VIDEO | Primul român care a vizitat toate țările planetei, despre experiențele trăite: „Nu știam care este limita și am realizat, până la urmă, că pentru un călător obișnuit, care nu se urcă pe munți, singura variantă ar fi să vadă lumea”

Publicat: 13/09/2022, 18:54

Ciprian Enea, primul român care a vizitat toate țările planetei, a vorbit, marți, în cadrul emisiunii La Măruță, despre experiențele pe care le-a trăit pe parcursul călătoriilor sale. Pe lângă toate cele 197 de țări ale lumii pe care le-a văzut, consultantul în turism a precizat că este, totodată, și primul român care a fost în cele mai mari 7 insule ale planetei.

„Sunt în jur de 150 de oameni care au vizitat toate țările lumii. Mai sunt alți în jur de 100 care au văzut aproape toate țările lumii, iar pe restul le-au vizitat sub forma unui tranzit. Așadar, nu au intrat în destinațiile respective. Sunt primul român care a făcut treaba asta. Sunt câteva site-uri foarte implicate în acest fenomen și, din păcate, harta României era o hartă vidă, nu era hașurată.

Sunt 40 și ceva de țări care au trimis măcar pe cineva în absolut toate țările lumii. România nu făcea parte, până de curând, din această elită. fi făcut lucrul acesta cu 10 ani de zile în urmă. fi terminat, probabil, acest proiect în 2009-2010, dar atunci s-a născut primul meu băiețel, apoi s-a născut prima mea fetiță, ulterior s-a născut și celălalt băiețel. Au fost 10 ani pe care am preferat să-i dedic, în primul rând, familiei mele. Am fost fascinat de copiii mei, am fost fascinat de familia mea.

Vreau le mulțumesc pe această cale, atât soției mele, Carla, care m-a așteptat de fiecare dată acasă răbdătoare și m-a susținut. Mi-a spus că acum, dacă tot mi s-au terminat țările, să fac bine să mai stau pe acasă și să merg în vacanțe mai mult cu familia. Este adevărat că imediat ce m-am întors în țară, am luat familia și am plecat din nou prin Europa. Am vizitat o serie de țări absolut fabuloase pentru cei mici. Le văzusem pe toate, bineînțeles, dar am preferat le arăt și copiilor mei câte ceva din Coasta de Azur, din Andora, Luxemburg, Liechtenstein, a afirmat Ciprian Enea.

Ciprian Enea a povestit că prima țară pe care a vizitat-o a fost Ungaria, pe vremea când era în școala primară.

„Prima oară am mers în clasa a patra, în Ungaria. Mulțumesc, mama, pentru mi-ai insuflat această pasiune pentru călătorii. Am mers și la Budapesta. Am descoperit o țară care nu avea nicio legătură cu România. Acolo se aflau în magazine foarte multe produse pentru copii, la noi era o criză teribilă. Am venit cu o pungă întreagă de gumă de mestecat, ciocolată, mentosane și așa mai departe. A fost fabulos și mi s-au părut interesant acele dulciuri.

Eram mai puțin preocupat, pe la vremea respectivă, de Dealul Gellert, de Bastionul Pescarilor, de podurile de peste Dunăre. După Ungaria, a venit Ucraina, pentru că, în 90, eram în clasa a zecea și aveam nevoie de bani de buzunar, descoperisem că se pot face bani ușor. Mergeai într-o țară străină, cumpărai diverse lucruri, le băgai în consignație și făceai o mică afacere. Am fost și primul român care a fost în cele mai mari 7 insule ale lumii”, a precizat Ciprian Enea.

Întrebat dacă a existat un moment când și-a dat seama vrea devină omul care vede toate țările lumii, consultantul în turism a precizat că da, a fost un moment.

Făcusem un top, văzusem în jur de 1.000 – 1.000 și ceva de destinație, asta însemnând orașe, zone de plajă, zone sălbatice și făcusem un top al celor mai frumoase 100 de destinații le vizitezi. La ora aceea, cred văzusem în jur de 120-130 de țări, poate. În acel moment, m-am gândit totuși ar trebui mai fie ceva de făcut în afara acestui top.

Eram deja primul român care vizitase cele 7 noi minuni ale lumii. Imediat după ce s-a votat în Portugalia acest lucru, am început pregătesc de călătorie. Nu știam care este limita și am realizat, până la urmă, că pentru un călător obișnuit, care nu se urcă pe munți, singura variantă ar fi să vadă lumea”, a povestit Ciprian Enea.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, unde tratează subiecte de actualitate, în calitateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase