VIDEO | Ministrul Agriculturii a trimis Corpul de Control la Casa de Comerț Agroalimentar Unirea. Florin Barbu: „Voi lua măsurile cele mai dure”

Publicat: 16/01/2024, 17:57
Actualizat: 16/01/2024, 17:58

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat marţi că a trimis Corpul de Control al ministerului la Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea, după ce Consiliul de Administraţie semnalase o serie de nereguli, printre care valorificarea unor produse de import prin această societate, și nu doar din producţia autohtonă, conform statutului, oficialul anunțând că va lua „măsurile cele mai dure” și promițând că societatea va vinde exclusiv produse românești.

Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, deținută integral de stat, prin Ministerul Agriculturii, este verificată în prezent de Corpul de control al șefului instituției, după cum a confirmat marți Florin Barbu.

„Situația nu este una bună. În momentul de față am Corpul de Control trimis la Casa Unirea. Da, informațiile pe care le veți dvs. (conform cărora se valorificau produse din import n.r.) sunt corecte. Aștept raportul Corpului de Control al Ministerului și bineînțeles că voi lua deciziile care se impun, pentru că am solicitat – atât Consiliul de Administrație, cât și AGA (Adunarea Generală a Acționarilor – n.r.) –  la solicitarea lor a fost să trimit Corpul de control către Casa Unirea și sunt sigur că după finalizarea acestui control vi-l voi pune la dispoziție pentru că lucrurile sunt așa cum le aveți dvs. aveți surse foarte bune, se așteptăm raportul”, a spus ministrul Florin Barbu, marți, într-o conferință de presă după întâlnirea cu fermierii din sectorul bovin.

Ministrul a precizat că, în funcție de rezultatul controlului, este pregătit să sesizare organele de anchetă.

„Eu nu pot să intervin în Casa Unirea. AGA și consiliul de administrație mi-au adus la cunoștință, am trimis Corpul de control și bineînțeles că vă voi pune la dispoziție raportul Corpului de control și sigur voi lua măsurile cele mai dure, inclusiv, dacă sunt nereguli, transmiterea către autoritățile competente de control din România”, a spus Florin Barbu.

Ministrul a spus că firma este pentru moment pe profit, nu mare, dar dincolo de acest aspect, rolul Casei este de a integra fermierii, dând exemplul unui fermier care are pe stoc brânză de bivoliță în valoare de aproape un milion de euro.

„Rolul nostru, al Ministerului Agriculturii, cine n-a înțeles, conducerea Casei Unirea, că trebuie să facă integrarea fermierilor și nu să facem intermedieri cu Casa Unirea, lucrul acesta va ieși raportul Curții de conturi (de Control – sic!) și vă asigur că această societate, Casa Unirea va fi una din cele mai performante din țară în perioada următoare, pentru că pe proiectul de buget, inclusiv pe Casa Unirea, sunt acele centre de colectare legume și fructe, vrem să facem niște zone-tampon pentru zootehnie, vorbim de sector ovin, de a colecta tot ceea ce înseamnă animale, berbecuți, pentru că și Casa Unirea trebuie să aibă contracte directe cu țările arabe, pentru că ne dorim ca marfa pe care fermierii noștri o produc să primească banii imediat, pe loc, odată ce intră în aceste centre, iar Casa Unire are rolul de a încheia contracte și de a încasa bani cu țările arabe”, a spus ministrul.

Florin Barbu a explicat metoda prin care va funcționa Casa Unirea.

„Va fi o altă metodă. Se vor pune totul într-un soft, toți beneficiarii vom solicita anumite produse pe bază de rețete, acei beneficiari care vor să se înscrie în programul privind integrarea alimentelor în magazinele de retail din România, fermierii români vor veni pe baza acelor rețete și Casa Unirea va valorifica acele produse românești în magazinele din România. După finalizarea actului de control al Corpului de control din cadrul Ministerului Agriculturii, vă promit solemn în fața dvs. Casa Unirea nu va mai vinde decât produs românesc”, a conchis ministrul.

Primul an cu profit, după pierderi substanțiale

Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea S.A. este o companie națională, înființată în baza Hotărârii de Guvern nr.933/2018, în timpul primului mandat al lui Petre Daea la conducere Ministerului Agriculturii, cu scopul de a realiza un mecanism comercial funcțional care să conducă la valorificarea superioară a resurselor și producției agricole naționale putând desfășura complementar și activități conexe în vederea îndeplinirii obiectului principal de activitate.

Potrivit informațiilor oficiale, obiectivul Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” – S.A. îl constituie, în principal, organizarea și desfășurarea comerțului cu ridicata și cu amănuntul, în depozite și magazine specializate, piețe și târguri, cu mărfuri agricole: cereale, legume-fructe, carne, lactate, ouă și altele asemenea, precum și operațiuni de import-export cu această categorie de mărfuri. În acest scop, Societatea Națională „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” – S.A. organizează rețele proprii de achiziție, procesare primară și industrială, precum și centre logistice, rețele de vânzare în țară și în străinătate, potrivit companiei.

Anul 2022 – cel mai recent pentru care s-a depus bilanț la Ministerul Finanțelor – este primul în care compania de stat a avut profit:

  • 2022 ( – salariați)

Cifra de afaceri netă        476.914 lei

Profit net             2.115.854 lei

  • 2021 (16 salariați)

Cifra de afaceri netă        43.811 lei

Pierdere netă     1.067.504 lei

  • 2020 (39 salariați)

Cifra de afaceri netă        833.652 lei

Pierdere netă     5.412.881 lei

  • 2019 (22 salariați)

Cifra de afaceri netă        752.222 lei

Pierdere netă     7.157.014 lei

Obiectivul acesteia era de a deschide un lanţ de 60 de magazine cu produse româneşti provenite de la mici producători. Doar două magazine au fost deschise, unul în Bucureşti şi altul în Sibiu, până când proiectul a fost sistat, respectiv în noiembrie 2019, în mandatul ministrului Adrian Oros, potrivit stiripesurse.ro.

Activitatea societăţii a fost reluată în luna octombrie 2022, în al doilea mandat al lui Petre Daea, după trei ani de întrerupere, odată cu semnarea unui prim contract cu producătorii agricoli pentru 100 de tone de legume.

Sursa foto: captură Facebook – MADR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?