VIDEO. Miniștrii Educației și Sănătății, Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila, puși în dificultate de o întrebare privind siguranța copiilor la școală după aplicarea noilor reguli epidemiologice

VIDEO. Miniștrii Educației și Sănătății, Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila, puși în dificultate de o întrebare privind siguranța copiilor la școală după aplicarea noilor reguli epidemiologice
Sursa foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 14/01/2022, 17:55

Miniștrii Educației și Sănătății au prezentat vineri, în conferință de presă, noile reguli de funcționare a școlilor, iar la una dintre întrebările adresate de jurnaliști, atât Sorin Cîmpeanu, cât și Alexandru Rafila evită să răspundă.

Reporter: Pe o scară de la 1 la 10, să ne spuneți cât de în siguranță credeți că sunt copiii la școală în această perioadă?

Cei doi miniștri evită răspunsul, zâmbesc și se privesc unul pe celălalt, iar după opt secunde ministrul Educației răspunde „Da”, iar Alexandru Rafila spune: „Mulțumim”.

Prezent la o conferință comună de presă cei doi miniștri au făcut referire la ordinul comun al celor două Ministere cu privire la organizarea activităților în instituțiile de învățământ.

Astfel, începând de luni, cursurile se desfășoară cu prezență fizică în toate județele în care rata de ocupare a paturilor de spital destinat pacienților cu COVID este mai mare de 75%.

Ordinul comun al celor două ministere, publicat în Monitorul Oficial

Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 a fost publicat, vineri, în Monitorul Oficial.

Ordinul prevede că, începând cu data de 17 ianuarie, în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe, cursurile se desfăşoară cu prezenţă fizică în toate judeţele în care rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 este cel mult 75%.

În situaţia în care rata este mai mare de 75%, cursurile se desfăşoară în sistem online. Reluarea cursurilor cu prezenţă fizică se face numai după ce aceeaşi rată scade sub 70%.

Școlile vor funcționa online doar când rata trece de 75%

Direcţiile judeţene de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti comunică pe site-ul propriu rata de ocupare a paturilor cu pacienţi COVID în fiecare săptămână, având ca zi de referinţă ziua de joi. Pentru municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov se comunică rata cumulată de ocupare a paturilor de spital. Sursa datelor referitoare la rata de ocupare a paturilor este platforma „Alerte MS”.

Potrivit sursei citate, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de desfăşurare a cursurilor cu informarea inspectoratelor şcolare. Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezenţă fizică se face prin decizia consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor şcolare.

„Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dintre judeţele României în prezent. Din perspectiva educaţiei, luni, şcolile şi toate grădiniţele din România vor putea să funcţioneze cu prezenţă fizică. Cea de-a doua schimbare este a suspendării activităţii cu prezenţă fizică în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă atunci când sunt trei cazuri de infectare în 7 zile consecutiv.

Se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase au activitatea fizică suspendată”, a explicat ministrul Cîmpeanu la conferința comună de presă.

Potrivit acestuia, suspendarea activităţii clasei se face prin decizia Consiliului de Administraţie al şcolii respective, iar suspendarea activităţii fizice la nivelul întregii unităţi de învăţământ se face prin decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv CMBSU.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”