VIDEO | Renovarea Blocului Alimentar din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, finalizată. „Am făcut o investiție de 150.000 de euro”

Publicat: 27/08/2023, 19:34
Actualizat: 28/08/2023, 15:21

Proiectul de renovare și modernizare a Blocului Alimentar din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București a fost finalizat de Fundația Metropolis, prin inițiativa „Spitale Publice din Bani Privați”. Decizia a venit în urma unui control ANPC, care a impus suspendarea activității din cauza nerespectării standardelor de siguranță în alimentația publică, cei peste 250.000 de pacienți internați anual riscând să nu mai aibă acces la o alimentație de calitate.

Președintele Fundației Metropolis și fondatorul inițiativei „Spitale publice din bani privați”, Codin Maticiuc, susține că MaxBet România s-a alăturat proiectului de renovare al Blocului Alimentar din cadrul SUUB ca principal sponsor, cu o investiție de peste 100.000 de euro.

„Spitalul Universitar s-a hotărât să schimbe sistemul de catering, să nu mai facă catering și să facă toată mâncarea in-house, pentru mâncare cu nutrienți mai buni pentru pacienți. Au făcut-o, au dat drumul la bucătărie, a operat o vreme, până când ANPC-ul a venit și i-a închis.

Pe bună dreptate, erau erau niște probleme pe aici. În momentul acela, ei au întins o mână către noi, pe care noi am acceptat-o și au zis: «Puteți să ne ajutați să renovăm toată cantina, toată bucătăria?».

Am fost de acord, și de aici a intrat Ioana Bazavan, CEO MaxBet. Ne-a dus la ei pentru că lucraseră, investiseră foarte mult în acest spital, MaxBet-ul construise aici helipad-ul”, a afirmat Codin Maticiuc.

„Da, helipad-ul și Secția de Transplant de Celule Stem. În 2016 și 2019, aveam deja un istoric mare cu acest spital și, când l-am auzit pe Codin cu inițiativa Spitale Publice din Bani Privați, că face ceva în spitalul acesta – nu, facem împreună, că tot este cu facem – și am făcut.

Este proiectul de suflet pentru compania noastră, pentru viitorul nostru, pentru angajați și trebuie să dăm înapoi societății în care ne desfășurăm activitatea cât putem mai mult și mai bun”, a adăugat directorul general MaxBet România, Ioana Bazavan.

„Bucătăria este funcțională, ne bucurăm că am reușit să facem acest lucru”

De asemenea, Codin Maticiuc a precizat că renovarea completă a blocului alimentar a durat trei luni, iar de mesele preparate acolo beneficiază „toți pacienții Spitalului Universitar, 900 de pacienți pe zi”.

„Și pe lângă pacienți, să nu uităm de personalul din bucătărie, care beneficiază acum de condiții optime și de fluxuri ușoare, pentru a-și îndeplini treburile zilnice”, a completat Ioana Bazavan.

Totodată, fondatorul inițiativei „Spitale Publice din Bani Privați” a dezvăluit, în premieră, că următorul proiect pe lista sa constă în renovarea unui bloc operator din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.

„Pe sistemul: dacă ei le-au mai dat două-trei degete aici, către spitalul acesta, le-am luat noi toată mâna și am făcut aici o investiție, împreună cu ei, de 150.000 de euro, care arată bine. Deja a început, nu trebuia să se întâmple, dar au avut niște probleme și au au dat drumul de urgență la această bucătărie.

Această bucătărie este funcțională, deja a funcționat și astăzi, va funcționa și după ce se va face această curățenie după noi. Bucătăria este funcțională, a început, inaugurarea o facem un pic după, dar ne bucurăm că am reușit să facem acest lucru.

Mai avem câteva planuri și câteva idei de făcut și de investiții în acest spital. Vă spun acum, în premieră: următorul este blocul operator, un bloc operator care este total nerenovat. Unul este renovat, unul nerenovat și ne dorim acest lucru”, a spus Codin Maticiuc.

„Adăugarea unui brânci pe scări nu este, cu siguranță, o șansă pentru bolnavi”

La evenimentul de inaugurare a fost prezent și președintele ANPC, Horia Constantinescu, care a menționat că renovarea și modernizarea blocului alimentar din cadrul SUUB respectă normele legislative în vigoare.

„Starea Blocului Alimentar prezenta, în opinia noastră, un pericol real pentru cei cazați aici. Trebuie să înțelegem că, cei care ajung aici, nu ajung pentru că o duc foarte bine, ci tocmai pentru că sunt deja în fața unui pericol legat de sănătate, ori, cred că adăugarea unui brânci pe scări nu este, cu siguranță, o șansă pentru aceștia.

Am întâlnit, încă de la început, oameni ce au înțeles toată această situație. A fost o etapă în care ne trimiteau poze cu o bucătărie de campanie pe care am revăzut-o aici, în parcare. Am purtat o permanentă corespondență legată de elaborarea meniului. Cred și astăzi, cu tărie, că acest aspect ar trebui avut în vedere la nivel național.

Degeaba aducem câte o floare și încercăm să facem o mică primăvară undeva, când, de fapt, toate lucrurile acestea ar trebui calibrate și reevaluate și, bineînțeles, cerut ajutorul unor oameni minunați, așa cum este Codin, cu care sunt prieten de foarte, foarte mulți ani”, a menționat Horia Constantinescu.

Mai mult, președintele ANPC susține că este important să se stabilească un meniu comun în toate spitalele din România.

„Meniurile trebuie recalibrate în spitale. Degeaba aici servești bine și, după aia, ne mutăm în următorul spital și acolo încă nu este foarte bine. Și eu insist: avem același meniu în toate spitalele din România.

Lunea, supă de pui cu tăiței – știi cât trebuie, cum trebuie, are predictibilitate meniul, nu te mai apuci să vânezi, știi ce este ca aport caloric, știi cui este dedicat meniul.

Ajută, sigur, și producătorul român, pentru că producătorul de pui știe – am piață de desfacere, X spitale, ori atâtea kilograme, în funcție de numărul de pacienți, acolo am trimis puiul românesc”, a conchis Horia Constantinescu.


CITEȘTE ȘI:

Proiectul care permite fundațiilor care renovează spitale de stat să recupereze TVA, aproape de adoptare. Codin Maticiuc: ”Este ciudat să plătești TVA pentru privilegiul de a ajuta statul” | VIDEO

Fundațiile care se implică în construirea și renovarea spitalelor își pot recupera TVA. Codin Maticiuc: ”Cuvântul care definește toată situația este normalitate”

Maternitatea din Cluj Napoca, RENOVATĂ din donații! Câți bani a strâns Fundația Metropolis, condusă de Codin Maticiuc

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto