VIDEO | Lucian Bode, cuvinte de laudă la adresa salvatorilor români din Turcia: „Au fost zece zile intense și pline de provocări, în condiții vitrege, fără ezitări și fără teamă”

Publicat: 16/02/2023, 11:16
Actualizat: 16/02/2023, 11:22

Membrii primei echipe de salvatori români care au intervenit după cutremurele care au devastat Turcia s-au întors miercuri seara în țară.

Aceștia au ajuns cu o aeronavă militară pe Aeroportul Otopeni, acolo unde au fost așteptați de mai mulți oficiali, printre care premierul Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, dar și de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Premierul le-a mulțumit salvatorilor români.

Dragi militari, dragi medici de la SMURD, dragi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, voluntari care aţi participat la această misiune deosebit de dificilă, daţi-mi voie ca în nume personal, în numele Guvernului României să vă spun un simplu mulţumesc pentru modul în care v-aţi îndeplinit misiunea. Aţi fost emisarii României, aţi fost cei care aţi dus cu dumneavoastră compasiunea, solidaritatea şi empatia poporului român faţă de poporul turc greu încercat de această tragedie. Modul în care aţi acţionat, în care aţi reuşit să salvaţi vieţile a patru cetăţeni turci reprezintă acel gest prin care în situaţii disperate aţi reuşit să redaţi speranţa unor oameni deznădăjduiţi că pot să fie salvaţi şi faptul acesta vi se datorează dumneavoastră, care, prin devotament, curaj, profesionalism, aţi făcut cinste României şi aţi dat dovadă de maximă umanitate. (…) Meritaţi să vă odihniţi după cele 10 zile în care aţi făcut totul pentru a salva vieţi”, a spus Ciucă.

Lucian Bode: Sunt un exemplu de devotament față de oameni

Prezent și el la eveniment, ministrul Lucian Bode le-a mulțumit membrilor echipei de salvare și a făcut referire și la misiunile similare la care specialiștii români au participat în trecut.

„Sunteţi prima echipă care vă întoarceţi din Turcia din misiunea dificilă de căutare şi salvare vieţi, la care România a răspuns prezent din prima clipă a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, fiind şi prima ţară care a ajuns pe teritoriul turc după cumplitul cutremur care a provocat un dezastru de proporţii. Ne-aţi reprezentat cu cinste şi de această dată timp de zece zile în care aţi fost angajaţi total într-un maraton contratimp pentru viaţă. Spiritul de salvator şi dedicarea faţă de profesie v-au determinat din nou după misiunea de anul trecut din Albania să fiţi unde este mare nevoie de ajutor. (…) Imaginile cu voi în acţiune, mărturiile de la faţa locului, faptul că aţi ţinut în braţe oameni salvaţi de sub dărâmături sunt expresia profesionalismului, devotamentului şi spiritului de sacrificiu. Prin voi România a dovedit încă o dată că are capacitatea să furnizeze expertiză în zona de protecţie civilă şi în situaţii de urgenţă, fiind un partener capabil să ofere sprijin tuturor cetăţenilor europeni aflaţi în nevoie”, a declarat ministrul de Interne.

De asemenea, Bode a postat și pe Facebook un mesaj cu această ocazie.

„Primii 55 de salvatori care au participat la misiunile de căutare-salvare din Turcia au revenit cu bine acasă!
Cu toții le-am fost alături cu sufletul, așteptând în fiecare zi veștile bune despre misiunile de salvare pe care și le-au asumat cu mult curaj și dăruire.

Am trăit alături de ei bucuria și emoția fiecărei salvări!

Prin participarea la această misiune internațională, prin efortul fiecăruia dintre ei, a fost confirmată valoarea salvatorilor români și s-a văzut încă o dată că țara noastră are capacitatea să participe la astfel de misiuni dificile, fiind un partener de încredere și un furnizor serios și performant de protecție civilă la nivel european.
Au fost 10 zile intense și pline de provocări, o luptă continuă, sub presiunea timpului, în condiții vitrege, fără ezitări și fără teamă.

A fost un test dur al capacității de reacție și de organizare în condiții de pericol extrem, pe care salvatorii români l-au trecut în mod admirabil.

Această misiune a fost doar o parte dintr-o poveste de viață ce este scrisă zi de zi la nivelul sistemul românesc de intervenție în situații de urgență și care va fi clădită în continuare prin fapte de curaj și misiuni îndeplinite cu succes.
Pentru noi toți, echipele de salvatori care au intervenit sute de ore alături de salvatorii turci și cei ai altor state, sunt un exemplu de devotament față de oameni și față de această profesie de vocație, cea de salvator.
Aveți toată aprecierea și recunoștința noastră. Ne-ați făcut mândri prin tot ceea ce ați realizat în aceste zile.

Vă mulțumim pentru devotamentul cu care răspundeți de fiecare dată apelurilor de ajutor și pentru fiecare viață salvată.

Mult succes în misiunile viitoare!”,  a scris el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Reghecampf și greșeala vieții. Prodanca îl vrea în pușcărie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”