VIDEO | Ministrul Educației:”Nu este o soluție să testăm elevii în școală. Trebuie să creștem nivelul de informare cu privire la riscurile adicțiilor”

Publicat: 02/10/2023, 13:55

Ministrul Educației, Ligia Deca, a participat la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Ulterior, ministrul a declarat că trebuie să crească nivelul de informare cu privire la riscurile adicțiilor. În acest sens, Ligia Deca a precizat că se vor intensifica cursurile și campaniile de prevenire.

„Este clar că din punct de vedere al sistemului educațional trebuie să creștem nivelul de informare cu privire la riscurile adicțiilor de tot felul. De aceea, împreună cu Ministerul Sănătății ne propunem să intensificăm cursurile și campaniile de prevenire și de informare, să creștem numărul de elevi care beneficiază de opționalul național educație pentru sănătate, disponibil elevilor din clasa I-a până la clasa a 12-a și să discutăm pentru noul cadru curicular, ce va fi pus în practică din anul școlar 2025-2026, necesitatea unor tematici obligatorii în cadrul disciplinelor pe care elevii deja le au. Se pot face elemente de prevenție și la biologie, și la chimie, și la dirigenție. Avem nevoie de o abordare integrată și, mai ales, avem nevoie de specialiști, de oameni care să poată preda, care să poată transmite elevilor cunoștințele necesare.

De asemenea, ne propunem să colaborăm în cadrul grupului tehnic înființat prin planul național comun de acțiune, în așa fel încât să putem ca acolo unde deja adicția s-a instalat, să recunoaștem semnele și să lucrăm împreună cu familiile și specialiștii din sănătate în așa fel încât copiii să se poată reabilita. Însă nu ne dorim să ajungem acolo. De aceea ne dorim să avem un accent pus pe prevenție și pe zona de competență pe care o au școlile și, evident, Ministerul Educației și anume educația”, a declarat ministrul Educației.

„Nu cred că este o soluție să testăm elevii în școală”

Ligia Deca a punctat și faptul că testarea elevilor în școală nu este o soluție. În plus, aceasta a precizat că în acest an școlar, săptămâna „Școală Altfel” va fi dedicată tematicii de prevenire a violenței în școli și de prevenire a adicților.

„Nu cred că este o soluție să testăm elevii în școală, cred că este normal ca ei să fie testați, dacă se ajunge acolo de către specialiști în sănătate.

Cred că este nevoie să avem o colaborare între toți specialiștii care trebuie să prevină consumul de droguri. Cine îi va învăța pe profesori cum să recunoască semnele unui posibil dependent? Tot specialiștii în sănătate. Astăzi am participat la deschiderea anului universitar la Universitate de Medicină și Farmacie și cred că formarea cadrelor didactice pentru a recunoaște eventuale semne ale adicților se poate face numai de către specialiști în sănătate.

De asemenea, ne-am propus ca în acest an școlar, săptămâna „Școală Altfel” să fie dedicată tematicii de prevenire a violenței în școli și de prevenire a adicților. Ne dorim tocmai intensificare elementelor de prevenție care pot să ducă, da, la scăderea fenomenului, pentru că nu este un fenomen care se rezolvă printr-o măsură punctuală”, a completat Ligia Deca.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Scoala românească, în „zodia” României Educate? Emoții și promisiuni la început de an școlar. Părinții se tem de o nouă grevă a profesorilor

Aproape trei milioane de elevi se întorc de astăzi în bănci. Anul școlar 2023-2024 în cifre: structură, zile libere, vacanțe

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne