VIDEO | Sebastian Burduja a reabilitat MCID prin investiții de 150.000 de euro. ”Fluxurile de documente vor fi complet digitalizate” promite ministrul

Publicat: 18/05/2023, 22:02
Actualizat: 18/05/2023, 22:19

Sebastian Burduja a prezentat joi, cu ocazia evenimentului Ziua Porților Deschise, Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării după reabilitarea a peste 900 de m2 din clădire. Investiția finală se ridică la 150.000 de euro. Ministrul Cercetării promite eliminarea a ”peste 90 % din hârtia care se plimbă în acest moment prin instituție”.

”Ministerul Viitorului”, așa cum a fost numit MCID de către Sebastian Burduja, a trecut printr-un proces de reabilitare și digitalizare. Ministrul a prezentat modernizările, vizibile încă de la intrare, unde mai multe gherete metalice utilizate pentru depunerea petițiilor au fost înlocuite cu o recepție modernă. Atât spațiile de primire, cât și subsolul au fost reabilitate. Demisolul a devenit un spațiu inedit pentru o instituție publică, fiind mobilat chiar de către angajații ministerului ca un spațiu de recreere, după modelul clădirilor de birouri din mediul privat.

”Din cauza faptului că adesea găzduiam delegații străine, oficialități, alți miniștri și nu existau condițiile pentru a face acest lucru, am demarat acum 8 luni de zile, o investiție, care s-a ridicat în final la 150.000 de euro și a vizat reabilitarea a peste 900 de m2 din clădire.

Tot astăzi este prima zi în care inaugurăm proiectul de digitalizare a Ministerului Digitalizării, un proiect la care o echipă extraordinară a lucrat timp de 6-7 luni de zile și vom reuși să eliminăm peste 90 % din hârtia care se plimbă în momentul ăsta prin minister. Fluxurile de documente vor fi complet digitalizate” promite Sebastian Burduja.

”Fluxurile de documente vor fi complet digitalizate”

Procesul de digitalizare va eficientiza fluxul de documente din cadrul instituției, susține ministrul:

”Asta înseamnă că pe de-o parte munca alor mei colegi va fi mult mai ușoară, de asemenea miniștrii și secretarii de stat vor avea o vizibilitate asupra circuitului lucrărilor, deci vom ști în fiecare moment unde este o anumită lucrare, cât timp stă, ce direcție își face treaba bine, ce direcție își face treaba mai puțin bine și vom putea lua măsuri.”

Ministrul Burduja a amintit și prezența celor peste 30 de institute naționale de cercetare și dezvoltare reprezentate prin stand-uri în curtea ministerului:

”Am ținut foarte mult să vină, să-și prezinte rezultatele cercetării, să interacționeze cu cetățenii, să le prezinte ce au mai realizat și să vadă lumea că cercetarea românească poate fi și performantă.

Să spulberăm acest mit că în România nu se face cercetare de calitate. Chiar se face și vă provoc și vă rog să treceți pe la fiecare în parte să vedeți lucrurile pe care mințile românești le creează practic în fiecare zi” a transmis ministrul MCID.

Restricțiile asupra aplicației TikTok în România

Sebastian Burduja a detaliat în cadrul conferinței de presă, câteva aspecte asupra măsurilor care se vor lua împotriva utilizării aplicației TikTok de către angajații statului, pe dispozitivele de serviciu:

”Noi am prezentat câteva date din rapoartele tehnice pe care le-am primit. Românii trebuie să fie conștienți că aplicația colectează un volum mare de date, în același timp nu se pune problema interzicerii ei pentru cetățeni, pentru publicul larg sau pentru dispozitivele personale ale celor care lucrează la stat. Vizează această recomandare doar dispozitivele de serviciu, ale celor care lucrează la stat”

Experiența digitalizării României

Întrebat de reporterul GÂNDUL, Sebastian Burduja a menționat că nu știe dacă se află încă la final de mandat, ceea ce confirmă posibilitatea ca ministrul Cercetării să-și continue activitatea și ulterior rocadei guvernamentale.

Printre realizările menționate de acesta în fruntea ministerului se numără eliberarea certificatului de cazier judiciar în format online, aplicația ghișeul.ro, Legea securității și apărării cibernetice și multe altele:

”Cazierul judiciar online e folosit deja de peste 100.000 de români. Și-au scos cazierul judiciar online, o problemă rezolvată pentru ei. Aplicația ghișeul.ro, sunt 200.000 de descărcări pentru aplicația mobilă și pe ghișeul.ro sunt aproape 1,8 milioane de români. Adăugăm nu săptămânal, dar lunar cel puțin, funcționalități ale platformei și cea mai nouă este acea platformă prin care îți poți plăti polițele de asigurare împotriva dezastrelor. E o poliță obligatorie pentru cetățenii României și veți vedea într-un eveniment separat integrarea acestei platforme cu ghișeul.ro.

Urmează și alte funcționalități. Am reușit să adoptăm o serie de acte normative foarte grele: Legea securității cibernetice, jalon în PNRR a fost adoptată, a trecut de Curtea Constituțională după 10 ani de blocaj; HG aferent cloud-ului guvernamental, pentru care deși a existat o contestație la Curtea Constituțională vizează câteva articole, dar nu ne așteptăm să fie nici o surpriză acolo; inițiativa privind inteligența artificială, nu vorbim doar de proiectul Ion, care este un proiect frumos al mediului privat și al mediului academic, dar avem un comitet român de inteligență artificială pentru prima dată. Avem o inițiativă la nivelul CSAT-ului pentru un consiliu interministerial care lucrează la o strategie națională în domeniu și multe alte lucruri” a transmis Sebastian Burduja rezumând activitatea sa în fruntea MCID.

MCID a găzduit joi 30 de institute naționale de cercetare și dezvoltare, dar și elevi și studenți din Capitală.  Vizitatorii au putut vedea noile realizări ale tehnologiei și cercetării românești, de la roboți, la inteligență artificială, inclusiv cel mai mare proiect de AI din România, consilierul guvernamental ION, precum și o expoziție de pictură a elevilor Liceului de Arte Plastice ”Nicolae Tonitza” din București.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Patru români și-au făcut gaură în buget, după o masă pe litoral de 1 Mai!...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Elena Udrea, în lacrimi. Ce s-a întâmplat cu micuța Eva
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb