VIDEO | România, sufocată de valul de căldură. Când scăpam de caniculă și unde vor fi cele mai mari temperaturi. ”Nu a fost niciodată atât de cald”

Publicat: 18/07/2023, 20:27

România se topește sub valul de caniculă, cu temperaturi resimțite care ajung la peste 40 de grade. Meteorologii au emis mai multe avertizări cod galben și portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. În unele zone, după temperaturile sufocante, vor urma vijelii și grindină.

Oamenii fac față cu greu căldurii. Zeci de oameni din Capitală au avut nevoie de ambulanță după ce li s-a făcut rău pe stradă din cauza temperaturilor ridicate.

„Cu greu rezist. Anul acesta este foarte cald”

Bucureștenii încearcă să nu iasă din casă la ora prânzului și se protejează cât pot de mult atunci când sunt nevoiți să plece în oraș.

„Din păcate mă împac cam greu cu căldura, mai bine mă împac cu frigul. În trecut, nu a fost așa. Acesta este rezultatul politicienilor noștri, a instituțiilor care ar trebui să pună la punct tăierea masivă a pădurilor. Mă protejez cu șapca asta. Eu nu prea port șapcă, dar nevoia te obligă. Când văd că nu mai rezist, sunt precum oaia, la stuf”, a spus un bărbat.

Cu greu rezist. Stau la umbră, langă apă, cu apă după mine în geantă. Greu. Tendința este spre încălzire. Se tot vorbește despre această încălzire, dar parcă nu a fost niciodată chiar așa de rău. Factorul acesta de discomfort este groaznic. O pălărie, haine mai deschise la culoare și cât mai mult la umbră și la aer condiționat. Nu avem ce să facem. Cred că o să fie din ce în ce mai cald și mai greu pentru oameni”, a adăugat un alt bărbat.

„În ultimii ani, a fost foarte greu și va fi și mai greu. E foarte cald. Caut umbra, mai intru la metrou. Noroc că nu am probleme cu sănătatea, încă mă mențin. Anul acesta a fost parcă și mai cald”, a spus, îngrijorat, un bucureștean.

„Este foarte cald. Caut să mă protejez, iar în casă să stau cu aerul condiționat pornit. Este o schimbare climatică”, a spus o femeie.

„Începutul de săptămână vine cu o nouă încălzire a vremii, care se va resimți în absolut toată țara”

Temperaturile ridicate și disconfortul termic vor persista și săptămâna viitoare, însă, în același timp, meteorologii spun că vom avea parte și de vijelii.

„Nu scăpăm de acest val de căldură. El se menține, persistă și în zilele următoare, drept pentru care, astăzi, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben privind tocmai această persistență a valului de căldură. Pentru partea de vest, pentru partea de sud-vest, de sud-sud-est și parțial pentru centrul țării, acel cod galben este valabil pe parcursul zilei de astăzi și pentru ziua de mâine.

Vorbim pentru aceste zone de temperaturi maxime ce se vor încadra în general între 30 de grade și 37 de grade. Vorbim, bineînțeles despre disconfortul termic ridicat, cuantificat cumva prin acel indice temperatură-umezeală, ITU, ce va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități.

Pentru ziua de astăzi, avem și două regiuni în codul portocaliu – zona Olteniei și mare parte din zona Munteniei. Pentru codul portocaliu, așteptăm ca temperaturile maxime să fie în general de 38-39 de grade, cu disconfort termic accentuat și, în continuare, cu indicele temperatură-umezeală ce depășește pragul critic de 80 de unități.

Dacă este să vorbim din punct de vedere termic ce urmează a se întâmpla în zilele următoare, vom avea niște alternanțe de la o zi la alta, de la o regiune la alta, însă partea de sud a țării se menține cu cele mai ridicate valori de temperatură.

Vom avea parte și de o răcorire cumva a vremii, dar care va fi resimțită mai mult pentru partea de nord a teritoriului, acolo unde vom aștepta maxime cuprinse cam între 20 și 32 de grade, iar pentru partea de sud a țării, ne menținem pe acest fond termic, cu temperaturile maxime cuprinse cam între 30 și 37 de grade sâmbătă, cumva o zi similară cu cea de astăzi, ca apoi să ne mai răcorim puțin și aici. Chiar și așa, începutul de săptămână vine cu o nouă încălzire a vremii, care se va resimți în absolut toată țara”, a spus, pentru Gândul, meteorologul de serviciu Diana Giurgiu.

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a spus, pentru Gândul, că peste 60 de persoane care se aflau într-un loc public au avut nevoie de ambulanță din cauza căldurii.

„De astăzi, de dimineață, de la ora 07:00 și până la ora 17:00, 759 de persoane au avut nevoie de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov. Dintre acestea, 457 de persoane au prezentat urgențe de cod roșu și de cod galben, respectiv cazuri foarte grave și cazuri grave.

Au fost și 66 de persoane care se aflau într-un loc public atunci când au avut nevoie de ambulanță, 16 persoane prezentând senzație de pierdere a stării de conștiență, în timp ce 8 persoane chiar și-au pierdut starea de conștiență pentru puțin timp, respectiv au leșinat. Cazurile din locurile publice, cu lipotimii și sincopee, sunt din cazua căldurii. Față de ziua de ieri este o creștere cu 15% a numărului total de solicitări”, a precizat Alis Grasu.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum ne protejăm de caniculă. Medic: „Organismul este făcut să funcționeze la 37 de grade, poate să apară hipertermia”

După caniculă, ploi torențiale și vijelii! Harta zonelor afectate de furia naturii

Avertizare de călătorie pentru GRECIA. Codul roșu de caniculă a fost prelungit, la fel și alerta de incendii

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică