrul Transporturilor i-a cerut directorului CNAIR Cristian Pistol să nu mai plătească antreprenorii care nu-și îndeplinesc îndatoririle contractuale.

„De acum încolo să nu se dea drumul dacă nu-și îndeplinesc și ei mai departe obligațiile către cei care trebuie să fie, și ei, pătiți. Nu se poate așa ceva”, a tunat Sorin Grindeanu.

Cristian Pistol: „Nu este normal ca noi să facem plățile la timp, iar antreprenorii să «uite» să plătească”

Gândul a obținut în exclusivitate documentul prin care CNAIR înștiințează antreprenorii, subantreprenorii și supervizorii obligațiile trebuie respectate așa cum au stipulat în contracte.

„Sub-clauza 7.9 din Condițiile Generale ale contractului: Antreprenorul va informa Beneficiarul lunar cu privire la plățile efectuate către Subcontractant, beneficiarul va fi îndreptățiț să sisteze plățile către Antreprenor aferente subclauzei 50.4 (Plata) până la remedierea situației”, se arată în primul articol din înștiințarea trimisă antreprenorilor, subantreprenorilor și supervizorilor.

CNAIR mai solicită să i se comunice “situația plăților datorate și achitate fiecărui subantreprenor pentru lucrările executate și certificate însoțite de dovada plăților sau de o declarație a Antreprenorului din care să reiasă că acesta și-a achitat integral și la timp obligațiile către Subantreprenori și nu înregistrează nicio datorie către aceștia”.

Totodată, CNAIR solicită situația ajustărilor de preț acordate fiecărui Subantreprenor.

Guvernul României, Ministerul Transporturilor, la propunerea noastră, a facut aceste eforturi legislative si financiare pentru a-i sprijini pe antreprenori să continue proiectele și să nu sufere pierderi din cauze care nu țin de ei. În același scop facem plățile pe cât de repede posibil, pentru ca antreprenorii să aibă asigurat fluxul de bani necesar.

Vreau ca aceștia să înțeleagă, însă, că au obligația ca la rândul lor să își plăteasca la timp și corect subcontractorii, prestatorii și furnizorii. Nu este normal ca noi să facem plățile la timp, iar antreprenorii să «uite» la nesfârșit să-i plăteasca pe cei care muncesc cu seriozitate.

Cristian Pistol

Banii pe care CNAIR îi dă nu sunt un cadou ci un ajutor just, de care trebuie să beneficieze toți cei care muncesc pentru dezvoltarea infrastructurii, nu doar unii”, a reacționat și direcorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol.


Citește și:

EXCLUSIV VIDEO | Probleme fără sfârșit la podul de jumătate de miliard de euro de la Brăila

EXCLUSIV VIDEO | Cristian Pistol, CNAIR: ”În 2028 ar trebui să închidem 750 km de drum de mare viteză”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre părinții români care muncesc în alte țări vin acasă de Paște?