VIDEO Nicușor Dan: „În ceea ce privește mijloacele de transport, iar suntem în mare suferință. Avem achiziția pe tramvaiele și autobuzele electrice cu bani europeni”

Publicat: 24/05/2022, 04:02

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, luni, la B1 TV, care vor fi investițiile în transportul public din București. Este vorba despre achiziția de tramvaie, autobuze electrice și troleibuze, precum și despre lucrări la șinele de tramvai. Oficialul a precizat, însă, că toate acestea schimbări vor fi făcute cu bani europeni, și nu din bugetul local.

„E ceva ce toate orașele occidentale au învățat: trebuie să prioritizăm transportul public. Ca să facem asta, pe de-o parte, trebuie să oferim confort, iar pe de altă parte, și predictibilitatea transportului public. Aici avem mai multe probleme și soluții. Rețeaua de tramvaie e extrem de importantă, problema e că sunt linii întregi unde tramvaiul circulă cu 10 km/h, pentru că atât permite șina. Noi trebuie să schimbăm șina, dar ea se va strica la fel dacă nu-i faci fundamentul și asta costă 10 milioane de euro pe km. Noi avem o rețea de 150 de km”, a precizat Nicușor Dan.

Nicușor Dan a adăugat că, în prezent, trebuie schimbate 50 de kilometri de șine de tramvai în București.

„În anii 2000 s-au schimbat 100 (de șine de tramvai n.r), ceea ce un lucru foarte bun pentru oraș, mai avem 50 de km, asta ne costă 500 de milioane. Avem documentațiile pregătite. Toamna asta o să iasă ghidul pe programul operațional regional – nicidecum nu avem banii ăștia în bugetul local – și ne vom duce acolo ca să aplicăm”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul General al Capitalei a precizat, însă, că banii pentru achiziția mijloacelor de transport în comun vor veni din alte surse decât bugetul local.

„În ceea ce privește mijloacele de transport, iar suntem în mare suferință. Din 1989 până azi am avut 17 tramvaie noi, în condițiile în care flota are 350. Avem contractul cu Astra Arad, primul tramvai vine în iunie, un pic mai devreme decât zice contractul, apoi patru pe lună. Sunt 100 de tramvaie. Avem achiziția în curs pe 100 de autobuze electrice. Și tramvaiele și autobuzele electrice cu bani europeni. Din fondul de mediu 100 de troleibuze, de la PNRR încă 22 de troleibuze. Asta putem face fără să investim nimic din bugetul local”, a afirmat Nicușor Dan.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult