VIDEO | Premierul Ciolacu nu lasă din mână reforma pensiilor speciale. Ce spune despre „cartoful fierbinte” din PNRR: „Lucrurile sunt cam finalizate”

Publicat: 18/09/2023, 13:50
Actualizat: 18/09/2023, 15:03

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, cu privire la reforma pensiilor speciale, că există trei solicitări de bun-simț din partea Comisiei Europene și că lucrurile sunt aproape de finalizare. Reamintim că reforma pensiilor speciale – „cartoful fierbinte” al cererilor Comisiei Europene – a stârnit diverse interpretări și controverse. Premierul a precizat în diverse situații că România nu-și permite să piardă 1,7 miliarde de euro, în lipsa unei reforme în ceea ce privește pensiile speciale.

„Aţi văzut şi semnalul pe care l-am avut foarte clar, mai sunt elemente de închis. Tot tehnicul şi de la Ministerul Justiţiei şi de la MIPE, au fost două zile la Bruxelles pe această negociere. Sunt trei solicitări, din punctul meu de vedere, de foarte mare bun-simţ ale Comisiei şi cred că lucrurile sunt cam finalizate.

Ne încadrăm până când depunem cererea de plată, finalul acestei luni. Deci, ce mai aveam cu reducerea de 2,1 de granturi, RePowerEU, au fost încheiate. Mai sunt niște jaloane la Ministerul Energiei, dar sunt pe împrumut, nu pe granturi.

Ministerul Educației are de închis un jalon și doamna ministru a zis că în două săptămâni, acelea sunt pe granturi. Restul, știți foarte bine cine a păstorit Ministerul Energiei. Și-l felicit pe actualul ministru că a recuperat foarte multe”, a conchis Marcel Ciolacu.

„Mai avem de îndeplinit un singur jalon pentru a obține cererea de plată numărul 3”

Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis, vineri, magistraților, că Guvernul nu va renunța la reforma pensiilor speciale, ca să nu se piardă 1,7 miliarde de euro din PNRR. Precizările vin în contextul în care Curtea Constituțională a admis, recent, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție referitoare la pensiile speciale.

„Niciodată, ca om politic, nu am comentat nicio decizie a Curții Constituționale, nu am comentat nicio decizie, indiferent pe cine a vizat, a unui magistrat, fie procuror, fie judecător. Mai avem de îndeplinit un singur jalon pentru a obține cererea de plată numărul 3. Este vorba de jalonul care privește pensiile speciale”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu, într-un discurs la Ministerul Justiției.

„Înțelegem cu toții activitatea pe care o desfășurați, înțelegem cu toții complexitatea activității pe care o desfășurați. Este cazul să ne aplecăm foarte repede și la cerințele Comisiei Europene, care, la cum le-am văzut eu azi-noapte, trimise de echipele tehnice sunt unele rezonabile.

România nu poate pierde 1,7 miliarde de euro dintr-o tranșă de plată 2,4 miliarde. România nu își permite acest lucru, ca din cauza unui jalon, PNRR-ul să fie pus sub semnul întrebării. În PNRR nu vorbim numai de bani, vorbim de reforme. Reforme necesare statului român”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE: CCR a decis că legea pensiilor de serviciu se întoarce la Parlament. Legea e constituțională în ansamblu, mai puțin câteva articole

EXCLUSIV | Magistrații nu vor să piardă pensia mai mare ca salariul, care ajunge la zeci de mii de lei lunar. Peste 100 de judecători și procurori au cerut pensionarea în octombrie, de cinci ori mai mulți într-o lună și o treime din tot anul

EXCLUSIV | Val de cereri de pensionare din Ministerul Afacerilor Interne. Câți polițiști au cerut să iasă din sistem înainte de schimbarea condițiilor

Dorește PNL, în mod real, rezolvarea problemei pensiilor speciale?

Marcel Ciolacu, despre pensiile speciale: „Nu poți să lucrezi o zi, să fii magistrat și să ai la pensie sute de milioane. S-au făcut abuzuri!”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului