VIDEO | Șeful Centrului Național Cyberint, răspuns surprinzător la întrebarea: ”În câte minute poți să îmi spargi telefonul?”

Spațiul cibernetic este un mediu caracterizat de nesiguranță și asimetrie, cu riscuri și amenințări adresa securității naționale și internaționale.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) – autoritate națională în domeniul cyberintelligence, în urma desemnării de către CSAT – acționează permanent, prin Centrul Național Cyberint, acționează permanent pentru cunoaşterea, prevenirea şi contracararea vulnerabilităţilor, riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii cibernetice a României.

Șeful Cyberint, generalul Anton Rog, a fost invitatul lui Octavian Marincea – purtătorul de cuvânt al SRI – la podcastul TOP (ne) SECRET, oferind informații despre securitatea cibernetică și nu numai.

Una dintre întrebările care i se pune foarte des lui Anton Rog este ”În câte minute poți să îmi spargi telefonul?”, oamenii pornind de la premisa că – fiind șeful unui astfel de centru pentru siguranța cibernetică – acesta nu ar întâmpina nicio dificultate în a ”pătrunde” în telefonul cuiva. În fața unei astfel de întrebări, generalul Anton Rog are pregătit un răspuns la care nu se așteaptă, evident, nimeni.

”«În câte minute poți să îmi spargi telefonul?» Și eu am spus: dacă mi-l dai, dau acum cu el de pământ, în două secunde este spart”, răspunde șeful Centrului Național Cyberint. 

”Voi îmi intrați în laptop când vreți”

În același timp, Anton Rog este chestionat, adeseori, și în legătură cu ipoteza că SRI poate ”sparge” orice laptop pentru a culege anumite informații.

Dar șeful Cyberint precizează că nu SRI-ul are astfel de ”atribuții de serviciu” doar atunci când este vorba despre ”un atentat la siguranța națională”, dar și atunci trebuie parcursă o întreagă filieră.

”Sau «așa e că orice aș face eu, voi îmi intrați în laptop când vreți» și le spun: oameni buni, nu se ocupă cu treaba aceasta SRI-ul, dar, dacă te apuci să faci ceva, care este un atentat la securitatea națională, nu știu, niște nenorociri maxime, nici atunci nu pot repede. Trebuie să iau mandat, mai întâi directorul Serviciului să vadă că e ceva relevant, ajunge la Parchetul General, pe urmă, un procuror dă un aviz, ajunge la Înalta Curte, acolo, un judecător special destinat în acest sens… Pentru că este profund ilegal, pentru că ar însemna că suntem ca o grupare criminală în care eu să dau niște ordine pentru care nu am suport legal unui grup de oameni care să facă niște lucruri, lucru pe care nu îl vor face niciodată. Ca să fie clar. Adică povestea aceasta că noi putem să spargem așa oricând, orice, la liber, e o poveste și atât. E între miturile acelea despre care ai vorbit tu la începutul podcast-ului”, povestește Anton Rog în timpul dialogului cu Octavian Marincea, la podcastul TOP (ne) SECRET al SRI.

”Ah, ce întrebări mi-au mai pus – «Poți să mă împrietenești cu nu știu care pe Facebook?» Zic: «Nu». Sau: «Dacă o să am nu știu câte like-uri, îmi bagi şi mie 2000 de like-uri?» Şi eu am spus «da, am nişte fişe, cing-cing, acum le băgăm…»”

Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint

Generalul Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint, a mai vorbit, în timpul podcastului – pe care îl puteți urmări, integral, mai jos – despre angajarea hackerilor în SRI, cu respectarea unor condiții esențiale, dar și despre atacurile cibernetice dejucate de SRI și FBI în România sau influențarea alegerilor prin falsificarea buletinelor de vot online.

Anton Rog a dezvăluit, de asemenea, cum a fost recrutat de SRI și a făcut precizări referitoare la rolul știrilor false și al ingineriei sociale în atacurile cibernetice, explicând și modul în care investighează SRI atacurile cibernetice.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația