VIDEO| Secția de Neonatologie a Maternității Bucur, dotată cu aparate medicale performante.„Evoluția este mult mai bună, scade rata de mortalitate”(P)

Publicat: 16/05/2023, 12:04
Actualizat: 16/05/2023, 12:28

Maternitatea Bucur, parte a Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Capitală, beneficiază de aparatură de ultimă generație și tehnici medicale extrem de performante. Totodată, în Secția de Neonatologie a Maternității, cadrele medicale folosesc terapii și metode extrem de eficiente în tratarea bebelușilor născuți prematur, oferindu-le o evoluție și o recuperare mult mai bună.

Șefa Secției de Neonatologie, dr. Anca Mihoc-Bozianu, spune că un rol esențial în supraviețuirea nou-născuților prematuri îl au incubatoarele și ventilatoarele de înaltă performanță, din cadrul Terapiei Intensive Neonatale, care reduc, totodată, și factorii de stres.

„În Terapia Intensivă Neonatală avem un copilaș care s-a născut la 22 de săptămâni. Practic, nu era viabil, dar el a fost un luptător, un supraviețuitor și, astăzi, după trei luni, de la 600 de grame, a ajuns la un kilogram 500 și nu mai este ventilat. Are foarte puțin oxigen în incubator și, practic, a supraviețuit datorită aparaturii pe care am avut-o, incubatoarelor performante, ventilatoarelor performante.

Când va ajunge la două kilograme și nu va mai avea nevoie de oxigen, va fi externat. Terapia Intensivă este un loc foarte important în supraviețuirea nou-născuților, de aceea am avut nevoie de aparatură. Mulțumim și conducerii care ne-a ajutat foarte mult să obținem această aparatură vitală.

Este un loc în care nu prea sunt evenimente pozitive – adică stresul este negativ, nu prea există stres pozitiv – așa că noi, ca echipă, facem toți ce este posibil să reducem factorii de stres”, a afirmat dr. Anca Mihoc-Bozianu.

„Obiectivele noastre sunt să îmbunătățim practica medicală”

Medicul primar neonatolog a explicat că este extrem de important ca practica medicală să fie îmbunătățită constant, iar „triada familie – nou-născut – echipă medicală” să fie cât mai sudată, întrucât „acest lucru ajută mult în evoluția copilașilor”.

„S-au făcut niște studii că sunt proceduri dureroase în fiecare zi, între 7,5 și 17 proceduri pe zi, la care copiii sunt supuși și asta le crește nivelul de cortizon și, ulterior, apar probleme de neurodezvoltare adiacente. Așa că noi încercăm să le să le reducem. Și cum le reducem? Facem ce putem, adică avem huse pentru incubatoare. Incubatoarele sunt învelite cu aceste huse, care îi protejează de lumină și de sunet, care este un stres.

Lumina și sunetul pentru un copil atât de mic sunt un stres foarte mare. Aparatul conferă căldură și mimează, cumva, burtica mamei. Umiditatea și căldura sunt foarte importante în creșterea unui copilaș și dezvoltarea lui. Obiectivele noastre sunt să îmbunătățim practica medicală, și cu ajutorul aparaturii, dar și cu ajutorul instructajului permanent al echipei medicale și sudarea echipei medicale.

Vrem să aducem mai aproape familia în terapie, să sudăm triada familie-nou-născut-echipă medicală, pentru că sunt multe studii care au arătat că acest lucru ajută mult în evoluția copilașilor”, a precizat medicul neonatolog.

Terapia Intensivă Neonatală a Maternității Bucur este dotată cu incubatoare performante, vitale pentru supraviețuirea nou-născuților
Terapia Intensivă Neonatală a Maternității Bucur este dotată cu incubatoare performante, vitale pentru supraviețuirea nou-născuților

Dr. Anca Mihoc-Bozianu a vorbit și despre terapia „piele pe piele” sau „Kangaroo Care”, o metodă care le oferă nou-născuților prematuri și copiilor îndelung spitalizați o evoluție mult mai bună, scăzând rata de mortalitate și morbiditate.

„Aici folosim o metodă care este, de fapt, foarte veche – metoda „piele pe piele” sau „Kangaroo Care”, pentru prematuri și copiii îndelung spitalizați, cu greutate mică la naștere. Procedura constă în a pune copilașul pe pielea mămicii, tăticului sau fratelui. Noi am adus în terapie și pe frați, și pe tătici, cine a vrut și are o legătură de doză-efect.

Cu cât îl ții mai mult pe pielea mămicii, cu atât efectele sunt mult mai mai bune – și sunt multe beneficii. Evoluția este mult mai bună, scade rata de mortalitate și de morbiditate, se promovează alăptarea. Durata de spitalizare este mult mai mică și scade rata de depresie post-partum în cazul mămicilor.

Familia are și ea o experiență pozitivă – cum ziceam mai devreme, experiențe pozitive în Terapie Intensivă sunt destul de rare, iar Kangaroo Care ne oferă un lucru de reducere a stresului. Se pune copilașul piele pe piele, se acoperă cu un scutec și mămica stă între o oră și două ore cu copilașul pe piept. Avem scaune speciale, cu spătar înalt, unele au fost donate, altele le-am obținut prin bunăvoința conducerii”, a menționat dr. Anca Mihoc-Bozianu.

„Starea bebelușului s-a îmbunătățit după câteva ședințe de Kangaroo Care”

Șefa Secției de Neonatologie a precizat că evoluția este spectaculoasă în cazul unui prematur de 29 de săptămâni, care s-a născut cu hemoragie pulmonară și a reușit, prin terapia „Kangaroo Care”, să aibă „o toleranță digestivă mult mai bună”, fără episoade de sângerare.

„Avem două mămici care sunt deja veterane în această metodă. Copilașul de aici este un prematur de 29 de săptămâni, cu probleme multe imediat după naștere, cu sindrom de detresă respirator, cu episoade de hemoragie. Ne-a fost foarte teamă pentru el la început, pentru că provine dintr-o familie care mai are un copilaș, fost prematur, de 9 ani, cu hemoragie de gradul patru, cu niște sechele neurologice. Al doilea copilaș a fost mult mai prematur – 29 de săptămâni.

Pe acest copilaș l-am pus în Kangaroo Care, la 16 zile de viață, când a devenit stabil – noi l-am pus și când a fost stabil pe ventilator, deci intubat, l-am pus și pe ventilație noninvazivă în Kangaroo Care și, după aceea, am repetat ședințele de Kangaroo Care și, vorbind și cu mama, ni s-a părut că evoluția este spectaculoasă.

Starea bebelușului s-a îmbunătățit cam după vreo 20 de zile, după câteva ședințe de Kangaroo Care, ședințe lungi, a fost o reducere a necesarului de oxigen, o toleranță digestivă mult mai bună, n-a mai avut episoade de sângerare, lucrurile au mers bine. De la un kilogram la naștere, am ajuns la două kilograme, astăzi. Mâine va pleca acasă, în familie, și vom continua programul de urmărire a prematurilor. A fost o poveste fericită, în cazul lui”, a mai spus șefa Secției de Neonatologie.

Metoda „piele pe piele” sau „Kangaroo Care”, esențială pentru prematuri și copiii îndelung spitalizați
Metoda „piele pe piele” sau „Kangaroo Care”, esențială pentru prematuri și copiii îndelung spitalizați

„Terapia Kangaroo Care face minuni, le dă sănătate copiilor 100%”

Deși inițial nu credea ca va avea șanse de supraviețuire, mămica bebelușului născut prematur a spus că procesul de vindecare al acestuia s-a produs „cu foarte multă răbdare și foarte multă iubire din partea doamnei doctor”.

„Mă simt foarte bine, mai ales că, mulțumesc lui Dumnezeu, faptul că m-am internat în acest spital ne-a ajutat foarte mult copilul. S-a născut cu o hemoragie pulmonară, dar și-a revenit după ședința aceasta de Kangaroo. Nu credeam că o să aibă șanse și acum îi mulțumesc lui Dumnezeu, câteodată nu-mi vine să cred că este el.

Aveam încredere foarte mare în doamna doctor și am sperat că o să fie totul bine, ceea ce s-a întâmplat, dar cu foarte multă răbdare și foarte multă iubire din partea doamnei doctor, care ne-a ajutat copilul foarte mult, ca acum el să fie bine. Am fost foarte încrezătoare, credeți-mă, și am sperat și am zis că el o să fie bine, și așa a fost. Dar fără doamna doctor, care ne-a recomandat terapia asta, nu credeam că reușesc. Iară că am reușit”, a mărturit femeia.

Femeia a precizat că a fost a doua oară când s-a confruntat cu o sarcină prematură, primul său copil născându-se la 32 de săptămâni, cu o hemoragie foarte mare.

„El a suferit o operație – se numește rizotomie. Acum face kinetoterapie, dar este foarte bine. Amândoi au fost prematuri, chiar mă bucur că sunt mamă de prematuri, așa cum sunt ei. I-am adus la viață și chiar sunt fericită pentru amândoi. Câteodată mă uit la cel mic și la ce poată să facă această terapie. Chiar face minuni, le dă sănătate copiilor 100%.

Cel mic a avut noroc cu acest spital și cu doamna doctor Mihoc, căreia nu știu cum o să-i mulțumesc vreodată că mi-a ajutat copilul. Sunt foarte fericită, mai ales că mâine o să plec și știu că este bine și am să le spun tuturor de această terapie, care ajută foarte-foarte mult copiii”, a conchis femeia.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO: Maternitatea Bucur, dotată cu aparatură de TOP pentru cele mai complexe cazuri ginecologice și obstetricale

VIDEO | Maternitatea Bucur are aparatură medicală de înaltă performanță și poate trata cele mai complicate cazuri. ”Am revenit la normal după o perioadă lungă în care am fost exclusiv COVID”

VIDEO | Aparate de ultimă generație și proceduri medicale inovative la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan”. „Perioada de recuperare se poate scurta semnificativ în cazul unor pacienți cu afecțiuni acute”

VIDEO | Tehnici medicale performante la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Capitală. „Aparatele aduc mai multă siguranță în actul operator”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului