VIDEO | ONU: Armata israeliană (IDF) a avertizat ca 1,1 milioane de locuitori din Gaza să fie evacuați spre sud în 24 de ore

Publicat: 13/10/2023, 09:40
Actualizat: 13/10/2023, 13:23

Panică, confuzie și haos în nordul Fâșiei Gaza, asta după ce armata israeliană (Tzahal) a avertizat ca 1,1 milioane de locuitori să fie relocați în sudul Gazei, conform Organizației Națiunilor Unite (ONU). Cel mai probabil, armata pregătește ultimele detalii asupra unei invazii terestre, pornită din nordul Fâșiei.

Bombardamentele aeriene ale armatei israeliene continuă în nordul Fâșiei Gaza. IDF a informat Naţiunile Unite, vineri dimineaţă, ca 1,1 milioane de palestinieni din Gaza să fie evacuați în sudul enclavei, spre Egipt și spre Sinai, în următoarele 24 de ore, a afirmat un purtător de cuvânt al ONU.

ONU spune că atacul armatei israeliene ar avea un impact asupra a 1,1 milioane de palestinieni, imposibil fără „consecințe umanitare devastatoare” și „face un apel ferm ca orice astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat”.

Naţiunile Unite consideră că este imposibil ca o asemenea mişcare să aibă loc fără consecinţe umanitare devastatoare”, a afirmat, purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric.

Sursa: Twitter/ @samueloakford

UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, spune că și-a mutat deja principalul său centru de operațiuni și personalul non-local în sudul Gaza, deoarece Israelul avertizează civilii să evacueze zona, în această direcție.

Nebal Farsakh, un purtător de cuvânt al Semilunii Roșii Palestiniene din orașul Gaza, spune că nu există nicio modalitate de a muta mai mult de un milion de oameni în siguranță atât de repede.

„Nu avem de mâncare, nu avem electricitate, nu avem combustibil. Singura preocupare acum este doar dacă vom reuși, să trăim”, a spus Farsakh, citat de The Time of Israel.

Avertismentul IDF

IDF solicită evacuarea tuturor civililor din orașul Gaza din casele lor spre sud pentru propria lor siguranță și protecție și să se mute în zona de sud  – Wadi Gaza, așa cum se arată pe hartă. Organizația teroristă Hamas a purtat un război împotriva statului Israel și orașul Gaza este o zonă în care au loc operațiuni militare. Această evacuare este pentru propria dumneavoastră siguranță. Veți putea să vă întoarceți în orașul Gaza numai atunci când va fi făcut un alt anunț care permite acest lucru. Nu vă apropiați de zona gardului de securitate cu statul Israel. Teroriștii Hamas se ascund în orașul Gaza în tunelurile de sub case și în clădirile populate cu civili nevinovați din Gaza. Civili ai orașului Gaza, evacuați în sud pentru siguranța voastră și a familiilor voastre și distanțați-vă de teroriștii Hamas care vă folosesc ca scuturi umane. În zilele următoare, IDF va continua să opereze în mod semnificativ în orașul Gaza și să depună eforturi ample pentru a evita rănirea civililor”, transmit forțele armate ale Israelului.

Imagini emoționante cu victimele conflictului

Pe rețelele de socializare au început să curgă imagini video șocante cu răniții de ambele părți beligerante. Mii de israelieni și palestinieni din Gaza au fost uciși sau răniți.

Însă imaginile din kibutz-urile israeliene au șocat opinia publică internațională, președintele Joe Biden confirmând faptul că a văzut imagini în care Hamas decapita copii: „N-am crezut niciodată că voi vedea așa ceva”, a spus președintele SUA, în discursul său de joi seară.

Violenţele din weekend ale Hamas au ucis până în prezent 1.300 de oameni, fiind cel mai grav atac asupra civililor din istoria Israelului. Printre victime se numără și o mulțime de cetățeni străini, dar și 2 români declarați vineri de MAE, decedați. (detalii AICI)

Israelul a răspuns, până acum în Gaza – unde locuiesc 2,3 milioane de oameni – luând cu asediu spațiul aerian și lansând o campanie de bombardamente care a distrus cartiere întregi. Autorităţile din Fâșie afirmă că peste 1.500 de palestinieni au fost ucişi, până în prezent.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV| De ce este vital Parteneriatul Strategic România-Ucraina? Dr. Silviu Nate: „Fragmentarea politică a Occidentului este în favoarea lui Putin”

VIDEO | Investiții majore la CFR. Marcel Ciolacu anunță modernizarea a 55 de locomotive electrice și a 139 de vagoane de călători

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern